Aandacht
Wortels (Identiteit) – Eigenschappen

Waar kom jij van tot rust?

Iedereen ontspant natuurlijk van slapen. Slapen is de enige activiteit die je écht energie geeft. Maar iedereen heeft ook activiteiten die mentaal ontspannend zijn en ook dat is heel erg belangrijk! Als je mentaal niet ontspant en je niet dingen doet waar je blij van wordt dan kun je ook instorten.

Het is belangrijk om te beseffen dat iedereen op een eigen manier ontspant. Kijk ook hierin dus niet naar ‘de ander’, maar naar jezelf. Naar jouw eigenschappen en motiverende omstandigheden en bedenk dan welke manier bij jou past.

Directe mensen ontspannen écht van bewegen, sporten, wandelen, etc. Invloedrijke mensen ontspannen van gezellig samenzijn en veel gezelligheid. Stabiele mensen ontspannen van op de bank zitten en ‘niets doen’ en consciëntieuze mensen ontspannen met muziek of een goed boek.

Ikzelf heb weinig eigenschappen in de stabiele hoek en ik kan me dan ook niet voorstellen dat je ontspant van op de bank zitten en ‘niets doen’. Dat lijkt me écht heel saai! Maar gezelligheid vind ik wel heel ontspannend. Door mijn chronische ziekte heb ik geen energie voor heel veel gezelligheid, herrie en prikkels. Maar even lekker kletsen met iemand, gewoon rustig één op één, dan vind ik dat ontzettend ontspannend! Dat kan een vriendin die vooral stabiel is dan weer niet begrijpen …

Acties

  • Word je bewust van wat jou nu écht ontspanning geeft!
    • Bewegen – Ga lekker wandelen, regelmatig sporten, de natuur in, etc.
    • Gezelligheid – Nodig regelmatig iemand uit, ga op het terras een drankje drinken, bel iemand
    • Rust – Zorg dat je regelmatig tijd hebt om even ‘niets te doen’ en gewoon even voor je uit te starten
    • Diepgang – Maak tijd voor een goed boek, luister naar muziek, etc.

Volg jij deze online module zonder persoonlijke begeleiding en merk je dat je toch graag die persoonlijke begeleiding zou willen? Meld je dan via deze link aan voor een GRATIS kennismakingsgesprek en dan bespreken we de opties!

Aandacht
Wortels (Identiteit) – Eigenschappen

Niet geliefd voelen

Tegenover mij zit een een ietwat verlegen en timide vrouw. Ze vertelt me over de reden dat ze hulp heeft gezocht en wat ze graag uit het traject met mij zou willen halen. Tijdens dit uur komt er direct al een stukje van haar pijn los. Ze vertelt dat ze de problemen heeft waar zij tegenaan loopt doordat haar moeder nooit van haar heeft gehouden. Haar moeder had blijkbaar wel altijd veel van haar zusje gehouden, maar nooit van haar.

Ik vraag haar waaruit zij op heeft gemaakt dat haar moeder niet van haar hield, want mijn ervaring is ondertussen dat het niet vaak voorkomt dat een moeder écht niet van haar kind houd. Vaak ligt het meer aan een onvermogen, een niet juist kúnnen handelen, waardoor een kind zich niet geliefd voelt. “Mijn zusje zegt dat zij wel liefde van mama heeft gekregen en zij heeft ook een hele goede band met mijn moeder. Maar tegen mij zei ze nooit dat ze van me hield dus bij mij was het blijkbaar anders”, vertelt de vrouw tegenover mij.

Een verhaal zoals hierboven kom ik regelmatig tegen in mijn praktijk. En de kans is zeer groot dat al deze moeders wel van hun kind hebben gehouden, maar niet de juiste manier hebben gevonden om dat te uiten.

Verschillende manieren

We hebben allemaal een eigen manier waarop wij ons het meest geliefd voelen. De één voelt zich super geliefd als er ‘ik hou van jou’ gezegd wordt, maar voor een ander hebben deze woorden veel minder waarde. Een ander voelt zich juist weer super geliefd als je samen kwaliteitstijd hebt en bijvoorbeeld een wandeling met goed gesprek samen hebt. Weer een ander voelt zich juist geliefd als er geknuffeld wordt.

En andersom werkt het ook zo. Als jij je het meest geliefd voelt als er ‘ik hou van jou’ wordt gezegd dan zal je dit ook snel zeggen tegen anderen waar jij écht van houdt. Je hebt een ‘overtuiging’ dat liefhebben betekent dat je dit hardop uitspreekt en dus zal jij automatisch je liefde via woorden uitdrukken.

In het verhaal van de dame in het voorbeeld hierboven kwamen we later in het traject tot de ontdekking dat haar moeder elke dag even een rondje ging wandelen en om de beurt mocht één van de kinderen mee. En precies dat was hetgeen waardoor haar zus zich zo geliefd voelde door haar moeder. Haar zus voelt zich vooral geliefd als er onverdeelde aandacht voor haar is. Aan de andere kant sprak haar moeder nooit de woorden ‘ik hou van jou’ uit en juist door woorden voelt deze dame zich geliefd. Haar moeder voelt zich ook geliefd door onverdeelde aandacht en gaf dit dus ook automatisch aan haar kinderen. Haar ene dochter voelt zich daardoor ook geliefd en haar andere dochter had eigenlijk iets anders nodig.

De toekomst

Gelukkig had deze dame een hele goede relatie verder met haar moeder en kon ze goed met haar praten. Nadat zij haar moeder hierover had ingelicht ging haar moeder oefenen met het regelmatig zeggen met woorden dat zij van haar dochter houd. Dit lukt niet in elke situatie.

Soms zijn ouders al overleden, soms is er geen goede relatie en soms lukt het ouders niet, ook al weten ze hoe het in elkaar zit, om op een andere manier dan ze gewoon zijn hun liefde te uiten. Soms is veranderen niet meer mogelijk. Dan is het belangrijk dat je hier begrip voor krijgt, je ouders vergeeft en op je eigen benen gaat staan.

Acties

  • Maak het werkblad

Aandacht
Wortels (Identiteit) – Eigenschappen

Waar trap jij in?

We kennen allemaal onze valkuilen. Dingen waar we niet zo goed in zijn. Het zijn dingen waar we steeds weer intrappen.

Als je onder druk staat ga je toch weer perfectionistisch te werk. Of als het moeilijk wordt ga je toch weer pleasen. Als er heftige dingen gebeuren in je leven ga je toch weer controle proberen te krijgen. Je had net gedacht dat je jouw patronen had doorbroken en dat je los was gekomen van deze valkuilen. Maar zodra het écht moeilijk wordt val je toch weer terug in die oude valkuil.

Het loskomen van je patronen is ook écht een proces. Dat gebeurt niet van het ene op het andere moment. En in het begin is je valkuil een snelweg en het gedrag dat je eigenlijk wil laten zien (je kwaliteit) is nog een smal jungle paadje. Als het moeilijk wordt in je leven, je krijgt tegenslag of het is even heel pittig dan pak je zonder nadenken ineens weer de snelweg.

Ken je valkuilen

Het is dus belangrijk dat jij jouw valkuilen kent. Iedereen heeft zijn eigen valkuilen. En elke valkuil is een doorgeslagen kwaliteit.
Het is belangrijk dat je een lijstje kwaliteiten maakt waarbij je gaat nadenken voor welke valkuil jij moet opletten (die bij deze kwaliteiten hoort). Niet dat je dit nu al doet, maar alleen om je bewust te worden en te voorkomen dat je er in de toekomst in gaat trappen bij moeilijke situaties.
En daarnaast kun je een lijstje valkuilen maken waar je nu wel eens intrapt om te kijken wat de kwaliteit daarvan is om te ontdekken hoe jij weer in je kwaliteit kunt gaan staan in plaats van in je valkuil trappen.

Kwaliteit:

 

Valkuil (teveel van je kwaliteit, je schiet erin door):

 

Allergie (tegenovergestelde van je kwaliteit): Uitdaging: (wat heb jij nodig om uit je valkuil te blijven en meer in je kwaliteit te gaan staan):

 

Acties

  • Maak het werkblad

 

Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt kun je deze altijd in een persoonlijk gesprek stellen. Als je (nog) geen persoonlijke gesprekken hebt dan kun je altijd een mailtje sturen met je vragen naar [email protected] en dan kijken we samen of het via de mail kan of dat we één of meer afspraken plannen voor persoonlijke begeleiding. 

Aandacht
Wortels (Identiteit) – Eigenschappen

Het verhaal van de eend en de eekhoorn

De eend liep al dagen door het bos. Hij mijmerde en twijfelde. Al dagenlang voelde hij twijfel en een ‘vaag gevoel’. Hij had het gevoel dat er meer mogelijk moest zijn in zijn leven en dat er iets niet klopte. Maar hij kon echt wel lopen, die competentie had hij de afgelopen tijd goed ontwikkeld en uitgebreid.

Terwijl de eend om zich een keek zag hij op een gegeven moment de eekhoorn die heerlijk door de bomen heen sprong en elke boom in en uitklom. De eekhoorn zag er super gelukkig uit. De eend vroeg aan de eekhoorn hoe het met hem ging en of hij gelukkig was en de eekhoorn bevestigde dit. “Ik ben heerlijk aan het klimmen en klauteren en springen door de bomen. Het is leven is hecht goed”. “Heb je geen twijfels over je leven?” vroeg de eend? “Nee, absoluut niet!” zei de eekhoorn, “ik weet zeker dat ik doe wat ik moet doen”.

De eend dacht erover na om ook in de bomen te gaan klimmen en van de ene tak naar de ander te gaan springen. Maar toen hij het uitprobeerde lukte het niet goed en hij voelde zich nog veel vervelender dan toen hij nog door het bos liep.

Wat doe jij?

Veel mensen ervaren dit in hun leven. Je hebt je werk, je doet het eigenlijk best goed en je hebt leuke collega’s, maar je vraagt je toch af of dit het is in je leven. Je twijfelt of je wel doet wat je zou moeten doen. Wil je niet eigenlijk iets anders?

Wat veel mensen dan doen is om zich heen kijken naar andere mensen die wel gelukkig zijn. Ze richten hun focus op iemand waar ze tegenop kijken en niet veel later willen ze ook doen wat diegene doet. De ander is gelukkig en heeft het gemaakt en dat willen wij ook. We hopen dat als wij datzelfde doen wij ook gelukkig zullen worden.

De kans is echter best groot dat je teleurgesteld zult raken en dat het je niet lukt.

Wat dan…?

Hoe kun jij datgene gaan doen wat je gelukkig maakt? Dat je net als de eekhoorn het gevoel hebt dat je doet wat je moet doen en je je daarover zelfverzekerd voelt. Geen twijfel meer en ‘vaag gevoel dat er iets niet klopt in je leven’.

Als je naar de eend kijkt weet je het wel: de eend zal zich veel prettiger voelen in het water dan in het bos of in de boom! In die omgeving kan hij datgene doen waarmee hij geboren is: zwemmen!

In welke omgeving voel jij je het meest prettig? Welke omgeving motiveert jou?
In welke omgeving kun jij jouw eigenschappen volledig inzetten (zie vorig onderwerp)?

Acties:

  • Maak het werkblad

Aandacht
Wortels (Identiteit) – Eigenschappen

Ergens goed in zijn

Waar ben jij goed in? Welke eigenschappen heb jij?

We hebben allemaal eigenschappen die ons krachtig maken – onze persoonlijkheidssterkten. Het zijn eigenschappen waarmee we geboren zijn. In de coaching gebruik ik de DISC cirkel om naar eigenschappen te kijken. Niet om je in één hokje te stoppen, want zo werkt het niet, maar om te kijken welke eigenschappen uit elk hokje jij hebt. En soms heb je in één hokje heel veel en in een ander hokje heel weinig of zelfs helemaal geen eigenschappen. Maar meestal heb je wel in meerdere hokjes eigenschappen die bij je passen. De cirkel helpt je om ideeën op te doen waar je aan kunt denken.

Samenwerken

Het is ook heel handig om van jezelf te weten welke eigenschappen je hebt en dit ook te weten van de mensen om je heen. Op die manier kun je beter begrijpen waarom iemand iets doet en je kunt ook de dingen die jij niet goed kunt delegeren aan iemand die dit wel goed kan. Op die manier kun je beter met elkaar gaan samenwerken. Je krijgt meer begrip en je gaat elkaar beter aanvullen en minder aanvallen.

Daadkracht

Het moet vooral snel zijn.
Focus: Realiseren | Drijfveer: Succes

Heb jij directe eigenschappen? Ben je een leider, houd je van doelen, van actie en van voortgang?
Wat voor eigenschappen heb jij in deze hoek?

  • Direct
  • Leider
  • Intuïtief
  • Doelgericht
  • Actie gericht
  • Besluitvaardig
  • Realistisch

Invloed

Het moet vooral leuk zijn
Focus: Samenwerken | Drijfveer: Plezier

Heb jij invloedrijke eigenschappen? Ben je enthousiast, innovatief en creatief?
Wat zijn jouw eigenschappen in deze hoek?

  • Enthousiast
  • Positief
  • Actief
  • Creatief
  • Inspirerend
  • Helder

Stabiel

Het moet vooral fijn zijn
Focus: Steunen | Drijfveer: Harmonie

Heb jij stabiele eigenschappen? Ben je rustig, loyaal, harmonieus en een échte teamplayer?
Welke eigenschappen heb jij hier?

  • Gevoelig
  • Oprecht
  • Innemend
  • Geduldig
  • Begripvol
  • Evenwichtig
  • Rustig

Consciëntieus

Het moet vooral goed zijn
Focus: Onderzoek | Drijfveer: Perfectie

Heb jij consciëntieuze eigenschappen? Ben je analytisch, netjes en houd je van kwaliteit?
Wat zijn jouw eigenschappen hier?

  • Nuchter
  • Bedachtzaam
  • Analytisch
  • Logisch
  • Systematisch
  • Objectief

Acties

  • Maak het werkblad

Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt kun je deze altijd in een persoonlijk gesprek stellen. Als je (nog) geen persoonlijke gesprekken hebt dan kun je altijd een mailtje sturen met je vragen naar [email protected] en dan kijken we samen of het via de mail kan of dat we één of meer afspraken plannen voor persoonlijke begeleiding.