Aandacht
Wortels (identiteit) – zelfbeeld
Een hoogsensitief brein hebben
Als je een hoogsensitief brein hebt dan verwerk je informatie anders dan anderen. Je merkt meer stimuli op dan anderen (waarnemen via zintuigen, opmerken emotionele signalen en bemerken van nuances in de omgeving). Je verwerkt al deze stimuli ook diepgaand (je combineert informatie, legt verbanden en voelt wat er in je lichaam gebeurt). Tijdens het verwerken van de stimuli spelen vooral sociale overwegingen een rol -> de optimale-optie-ambitie, je hebt de ambitie om de meest optimale optie te vinden. En je reageert met meer emotie, ervaart na je reactie meer emoties, waardoor je meer stress ervaart na een taak. Vervolgens doe je altijd aan zelfreflectie en overpeins je ook je eigen rol in de nieuwe ontstane situatie: heb ik het wel goed gedaan, wat had ik anders kunnen doen, waar kon het beter.
Deze ‘andere manier van informatie verwerken’ zorgt ervoor dat je je niet altijd begrepen voelt of niet gewaardeerd. Ook als je niet hoogsensitief bent kun je je soms niet begrepen en gewaardeerd voelen. Als je dit ervaart dan beinvloed dat je functioneren. Je kunt op deze onderwaardering en onbegrip op verschillende manieren reageren:
- concluderen dat je niet getalenteerd bent/ niet de moeite waard bent – negatief zelfbeeld ontwikkelen! (freeze-reactie)
- proberen te ontsnappen door je gevoelens te onderdrukken met bijv. verslavingen (flight-reactie)
- in opstand komen tegen mensen die je talenten niet begrijpen, jezelf overschreeuwen, je talenten opblazen (fight-reactie)
- het de ander naar de zin maken, goed voor de zander zorgen en hopen dat je zelf dan ook gezien gaat worden (tend-to-be-friend-reactie)
Deze reacties zijn niet goed voor je zelfbeeld en helpen je niet verder. Ook als je hoogsensitief bent is het belangrijk dat jij in de spiegel je daadwerkelijke hoogsensitieve zelf gaat zien en niet een foutief spiegelbeeld gaat zien.
Talenten
- Subtiel waarnemen – je neemt heel gedetailleerd waar en kunt vroeg dingen signaleren
- Genieten van kleine dingen – enorm genieten van kleine dingen zoals een kopje thee of de zon, hiermee vul je je energie makkelijk aan
- Perspectief van anderen begrijpen – groot inlevingsvermogen, je stemt je automatisch op de ander af
- Het grote geheel kunnen zien – omdat je even tijd nodig hebt om de informatie te verwerken zie je beter het grote geheel en leg je verbanden.
- Weloverwogen beslissingen nemen – doordat je tijd neemt weeg je dingen beter af, signaleer je samenhang en breng je voors en tegens in kaart. Je overziet de risico’s.
- Intuïtief beslissen – je hebt een sterke intuïtie, gevoeliger interoceptie (zintuig dat sensaties uit je lichaam waarneemt). Omdat je de sensaties uit je lichaam beter waarneemt kun je beter intuitief beslissen.
- Sociale context lezen – je voert standaard een check uit: hoe valt mijn actie in de groep; leidt dit tot beloning of afwijzing? wat zijn de belangen van de groep?
- Verantwoordelijkheid nemen – doordat je de sociale context kunt lezen en de belangen van de groep mee kunt nemen heb je ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ook heb je een groot maatschappelijk bewustzijn.
- Creatief denken – je legt onverwachte verbanden en kunt loskomen van gebaande paden en ‘vaste’ procedures.
- Zelfreflectie en verbetering – je hebt een sterk ontwikkelde zelfreflectie en dat is een motor voor zelfontwikkeling.
Acties:
- Maak het werkblad
Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt kun je deze altijd in een persoonlijk gesprek stellen. Als je (nog) geen persoonlijke gesprekken hebt dan kun je altijd een mailtje sturen met je vragen naar [email protected] en dan kijken we samen of het via de mail kan of dat we één of meer afspraken plannen voor persoonlijke begeleiding.