Aandacht
Wortels (identiteit) – zelfbeeld

Een hoogsensitief brein hebben

Als je een hoogsensitief brein hebt dan verwerk je informatie anders dan anderen. Je merkt meer stimuli op dan anderen (waarnemen via zintuigen, opmerken emotionele signalen en bemerken van nuances in de omgeving). Je verwerkt al deze stimuli ook diepgaand (je combineert informatie, legt verbanden en voelt wat er in je lichaam gebeurt). Tijdens het verwerken van de stimuli spelen vooral sociale overwegingen een rol -> de optimale-optie-ambitie, je hebt de ambitie om de meest optimale optie te vinden. En je reageert met meer emotie, ervaart na je reactie meer emoties, waardoor je meer stress ervaart na een taak. Vervolgens doe je altijd aan zelfreflectie en overpeins je ook je eigen rol in de nieuwe ontstane situatie: heb ik het wel goed gedaan, wat had ik anders kunnen doen, waar kon het beter.

Deze ‘andere manier van informatie verwerken’ zorgt ervoor dat  je je niet altijd begrepen voelt of niet gewaardeerd. Ook als je niet hoogsensitief bent kun je je soms niet begrepen en gewaardeerd voelen. Als je dit ervaart dan beinvloed dat je functioneren. Je kunt op deze onderwaardering en onbegrip op verschillende manieren reageren:

  1. concluderen dat je niet getalenteerd bent/ niet de moeite waard bent – negatief zelfbeeld ontwikkelen! (freeze-reactie)
  2. proberen te ontsnappen door je gevoelens te onderdrukken met bijv. verslavingen (flight-reactie)
  3. in opstand komen tegen mensen die je talenten niet begrijpen, jezelf overschreeuwen, je talenten opblazen (fight-reactie)
  4. het de ander naar de zin maken, goed voor de zander zorgen en hopen dat je zelf dan ook gezien gaat worden (tend-to-be-friend-reactie)

Deze reacties zijn niet goed voor je zelfbeeld en helpen je niet verder. Ook als je hoogsensitief bent is het belangrijk dat jij in de spiegel je daadwerkelijke hoogsensitieve zelf gaat zien en niet een foutief spiegelbeeld gaat zien.

Talenten

  1. Subtiel waarnemen – je neemt heel gedetailleerd waar en kunt vroeg dingen signaleren
  2. Genieten van kleine dingen – enorm genieten van kleine dingen zoals een kopje thee of de zon, hiermee vul je je energie makkelijk aan
  3. Perspectief van anderen begrijpen – groot inlevingsvermogen, je stemt je automatisch op de ander af
  4. Het grote geheel kunnen zien – omdat je even tijd nodig hebt om de informatie te verwerken zie je beter het grote geheel en leg je verbanden.
  5. Weloverwogen beslissingen nemen – doordat je tijd neemt weeg je dingen beter af, signaleer je samenhang en breng je voors en tegens in kaart. Je overziet de risico’s.
  6. Intuïtief beslissen – je hebt een sterke intuïtie, gevoeliger interoceptie (zintuig dat sensaties uit je lichaam waarneemt). Omdat je de sensaties uit je lichaam beter waarneemt kun je beter intuitief beslissen.
  7. Sociale context lezen – je voert standaard een check uit: hoe valt mijn actie in de groep; leidt dit tot beloning of afwijzing? wat zijn de belangen van de groep?
  8. Verantwoordelijkheid nemen – doordat je de sociale context kunt lezen en de belangen van de groep mee kunt nemen heb je ook een groot  verantwoordelijkheidsgevoel. Ook heb je een groot maatschappelijk bewustzijn.
  9. Creatief denken – je legt onverwachte verbanden en kunt loskomen van gebaande paden en ‘vaste’ procedures.
  10. Zelfreflectie en verbetering – je hebt een sterk ontwikkelde zelfreflectie en dat is een motor voor zelfontwikkeling.

Acties:

  • Maak het werkblad

Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt kun je deze altijd in een persoonlijk gesprek stellen. Als je (nog) geen persoonlijke gesprekken hebt dan kun je altijd een mailtje sturen met je vragen naar [email protected] en dan kijken we samen of het via de mail kan of dat we één of meer afspraken plannen voor persoonlijke begeleiding. 

Aandacht
Wortels (identiteit) – zelfbeeld

Firma I Feel Good

In ons lichaam hebben we een fantastisch systeem dat men ook wel het ‘stress – systeem’ noemt, maar eigenlijk is het gewoon een energiesysteem, want het helpt bij het maken van energie, opslaan van ervaringen, aanzetten emoties, etc. – ook als we ons niet gestrest voelen!

Ons brein, maar ook onze bijnieren bijvoorbeeld, zijn onderdeel van dit stresssysteem. In het boek: De kracht van stress (2018,  S. Kuijsten, C. Hamming, uitgeverij Drukwerk) wordt dit stresssysteem de Firma I FEEL GOOD genoemd. Van deze Firma ben jij de eigenaar.

Bestuur Firma: Het brein (leden van de Raad van Bestuur zijn de directeuren: Emotie, Ratio en Fysiek)
Voorzitter bestuur: Emotie
Missie: (over)leven
Strategie: We doen altijd eerst wat NU nodig is (lange termijn is minder belangrijk)
Core business: Bescherming bieden en behoeftes vervullen (veiligheid bevorderen)
Activiteiten/ afdelingen: STRESS (inspanning) & HERSTEL (ontspanning)

Directeur Emotie

Alle informatie die je brein binnenkomst wordt razendsnel door de directeur Emotie beoordeeld. De directeur Emotie heeft een belangrijke rol bij nieuw binnengekomen informatie en heeft daarnaast ook het laatste woord (dat maakt Emotie de voorzitter van het bestuur). De directeur Emotie krijgt hulp van je interne veiligheidsdienst, waar miljarden extreem slimme data analisten werkzaam zijn. Het screenen van de informatie gebeurt volledig automatisch en, voor een groot deel, buiten ons bewustzijn om. De analisten maken daarvoor gebruik van een gigantische database waarin al onze eerdere ervaringen en emotionele en feitelijke herinneringen zijn opgeslagen.

Als de directeur Emotie ontdekt dat er gevaar is (de binnengekomen informatie blijkt een gevaarlijke tijger te zijn) dan geeft de directeur Emotie direct een beschermopdracht – er gaat een veiligheidsprotocol in werking van vechten, vluchten of bevriezen. Om dit voor elkaar te krijgen is veel inspanning nodig en dus geeft Emotie een ‘kom nu in actie’ opdracht aan de manager van de afdeling STRESS.

Zowel de afdeling STRESS als de afdeling HERSTEL zijn altijd wel een beetje actief en doen her en der kleine klusjes. De afdeling STRESS om bij te dragen aan je energie-aanmaak en je afdeling HERSTEL om bij te dragen aan de reparatie die nodig is (je energiefabrieken slijten door het maken van energie).

Maar zodra er dus informatie komt dat er meer inspanning nodig is dan gaat de afdeling STRESS heel hard aan de slag en dat betekent dat de afdeling HERSTEL moet bezuinigen en even stil komt te liggen. De afdeling HERSTEL neemt soms zelfs even vrij.

Directeur Ratio

Als een situatie het label ‘geen acuut gevaar’ heeft gekregen van de directeur Emotie dan worden de denktanks van directeur Ratio ingeschakeld. Zij beoordelen de situatie opnieuw en interpreteren de informatie opnieuw, vooral om te overzien wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Ook hier wordt het uitgebreide archief in de database van de veiligheidsdienst geraadpleegd. Mocht de directeur Ratio toch tot de conclusie komen dat er gevaar is dan kan er alsnog een beschermopdracht naar de afdeling STRESS worden gestuurd.

Beren op de weg

De directeuren kunnen echter geen onderscheid maken tussen wat ‘echt’ is en wat ‘niet echt’ is. Als jij je levendig inbeeld dat er een beer voor je op de weg staat dan geeft de directeur Emotie een beschermopdracht af aan je afdeling STRESS. Veiligheid voor alles!

Behoefte

Als je brein een tekort aan een (levens)behoefte signaleert, zoals tekort aan water of voedsel, dan geeft de directeur Emotie het sein: ‘niet-ok’ af. De directeur Ratio gaat dan aan de slag om het signaal ‘niet-ok’ te verbinden aan herinneringen, ervaringen of fantasieën en probeert een samenhangend beeld van de situatie te krijgen. De directeur Ratio gaat hard op zoek naar een oplossing en geeft vervolgens de afdeling STRESS een zoek-opdracht.

Als het niet lukt om je behoefte te vervullen dan krijg je een ‘gefrustreerde zoek-opdracht’. Je blijft dan rondlopen met een gespannen, ongemakkelijk gevoel. Mensen gaan dan vaak wanhopig op zoek naar manieren om van dat gestreste gevoel af te komen. Bijvoorbeeld door schijnbeloningen (eten, alcohol, drugs, cafeïne, etc.)

Hofleverancier van stress: Negatief (voor)oordeel over jezelf

In de loop van jouw leven heeft je database heel wat informatie en indrukken over jezelf verzameld. Je hebt miljarden signalen uit je omgeving opgevangen en daar vanzelf bepaalde conclusies uit getrokken over: je successen, je mislukkingen, je imperfecties, je teleurstellingen en hoe je daar mee om bent gegaan. Over de vraag of je goed genoeg bent, wat je toevoegt aan de wereld, hoe mensen je aanspreken je behandelen, etc.

Al deze mentale aantekeningen in je database bij elkaar bepalen je zelfbeeld.

Bij het verzamelen van die informatie kan sabotage plaatsvinden. Sla je vooral negatieve informatie op en vergeet je de positieve informatie dan vorm je een negatief vooroordeel. Door dat negatieve vooroordeel komt negatieve informatie nog makkelijker binnen, negatieve informatie weegt dan zwaarder. De laden van je database puilen uit van de negatieve informatie en bewijslast. Zo wordt je negatieve zelfbeeld steeds bevestigd.

Om vertrouwen in jezelf te krijgen moet je dus eerst uit dat draaikolkje raken. Dat is lastig.

De manier waarop je naar jezelf kijkt, wordt altijd werkelijkheid!

Ben je negatief bevooroordeeld dan ga je vanzelf aan jezelf twijfelen. Daardoor wordt de druk op de afdeling STRESS ook groter.

En eenmaal opgeslagen informatie gaat er niet meer uit. Je kunt het niet verwijderen!
Gelukkig kun je wel een nieuwe la aanmaken met positieve informatie waarin je een map kunt zetten met het label: ‘ik ben goed genoeg’. Het kost echter veel tijd (volgens Britse onderzoekers minimaal 66 dagen), inzet en moeite om die nieuwe map te maken.

Als jij jezelf: ‘ja maar…’ hoort zeggen dan kun je er vanuit gaan dat je aan het saboteren bent in je brein en je negatieve vooroordelen hebt in je database.

Acties:

  • Maak het werkblad
  • Lees het boek: Gek op stress, S. Kuijsten & C. Hamming, 2018, uitgeverij Drukwerk – om een nog completer beeld te krijgen van hoe jouw Firma I FEEL GOOD werkt en tegelijk ook te ontdekken hoe je de afdelingen STRESS en HERSTEL in balans met elkaar kunt laten werken om niet overspannen te raken, of als je al burn-out bent hoe je jouw firma weer kunt reorganiseren zodat het weer goed gaat functioneren.

Aandacht
Wortels (identiteit) – Zelfbeeld

Niet ‘doen’, maar ‘zijn’

We denken vaak dat we allerlei dingen moeten DOEN om iemand te kunnen ZIJN. We moeten onze talenten benutten, nuttig zijn en anderen helpen. We leven alsof we niet ‘zomaar’ mogen bestaan. We zitten in een doen-modus (Edel Maex). Accepteer dat je bent! Vind je zijn-modus. We zijn niet ons beroep, onze leeftijd, onze nationaliteit en ook niet onze gedachten! Als dat weg valt zijn we nog steeds iemand, maar wie?

Je bent iemand, gewoon omdat je bent! Niet om wat je doet. Jouw eigenschappen blijven van geboorte tot je sterven hetzelfde. Ook als je de bijbehorende talenten niet gebruikt ben je nog steeds die persoon die je vanaf je geboorte al was.

Je hebt ook talenten gekregen waarvan het zonde is om ze te begraven, je hebt ze immers niet voor niets gekregen! Maar zorg dat je eerst weet wie je bent zonder al je prestaties en acties! En ga vervolgens zo investeren in je talenten dat ze groeien!

Het is handig en goed om te ontdekken wat jouw eigenschappen zijn en wat jouw talenten zijn. Noteer ze ook gerust voor jezelf. Maar belangrijk is ook om te beseffen dat ‘wie jij bent’ nooit helemaal in woorden zal zijn uit te drukken. Nogmaals: ‘Je bent gewoon’.

Om jezelf te kunnen zijn is het dus belangrijk om uit je ‘doe-modus’ te stappen en in je ‘zijn-modus’ te gaan staan.

Stap uit je ‘doe-modus’ en stap in je ‘zijn-modus’

Je zult meer jezelf kunnen zijn als je gewoon even stopt met alles wat je aan het doen bent en even gaat zitten ‘zijn’. De stilte opzoeken, de rust en even niets moeten, maar gewoon even ‘er zijn’ – ademhalen is genoeg. Hoe vaker en langer je dit kunt, hoe meer jij een indruk van je zelfbeeld zult gaan krijgen waar je rust bij zult voelen. Je zult meer en meer gaan ontdekken dat jij niet bent wat je doet!

Je moederschap is niet je identiteit, je werk is niet je identiteit, je schone huis is niet je identiteit, je auto is niet je identiteit, je prestaties zijn niet je identiteit…

Jij ‘bent gewoon’…

Acties:

  • Ga deze week elke dag even de natuur in om op een bankje te gaan zitten en te ‘zijn’… Begin met 5 minuten stil te zitten (als je het niet gewend bent is dit best lang!) en als je ervan geniet: bouw het op! Een half uur stil zitten en ‘zijn’ per dag zal je echt gaan helpen.

Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt kun je deze altijd in een persoonlijk gesprek stellen. Als je (nog) geen persoonlijke gesprekken hebt dan kun je altijd een mailtje sturen met je vragen naar [email protected] en dan kijken we samen of het via de mail kan of dat we één of meer afspraken plannen voor persoonlijke begeleiding.