
Bagage en afscheid
Bagage
In het leven verzamel je een heleboel bagage van herinneringen, gebeurtenissen en bemoedigingen. Je rugzak kan er soms heel zwaar van zijn geworden. In deze week gaan we op een rij zetten welke bagage je allemaal hebt meegekregen in je leven. Vanaf deze week ga je echt de diepte in en begint eigenlijk je reis al een beetje. Deze week gaan we verder met het opruimen en loslaten, zodat je goed op weg kunt gaan.
De kans is groot dat je gaat ontdekken dat je rugzak ontzettend vol zit en misschien echt zwaar is. Je kunt geen kilometers lopen met een te zware rugzak, je lichaam gaat het dan laten afweten. Zo werkt het ook met mentale bagage. Ons lichaam laat het soms letterlijk afweten als we teveel mentale bagage met ons meedragen. Het verleden is een belangrijke bron van zware mentale bagage die we met ons meedragen. Belangrijk dus om dar goed naar te kijken deze week. Eerlijk al je bagage aan te kijken en afscheid te nemen van wat te zwaar is. Afhankelijk van hoe zwaar je verleden is kun je dit heel goed zelf met de opdrachten die je aangereikt krijgt. Maar soms is het gewoon te zwaar om het zelf te kunnen en heb je hulp nodig. Een coach kan jou helpen om je verleden in kaart te brengen zonder erin te verdrinken. Je kunt mij altijd bereiken voor een coachgesprek. We spreken elkaar telefonisch of face-to-face.
Afscheid
Afscheid nemen is loslaten wat bekend is. Je verlaat je veilige of onveilige thuishaven.
Afscheid nemen wordt echter nooit afgedwongen! Hoe gek dat ook klinkt als je bijvoorbeeld verlaten wordt! Je kunt wel ‘afgescheiden’ worden van iemand, maar afscheid nemen is dat niet!
Om werkelijk los te komen van iemand moet je zelf de beslissing maken om afscheid te nemen. Je moet jezelf daarvoor toestemming geven. De herinneringen gaan wel mee en worden een reisgenoot van je, maar de gebeurtenissen en personen zijn geen loden last meer in je rugzak.
Deze week ga je ook nadenken over het afscheid nemen van dingen uit je verleden. Om het niet meer met je mee te dragen als zware lasten in je rugzak, maar als herinneringen die als reisgenoot naast je mee oplopen.
Bedenk dat alles wat je hebt meegemaakt jou heeft gevormd tot wie je nu bent! Jij bent nu wie jij bent doordat je dit allemaal hebt meegemaakt. Je bent er sterker van geworden misschien, maar wellicht heb je ook jouw onzekerheden daardoor gekregen. Besef dat jij je nu niet meer hoeft te laten leiden door de gebeurtenissen uit jouw verleden. Je kunt nu je eigen keuzes maken!
Zet een streep onder je verleden, weet dat je erdoor geworden bent wie je bent en dat jij nu je eigen keuzes kunt maken over hoe je ermee omgaat en wat je ermee doet. Sluit het af en ‘laat de doden de doden begraven’. Rakel het dus niet steeds opnieuw op, zodat je het weer opnieuw moet begraven! Begraaf het nu en laat het daar.
Dit is best spannend, want dit betekent ook dat je vanaf nu niet meer kunt zeggen: ik kan er niets aan doen, want ik heb …. meegemaakt. Het is de schuld van die gebeurtenis (bijv. ik kan er niets aan doen want ik ben gepest en daardoor durf ik niet in een groep te spreken).
Nee vanaf nu kun je enkel zeggen: Ja, ik ben door die gebeurtenis zo geworden en vanuit mijzelf ben ik daardoor geneigd om … te doen, maar ik kies ervoor het anders te doen en ik kies ervoor om nu … te doen (bijv. ik ben door het pesten geworden zoals ik nu ben en daardoor ben ik geneigd om niet in een groep te spreken, maar ik kies ervoor om nu… wel/ niet … te spreken in deze groep).
Het onderstrepen van je verleden en verder gaan in je eigen kracht kan soms wat meer tijd kosten dan deze ene week. Zorg dat je echt goed naar je verleden hebt gekeken en niet te snel denkt dat je het nu wel voldoende hebt aangekeken. Het kan een pijnlijk en moeilijk proces zijn. Vraag er hulp bij, dat is echt heel belangrijk! Investeer in jezelf, het zal je helpen in je leven. Gun jezelf om nu één keer volledig naar je verleden te kijken, alles aan te kijken, inzichten eruit te halen en emoties te verwerken. Je verleden één keer volledig en goed aankijken helpt je te zien waar patronen vandaan komen en is de enige manier om ervoor te zorgen dat het je niet blijft achtervolgen. Zoek hulp hierbij, zodat je er daadwerkelijk alles uithaalt, zeker weet dat je het volledig aanpakt en je gaat zien en ervaren dat je verleden geheeld mag worden! Het zal maken dat je meer uit deze reis kunt halen! Je kunt gewoon op reis gaan terwijl je coach gesprekken hebt. Neem je verleden serieus, sluit het, op een goede manier en na de juiste acties en verwerking, af en zet die streep. Ga in jouw eigen kracht, die je hebt gekregen, verder.
Pelgrimslied
Pelgrims zingen vaak pelgrimsliederen onderweg. Het is iets dat blijkbaar van nature in ons zit om te zingen onderweg. Kijk maar naar de avondvierdaagse. Kinderen zingen samen met elkaar om het hardst allerlei vierdaagse liederen. Het houd je in beweging. Het zingen helpt je om door te gaan en niet op te geven. Als de vermoeidheid optreed, verzuring misschien zelfs, dan helpt het om te zingen. Het leid je af van de pijn en vermoeidheid en concentreert je op het doorgaan tot het doel is bereikt.
Pelgrims zingen van oudsher onderweg allerlei liederen. Deze liederen zijn vaak bewaard gebleven en kennen we nu als pelgrimsliederen. De liederen gaan over het onderweg zijn en de teksten van toen geven ons inspiratie voor nu om ook onderweg te gaan en te blijven.
In deze week ga je zinnen en samenvattingen van pelgrimsliederen lezen ter inspiratie voor jouw eigen pelgrimslied.
Weekoverzicht
Dag 1: Bagage van dankbaarheid
Dag 2: Bagage van bemoediging
Dag 3: Bagage van herinneringen
Dag 4: Bagage van waarden, eigenschappen & talenten
Dag 5: Pelgrimslied
Dag 6: Afscheid nemen
Weekopdrachten:
- Checklist
- Je bagage op ‘bagagepapier’ schrijven om mee te kunnen nemen in je rugzak
- Loslaten van wat je niet meer mee wil nemen
Acties
- Bepaal jouw ‘rustdag’. Op deze rustdag doe je steeds de ‘weekopdrachten’.
- Doe op jouw ‘rustdag’ de weekopdrachten van deze les
- Doe de 6 dagen erna de opdrachten van week 1 t/m 6.
- Voor informatie over gedichten schrijven en loslaten als je verstrikt raakt – zie het tabblad materialen (bovenaan)
Afhankelijk van wanneer jij jouw ‘rustdag’ plant zal je wel/ niet gelijk lopen met het vrijvallen van de nieuwe thema’s.
5 dagen na inschrijving valt dit thema vrij en vanaf dat moment valt er elke dag iets nieuws vrij (de weekopdrachten en informatie om op de rustdag te lezen OF de dagelijkse opdrachten op de overige 6 dagen van de week).
Voorbeeld:
Inschrijving op vrijdag -> deze weekopdrachten voor inpakken & wegwezen vallen op woensdag vrij -> donderdag lees jij de weekopdrachten -> vrijdag is je eerste dagelijkse opdracht.
Wil jij nu toch op zondag een rustdag? Lees dan de weekopdrachten niet op donderdag, maar op zondag en start op maandag met je eerste dagelijkse opdracht. Steeds op woensdag zal het volgende thema vrijvallen, maar jij negeert dit even en leest het dan pas op de zondag erna.
De thema’s blijven een half jaar lang beschikbaar voor je!