Aandacht
Wortels (identiteit) – zelfbeeld
Een reëel zelfbeeld vormen
Het hebben van een goed zelfbeeld is nodig voor het maken van reële plannen en deze plannen ook ten uitvoer brengen. Het verhaal van de kippenjongen van Fiji maakt dit duidelijk.
De kippenjongen
Sujit Kumar is na de dood van zijn moeder en de moord op zijn vader als klein kind door zijn opa jarenlang in het kippenjong gehouden zonder aan noemenswaardig menselijk contact blootgesteld te zijn. Toen hij na verloop van tijd door een welzijnswerker werd gevonden en bevrijd is hij, omdat er niet echt andere voorzieningen voorhanden waren, naar een bejaardentehuis gebracht. Daar is hij vervolgens meer dan twintig jaar aan een bed vastgebonden, verwaarloosd en mishandeld. Toen hij na al deze verschrikkelijke jaren werd gered door Elizabeth Clayton, die hem toevallig ontdekte, is hij door haar opgenomen en met ongelooflijk veel liefde omringd.
Hoewel Sujit sindsdien door de zorg van velen een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt betreffende motoriek, emoties en sociale vaardigheden, bleef het altijd nog de vraag of hij een zelfbeeld ontwikkelde. aangezien Sujit niet kan praten en geen gebarentaal kan gebruiken of over een andere manier beschikt om vragen te beantwoorden was de vraag: hoe komen we hierachter? Om te kijken of een dier een zelfbeeld heeft wordt in de diergedragskunde vaak gebruikgemaakt van de spiegeltest die in 1970 is ontworpen door Gordon Gallup. Bij de spiegeltest laat je een dier in de spiegel naar zichzelf kijken, soms nadat je ongemerkt een stip op het hoofd van het dier hebt gezet. Als het dier de relatie legt tussen zijn eigen bewegingen en datgene wat hij in de spiegel ziet, bijvoorbeeld door de stip op zijn eigen hoofd aan te raken, dan geeft dat een indicatie voor de gedachte dat het dier begrijpt dat de spiegel een reflectie van zichzelf is en dat de reflectie geen ander dier is. Sommige mensapen en waarschijnlijk ook sommige olifanten, dolfijnen en zelfs een vogelsoort, de Euraziatische ekster, hebben een zekere mate van zelfbeeld.
Afgaande op de reactie van Sujit op zijn eigen spiegelbeeld, denken we niet dat Sujit een zelfbeeld ontwikkeld heeft. Hij is gefascineerd door de spiegel, maar reageert niet op zijn eigen spiegelbeeld alsof hij naar zichzelf kijkt. Zo aait en kust hij bijvoorbeeld zijn eigen spiegelbeeld en als je een stip op zijn voorhoofd tekent zonder dat hij het merkt probeert hij nooit om de stip op zijn voorhoofd aan te raken. Ook lijkt hij niet echt verbaasd over die stip te zijn. In andere gedragingen zien we eveneens geen indicatie dat er bij Sujit sprake zou zijn van een zelfbeeld. Dit ontbreken van een zelfbeeld is een van de oorzaken voor het uitblijven van bepaalde ontwikkelingen bij Sujit, zoals het oplossend vermogen of het maken van plannen en het werken aan iets toekomstigs. Sujit lijkt altijd in het moment te leven en zich te laten sturen door de krachten van dat moment. Deze krachten komen vooral neer op het willen ervaren van genot en het vermijden van pijn. Op basis van deze krachten wil hij iets op het moment, bijvoorbeeld eten bij honger of het zien van eten, of iets willen vermijden, zoals iemand die boos is of een brandend vuur. Het ontbreken van een zelfbeeld zorgt er mede voro dat hij altijd afhankelijk van anderen zal blijven.
(uit: IK, de beste versie van jezelf, Margriet Sitskoorn, 2016 Vakmedianet Deventer, blz 63-64)
Het is dus belangrijk dat we überhaupt een zelfbeeld ontwikkelen om te kunnen functioneren en als je de juiste richting op wil in je leven dan is ‘een zelfbeeld’ alleen niet voldoende: een reëel zelfbeeld, een zelfbeeld dat klopt bij hoe jij gemaakt bent, is dan belangrijk.
Als je zelfbeeld niet klopt, als jij in de spiegel iets anders ziet dan de werkelijkheid dan ga je ook plannen maken en acties ondernemen die horen bij een beeld dat niet klopt. Dan ga je dus dingen doen die niet bij je passen.
Het is belangrijk dat jij jezelf in de spiegel gaat zien zoals je werkelijk bent. Alleen dan kun jij de juiste keuzes voor je toekomst maken en de juiste richting in slaan…
Acties:
- Maak het werkblad