Helderheid
Bron (Inspirator) – Startpunt

Beginpunt

We zijn gewend onszelf te vergelijken met anderen. We vinden onszelf beter, slechter of even goed als ‘de ander’. Als je iets niet kunt is dat vooral lastig als mensen om je heen het wel kunnen. Maar als er geen ‘norm’ zou bestaan dat je dat kan dan zou je er minder moeite mee hebben als jij iets niet kunt.

De enige met wie jij je kunt vergelijken dat ben jij zelf.
Vergelijk jezelf altijd met jezelf.

Ben ik gegroeid ten opzichte van een jaar geleden? Ben ik beter of slechter geworden in iets?

Als je jezelf met jezelf wil vergelijken moet je weten vanaf welk punt je gaat vergelijken. Om jezelf, aan het eind van het traject, met jezelf te kunnen vergelijken moet je dus weten wat je startpunt was toen je begon.

Daarom beginnen we te kijken naar het punt waar je nu bent in je leven. En we gaan kijken naar de regels die jij jezelf oplegt in je leven.

Regelboekje

We zijn opgegroeid in een cultuur die suggereert dat we de manier waarop we ons leven invullen voor een groot deel zelf in de hand hebben. We zijn de baas over veel omstandigheden; wat we eten, met wie we omgaan en hoe we onze dag indelen. Op basis van wat we belangrijk vinden, en hoe we vinden dat ons leven eruit zou moeten zien, hebben we een breed scala aan regels opgesteld waaraan de omgeving moet voldoen. Denk daarbij aan begrippen als rechtvaardigheid, eerlijkheid, vertrouwen, respect en normen en waarden.

Het doel van die regels is controle/voorspelbaarheid. Je wilt in feite jezelf en je omgeving veilig maken door duidelijke regels te stellen. Voorbeelden zijn: ik moet niet zeuren, mensen moeten hun afspraken nakomen, ik moet spontaan doen tegen iedereen, ik mag niet laten zien dat ik bang ben, het huis moet schoon zijn.

Hoe meer regels we opstellen, hoe meer controle we denken te hebben. Maar is dat eigenlijk wel zo? En leidt controle tot meer geluk? In ieder geval leidt het tot een gevoel van veiligheid op de korte termijn. Iemand die lijdt aan paniekaanvallen kan bijvoorbeeld regels opstellen over kalmeringsmiddelen die altijd mee moeten, of dat afspraken worden afgezegd bij gevoelens van onrust.

Het gevaar van deze regels is dat er op den duur steeds meer regels bijkomen en ze steeds strenger worden gehanteerd. En dan kunnen regels de vrijheid enorm inperken. En daarnaast houdt je omgeving zich vaak niet aan deze regels en ben je zelf ook niet altijd in staat deze na te leven. Want soms ben je gewoon niet spontaan en soms komen er mensen te laat.

Zodra de omgeving niet voldoet aan jouw regels ontstaat er een onhoudbare situatie. Zo ben je iedere keer dat een regel niet wordt nageleefd, slachtoffer van die regel.

Iedere keer als een regel wordt overtreden, voel je je namelijk rot. Het verstand houdt je in een wurggreep door jou en je omgeving steeds weer onmogelijke eisen op te leggen. Regels steken elkaar bovendien aan. Hoe vaker je bepaalde regels hanteert, hoe meer het er worden en hoe strenger ze worden[1].

Acties:

  • Maak het werkblad.
  • Vul ook het regelboekje in (zie tabblad materialen) en geef per regel aan hoe streng deze is (op een schaal van 1 tot 10)!

Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt kun je deze altijd in een persoonlijk gesprek stellen. Als je (nog) geen persoonlijke gesprekken hebt dan kun je altijd een mailtje sturen met je vragen naar [email protected] en dan kijken we samen of het via de mail kan of dat we één of meer afspraken plannen voor persoonlijke begeleiding. 


[1] Bron: Gijs Jansen, Tim Batink, Time to ACT! (2014, Thema) & Gijs Jansen, Denk wat je wilt, doe wat je droomt


Regelboekje