Helderheid
Wortels (overtuigingen) – losmaken

Tijd voor jezelf

Als jij goed voor jezelf wil zorgen dan is het belangrijk dat je tijd maakt voor jezelf en aandacht aan jezelf besteed. Wat daarbij kan helpen is te weten welke activiteiten jou ontspanning geven en welke activiteiten je veel kosten. En daarnaast kun je ook gebruik maken van een zogenaamde ‘wc-valuatie’.

Een ‘wc-valuatie’ kun je overal doen waar je ook bent. Je hoeft het dus niet op de wc te doen, maar het kan ook bij het afwassen, als je bij de bushalte staat, etc. Het is alleen wel handig om het altijd op dezelfde plek te doen, zodat je dit ‘conditioneert’ (dat betekent dat steeds als je op die plek komt of die activiteit gaat doen je automatisch ook de evaluatie doet). Als je het conditioneert dan kost het je dus geen energie, maar gaat het vanzelf. En de wc is een plek waar je regelmatig op een dag komt! Dus een perfecte plek voor een goede evaluatie en ‘aandacht voor jezelf moment’.

Bij de materialen vind je een document waarin jij jouw activiteiten kunt beschrijven en waar ook de wc-valuatie in staat. Print deze uit, knip de tekst uit en leg het op je wc, in je afwaskastje, in je tas, etc. zodat je in het begin (zolang je het nog niet uit je hoofd kent) steeds kan kijken welke vragen je aan jezelf kunt stellen.

Acties:

  • Printen, knippen wc-valuatie en deze ergens neerleggen waar jij het steeds gaat doen

Helderheid
Wortels (overtuigingen) – losmaken

Terug naar de basis

Je emoties vertellen iets over waar jij behoefte aan hebt en hebben invloed op jouw overtuigingen en vervolgens hebben die behoeften en overtuigingen invloed op jouw gedrag.

Ga eens op onderzoek uit of jij een plek in je eigen lichaam kunt vinden waar jouw ‘innerlijke kind’ zich bevindt. Kun jij je verbeelden dat jouw ‘kleine ik’, het kind van vroeger, nog ergens in jouw lichaam aanwezig kan zijn. En kun jij dan, als volwassene, aan dat kind van vroeger vragen wat het voelt en waar het behoefte aan heeft?

Hoe voelt je ‘kleine ik’ zich? Spreekt daarin je gekwetste kind of je boze/impulsieve kind?
Waar heb je behoefte aan? Wat heb je nodig?

Kun jij in je verbeelding jouw kind koesteren, veiligheid geven, erkenning bieden, etc.? Kun jij de behoeften vervullen van dit kind in jou? En mag het ook bij jou horen?

Blijvend herstel

Als het je lukt om goed voor je innerlijke kind te zorgen, het je daarnaast ook lukt om je behoeften voldoende te vervullen in je dagelijkse leven en je ook mensen om je heen hebt die van je houden en die, op jouw aangeven, jouw behoeften kunnen vervullen, dan kun jij je kwetsbare-kindmodus uiteindelijk blijvend herstellen!

Er kunnen disfunctionele oudermodi geactiveerd worden als je goed voor jezelf gaat zorgen. Hoe je deze op afstand kunt houden en weg kunt sturen bespreken we in het volgende thema: Doorbreken. 

Het kan ook heel belangrijk zijn om jouw impulsieve, koppige kind grenzen te geven. Grenzen stellen aan een koppig kind is echter wel heel moeilijk, want het gaat immers over jezelf! Belangrijk is dus om heel goed te weten welke emoties je hebt als je in jouw koppige kind-modus terecht komt. Ben je dan gefrustreerd? Geïrriteerd? Leer jezelf aan om dan eerst even adem te halen, zodat er ruimte ontstaat voor het volwassen deel in jou om te spreken.

Zolang je woedend bent zal het niet makkelijk zijn om een goed gesprek met jezelf te voeren. Maar als je gekalmeerd bent dan kan het helpen als je reflecteert op wat er is gebeurt door jezelf af te vragen wat de voor- en nadelen van het koppige, boze, woedende, impulsieve gedrag zijn.

Leer een beetje lief, mild en zorgzaam voor jezelf te zijn!

Acties:

  • Kies een voorwerp dat in je broekzak past en symbool kan staan voor ‘de zorg voor jezelf’. Elke keer als jij dit voorwerp ziet/ voelt besef je dat je mild en liefdevol mag zijn voor jezelf. Het symbool kan ook je innerlijke kind voorstellen en je kunt er in gedachten liefdevol tegen spreken.
  • Welke grenzen kan jouw volwassen deel aan jouw impulsieve kind deel geven? Hoe kun jij jezelf helpen om niet mokkig, bokkig, opstandig, boos of impulsief te reageren op situaties?

Volg jij deze online module zonder persoonlijke begeleiding en merk je dat je toch graag die persoonlijke begeleiding zou willen? Meld je dan via deze link aan voor een GRATIS kennismakingsgesprek en dan bespreken we de opties!

Helderheid
Wortels (overtuigingen) – losmaken

Bodem leggen

Hoe kun je een bodem leggen onder jouw behoeften? Zodat anderen in jouw behoeften kunnen voorzien zonder dat dit steeds weer wegzakt en je het heel vaak opnieuw nodig hebt.

Voor een bodem onder jouw bodemloze put ben jij, nu in je volwassen leven, zelf verantwoordelijk. Je ouders bijvoorbeeld kunnen die bodem niet meer leggen. Ze kunnen ineens veranderen en in jouw behoeften gaan voorzien, maar dat is dan heel fijn en geweldig, maar legt geen bodem onder jouw bodemloze put. Je zult in jouw behoeften voor jezelf moeten gaan zorgen.

Maar hoe ga jij jezelf die erkenning, veiligheid, ruimte, rust, etc. geven? Het is belangrijk dat je gaat nadenken over de manier waarop jij hierin voor jezelf kunt gaan zorgen.

Tegelijk kun je jezelf afvragen hoe God in jouw behoefte voor jou zorgt. Hoe geeft hij jou erkenning, veiligheid of … .

Dit betekent dat je een proces aangaat waarbij je de wortels van jouw boom, van jouw leven, los gaat maken van ‘de ander’ die nu jou de erkenning geeft en jou daardoor ‘voedt’ en dat je die wortels in de aarde van jouw missie, maar het liefst en vooral ze in jouw Bron van levend water neerlegt!

Schijf van 5

Fysieke behoeften zoals eten, drinken en slapen kun je over het algemeen prima voor jezelf organiseren. Daar ben je meestal niet afhankelijk van ‘een ander’. Toch kun je ook bij de fysieke behoeften eens goed reflecteren of je hierin onafhankelijk bent of niet. Dat betekent niet dat jij altijd je eigen boterham moet smeren en daar geen hulp bij mag vragen. Nee, het betekent dat je organiseert dat er eten is als je honger hebt en dan mag je best een ander vragen of hij/ zij even voor jou een boterham wil klaar maken als jij het op dat moment niet zelf kan.

Kun jij in je eigen behoeften voorzien om autonomie te ervaren? Heb jij helder waar je grenzen liggen? Kun jij jezelf volledig erkennen voor wie jij bent? Neem jij zelf de ruimte in om te zijn wie je werkelijk bent? Of hoop je dat anderen jou die ruimte bieden?

Heb je ook het gevoel dat je zelf betekenis kunt geven aan je eigen leven of wil je dat anderen jou nog ruimte geven daarvoor? Hoop je dat anderen de keuzes voor jou maken of maak je die overtuigd zelf?

Heb jij aandacht voor jezelf en voel jij je door jezelf gezien en gehoord? Luister je wel eens naar jezelf? Kun je een relatie met jezelf hebben? Of ben je alleen bezig met ‘de ander’?

Liggen jouw wortels al in jouw Levensbron? Of zit je nog vast aan dingen uit je verleden? Situaties, gedachten, overtuigingen in je hoofd…, het zijn allemaal dingen uit je verleden waar je nog  vast aan zit. Door voor jezelf te zorgen kun je beginnen met het loshakken van je wortels, zodat je ze kunt verplaatsen naar jouw levensbron.

Acties:

  • Maak het werkblad.

Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt kun je deze altijd in een persoonlijk gesprek stellen. Als je (nog) geen persoonlijke gesprekken hebt dan kun je altijd een mailtje sturen met je vragen naar [email protected] en dan kijken we samen of het via de mail kan of dat we één of meer afspraken plannen voor persoonlijke begeleiding. 

Helderheid
Wortels (overtuigingen) – losmaken

Behoeften

Behoeften zijn, net als emoties, vluchtig. Je kunt erdoor verrast worden. Zodra je behoefte echter bevredigd is dan voel je weer rust.
Je zou je behoeften kunnen verdelen in 5 categorieën: Fysiek, Psychisch, existentieel, relationeel, spiritueel.

Als je moe bent heb je behoefte om te rusten bijvoorbeeld. En als je lichamelijke behoeften vervuld zijn dan ervaar je vitaliteit. Als je niet mag zijn wie je bent heb je behoefte aan ‘jezelf zijn’. Als je psychische behoeften vervuld zijn dan ervaar je autonomie. Als alles voor je bepaald wordt dan heb je behoefte aan kunnen ‘kiezen’. En als je existentiële behoeften vervuld zijn dan ervaar je betekenis. Als je steeds alleen bent kun je behoefte hebben aan samenwerken. Als je relationele behoeften vervuld zijn dan ervaar je verbondenheid. Als je veel verdriet hebt dan heb je behoefte aan troost en rouw. En als je spirituele behoeften vervuld zijn dan ervaar je bezieling.

Jouw behoeften

En dan is dus de cruciale vraag: Waar heb jij nu écht behoefte aan? Welke behoeften zijn in jouw jeugd niet vervuld en hebben geen bodem gekregen? Welke behoeften is op latere leeftijd de bodem onder weggeslagen?

Belangrijk om te beseffen is dat je weer een bodem nodig hebt onder jouw behoeften. En je ouders kunnen die bodem niet meer maken voor je, dat kan alleen in je vroegste jaren (ongeveer tot je 8e levensjaar). Jij (en God samen) kunnen nu nog de bodem leggen.

En als er een bodem onder jouw behoeften hebt dan kan de zorg van anderen ook blijven hangen bij je. Dan heb je het niet meer zo snel weer opnieuw nodig.

Er zijn vijf categorieën van behoeften

  1. Fysiek (lichamelijk) – Je lichaam geeft heel precies aan wat het nodig heeft om in balans te zijn. Honger, dorst en vermoeidheid zijn van dit soort signalen. Maar ook verzuring, pijn en rillen. Je ervaart vitaliteit als je lichamelijke behoeften zijn vervuld.
  2. Psychisch (identiteit) – Het is belangrijk dat je goed weet wie jij zelf bent en ‘waar jij ophoud’ en waar ‘de ander begint’. Je moet daarvoor je grenzen kunnen aangeven, want anders voel je je een verlengstuk van de ander (symbiose heet dat). Dat is gezond voor een baby van 9 maanden, maar niet meer voor een volwassene. Als deze behoeften vervuld zijn ervaar je autonomie.
  3. Existentieel (bestaansrecht/ drijfveren) – Je hebt drijfveren nodig en het gevoel om ‘van betekenis’ te zijn om in beweging te komen en te blijven in je leven. Het helpt je om je eigen keuzes te maken en je eigen weg te blijven bewandelen. Je ervaart betekenis als aan deze behoeften wordt voldaan.
  4. Relationeel (verbinden) – Het is belangrijk dat je je op een gelijkwaardige en wederkerige manier kun verbinden met anderen. We zijn heel relatie gericht blijkt uit onderzoek en onze maatschappij wordt steeds individualistischer. Belangrijk dus om ons weer meer te gaan verbinden met de ander, samen te zijn en samen te werken. Verbinding is voor een goede relatie cruciaal en je voelt je dan ook verbonden als aan deze relationele behoeften is voldaan.
  5. Spiritueel (Je bron) – Het gaat om behoeften die boven jou uitstijgen. Deze behoeften brengen je in contact met dingen die een mysterie zijn en ze tillen je uit boven je dagelijkse beslommeringen. Je ervaart bezieling als deze behoeften zijn vervuld.

Het doorvoelen van je emoties helpt je om in contact te komen met je behoeften.

Het is heel belangrijk dat je ook leert om je emoties en behoeften te uiten zoals ze in jou leven, zonder oordeel, zonder interpretaties. Niet indirect iets uitspreken, maar heel direct alles bij naam noemen. Niet: Ik heb het gevoel dat je niet luistert, leg die stomme telefoon eens weg en luister eens naar me. Wel: Je blijft op je telefoon kijken, ik voel me daardoor geraakt en wil graag aandacht (relationele behoefte), wil je even zonder telefoon naar mij luisteren?

Bij de laatste zin is ‘geweldloze communicatie’ gebruikt. Je benoemt het feit, je gevoel, je behoefte en je verzoekt de ander iets.
Belangrijk is dan wel dat je écht goed weet wat je emoties en behoeften zijn. Want als je per ongeluk een woord voor je emoties gebruikt dat geen gevoel of emotie weergeeft, maar een gedachte, overtuiging of gebeurtenis dan komt het al over als oordeel, kritiek of eis. En dan gaat het hele gesprek de verkeerde kant op.

En precies daar gaat het vaak mis: we gebruiken woorden die in onze taal bij ‘gevoelens’ horen, maar helemaal geen gevoelens zijn. en dan zeggen we: Jij blijft op je telefoon kijken, ik voel me afgewezen (geen gevoel, maar gedachte/ gebeurtenis), ik wil aandacht, wil je zonder telefoon naar mij luisteren. En precies dat woord ‘afgewezen’ kan bij de ander het idee triggeren dat hij/ zij van iets beticht wordt wat hij/ zij helemaal niet doet, heeft  gedaan of wil doen. En de ander kan dan reageren met: ik wijs je helemaal niet af! De discussie is dan begonnen en de kunst is dan om daar weer uit te komen.

Acties:

  • Maak het werkblad

Afscheid nemen

Vandaag zijn alle teksten die je de afgelopen week hebt geschreven jouw voedsel voor onderweg!!
Richt je vandaag op je eigen commitment, dankbaarheid, bemoedigingen en andere herinneringen.
Richt je op je rituelen, symbolen, je verlangen en je verwachting.
Lees je eigen lied nog eens terug en je eigen gedichten.

Lees vandaag eens terug wat je de afgelopen week allemaal hebt opgeschreven in je dagboek en op je bagagepapier.

Bagage

Van welke herinneringen zou je afscheid willen nemen? Welke herinneringen zijn als zware bagage in je rugzak zonder dat ze je onderweg iets opleveren of helpen. Leg het bagagepapier met de herinneringen die je achter wil laten apart.

Doe nu weekopdracht 3!! 

BAGAGE
– Verwijder alles wat je wil achterlaten uit je ‘rugzak’


Je hebt je stevig voorbereid en je hebt de afgelopen week opruiming gehouden in je leven.

Volgende week ga je op training om te ervaren hoe het is om onderweg te zijn en elke dag kilometers te schrijven.

GOEDE TRAINING!!!

Pelgrimslied

De Heer is mijn lied,
Mijn stem is van Hem

In de stilte
Vind ik U Heer
U geeft mij kennis,
U geeft succes
U brengt mij in balans
Het leven is in uw hand
Al heb ik geen energie
Al heb ik pijn
Ik haal adem… voor U
U bent erbij

U geeft het leven
Ik laat het los
En geef het terug

In de stilte
Is inspiratie
Dan is God in mij
En ik in Hem
Dan hoor ik zijn stem
En zing een prachtig lied

Pelgrimslied Elzemarij

Jouw pelgrimslied

Schrijf je eigen pelgrimslied vandaag. Als je er even voor gaat zitten en terug leest wat je allemaal hebt geschreven krijg je inspiratie. Daar kun je op vertrouwen. Lees ook de zinnen uit pelgrimsliederen in de intro van de afgelopen dagen nog eens terug. Ook daar kun je inspiratie vandaan halen.

Mijn persoonlijke lied ben ik mee begonnen ter inspiratie voor jou.  Maak er iets eigens van. Het hoeft niet religieus te zijn. Het mag ook een lied zijn dat meer lijkt op de vierdaagse liederen. Het criterium voor het lied is dat als je de tekst leest het je helpt om op weg te blijven en te blijven ‘wandelen’. Het kan je dan helpen om niet op te geven als het moeilijk wordt.

Bagage

Je kunt het elke ochtend even lezen om je eraan te herinneren dat je onderweg bent. Een mens onderweg in zijn/ haar leven.

BAGAGE
– Schrijf een pelgrimslied op bagagepapier en doe het in je rugzak

Waarden, eigenschappen & talenten

Wie op God vertrouwen zijn als de berg Sion. Sion die niet wankelt.

Doe goed aan wie goed zijn en aan hen die oprecht zijn.
Maar wie geneigd zijn tot kronkelwegen zal God doen verdwijnen.

Uit de diepte van mijn ellende roep ik tot God. Mijn ziel wacht op de Heer.
Hij zal mij verlossen.

Ik heb mijn ziel tot rust gebracht.
Ik heb mijn ziel tot stilte gebracht.

Pelgrimslied over boete & Vrede

Vandaag gaan we op zoek naar je waarden, eigenschappen en talenten.

Misschien vind je dat wel lastig, maar ik ga je erbij helpen!
Via onderstaande video neem ik je mee op je ontdekkingstocht.

[ld_video]

Bagage

In de bijlagen (tabblad ‘materialen’) vind je documenten die jou helpen om je waarden en eigenschappen te ontdekken. In de video verwijs ik naar deze bijlagen.

BAGAGE
– Lijst met eigenschappen & talenten
– Lijst met kernwaarden

Opdracht 1 – Checklist

Deze opdracht kun je nu direct uitvoeren.

  • Maak een ‘checklist’ in je reisdagboek.

Je checklist beslaat (aan het eind van je reis) zo’n 5-7 bladzijdes, dus houd ongeveer dit aantal pagina’s leeg voor je checklist.

Alles wat jij aan bagage mee gaat nemen in je rugzak, de komende periode, noteer je op deze checklist. Zo krijg je een overzicht van wat er in je rugzak zit. Als je gedurende de reis bagage uit je rugzak haalt dan kun je dat van je checklist afstrepen/ doorstrepen.

Steeds als je, tijdens het traject, bijvoorbeeld de opdracht krijgt om een gedicht te schrijven, kun je de titel ervan op je checklist noteren. Zo krijg je een overzicht van alle bagage die je steeds bij je draagt. Dit kan je helpen als je, straks tijdens de reis, in de ochtend gaat kijken of je rugzak te zwaar is geworden en je iets wil achterlaten…

Als je af en toe vergeet om de titel van je net geschreven gedicht te noteren op je checklist kun je natuurlijk altijd even je rugzak legen en alle ontbrekende titels aanvullen.
Maak er niet een te grote ‘must’ van! Als je het vergeet is er echt geen man overboord! Je kunt ook kijken wat je uit je rugzak zou willen achterlaten door steeds al je bagage uit te pakken en te bekijken. Dat kost je alleen wel wat meer tijd dan op je checklist kijken.

TIP: Leg je bagage op volgorde in je rugzak, zodat je snel de bagage kunt vinden die je achter wil laten mocht dat nodig zijn!!


Opdracht 2 – Bagage ‘creëren’

Deze opdracht doe je gedurende de komende week als je aan de slag bent met dag 1 t/m 6.

Gedurende deze week schrijf je een aantal gedichten. Schrijf deze eventueel in je reisdagboek maar schrijf ze in ieder geval op bagagepapier!

  • Elk gedicht, herinnering of andere bagage schrijf je op een apart vel bagagepapier!!!
  • Schrijf de woordgedichten uit je reisdagboek over op ‘bagagepapier’ en stop deze in je rugzak.

Lees aan het eind van deze week al de teksten die je hebt geschreven nog eens na. Als er herinneringen zijn waarover je in je dagboek hebt geschreven, maar waar nog niets over op bagagepapier staat dan kun je deze nu op bagagepapier schrijven. Voor elke herinnering een apart papier. Beschrijf de herinnering of maak er een gedicht over (zie tabblad materialen voor informatie over het schrijven van gedichten).

Zorg ervoor dat, naast de gedichten in je rugzak, ook al je herinneringen uit je verleden die je hebt beschreven (dankbaarheid, bemoediging, moeilijke herinneringen) op A5 papier in je rugzak terecht komen!


Opdracht 3 – Afscheid nemen

Deze opdracht kun je doen op dag 6 nadat je de opdrachten van dag 6 hebt gemaakt. 

  • Neem afscheid van bagage die niet meer mee hoeft

Bekijk al je bagage! Welke herinneringen wil je niet meer meenemen op reis. Waar wil je afscheid van nemen? Welke herinneringen, gedichten, etc. zijn te zwaar om steeds in je rugzak mee te dragen?

Haal deze papieren uit je rugzak en leg ze op de stapel waar je afscheid van gaat nemen.
Maak een mooi ritueel voor jezelf.

Ga bijvoorbeeld buiten in je achtertuin bij de vuurkorf staan, lees je herinneringen en gedichten hardop voor. Bedenk dat alles wat je hebt meegemaakt jou heeft gevormd tot wie je nu bent! Jij bent nu wie jij bent doordat je dit allemaal hebt meegemaakt. Je bent er sterker van geworden misschien, maar wellicht heb je ook jouw onzekerheden daardoor gekregen. Besef dat jij je nu niet meer hoeft te laten leiden door de gebeurtenissen uit jouw verleden. Je kunt nu je eigen keuzes maken!

Verbrand al je herinneringen die je niet mee wil nemen. Laat dat het afscheid zijn en de streep onder je verleden die je nodig hebt!