zichtbaarheid en impact hebben

Met deze 3 stappen krijg je meer voor elkaar en wordt je zichtbaar

Krijg jij soms niet voor elkaar wat je eigenlijk heel graag zou willen? Anderen gaan niet mee in jouw ideeën en in jouw wensen. Het lijkt soms alsof de ander niet hoort wat jij zegt, wat jij wil of waar jouw grens ligt. Voor je naar het gedrag van de ander kijkt en de ander slechte luistervaardigheden verwijt is het goed om eerst naar jezelf te kijken. Om te zien of jij zichtbaar bent.

Wat laat jij eigenlijk zien? Was je wel echt hoorbaar? Zo vaak kom ik mensen tegen in mijn praktijk die denken dat ze hun grenzen en wensen kunnen aangeven, maar of te rigide en bot spreken of te passief en braaf spreken. De ander kan daardoor niet écht horen wat ze bedoelen te zeggen.

Hoe kom jij over?

Voel zelf maar even aan: “Nee, dat doe ik niet” – Je weet nu niet wat het probleem van de ander écht is. Waar ligt de grens van de ander nu écht? En wat wil de ander eventueel wel doen? Wat leeft er in de ander? Voelt de ander zich gefrustreerd? Wil de ander iets duidelijk maken? Of is er niets aan de hand? Waar wil de ander heen met zo’n opmerking?
Of: “het doet pijn” – Je weet nu  niet wat er pijn doet en wat de ander daarmee wil zeggen. Moet je stoppen met iets of juist doorgaan? Voelt de ander zich er ongemakkelijk of overweldigd bij of rustig en kalm? Heeft de ander behoefte aan rust, actief zijn of erkenning?

De eerste is de bot en rigide en de tweede is te passief en braaf. Door braaf te zijn vermijden we conflicten en sparen we ‘de kool en de geit’ zogezegd. We zijn passief en afwachtend. Je wordt lijdend afwachtend. Maar door bot te zijn kunnen we ongevoelig zijn voor de kant van de ander en hardnekkig en star zijn. Uiteindelijk begrijpt de ander niet écht wat we willen zeggen. We laten niet écht onszelf zien, maar iets dat we willen uitstralen. Rigide en bot sprekende mensen willen bijvoorbeeld mogelijk laten zien dat ze duidelijk zijn en alles onder controle hebben. En passieve braaf sprekende mensen kunnen wellicht laten zien dat ze liefdevol en harmonieus zijn.

Wat maakt dat we moeilijk zichtbaar zijn

Als we op een punt komen dat we moeten erkennen dat het lijkt dat de ander ons niet begrijpt en we niet overkomen bij de ander is het belangrijk dat we bij onszelf op onderzoek uit gaan. Zijn we wel helemaal onszelf of willen we iets uitstralen dat een te grote uitvergroting is van wie we zijn of zelfs heel ver weg staat van wie we werkelijk zijn.

Ben je voldoende in verbinding met je eigen innerlijk en weet je voldoende wie jij werkelijk bent? Durf je dat ook te laten zien in alle volle glorie, inclusief je schaduwkanten?  De ander zal ons beter begrijpen als we vanuit onszelf, ons eigen hart en onze eigen ziel, spreken. Als we laten blijken wat er in ons leeft.

“Nee, dat kan ik nu niet doen omdat ik vanavond tijd wil maken voor mijn zoon”. Of: “Nee, dat kan ik niet doen, want ik begrijp nog niet goed waarom en ik heb nog wat duidelijkheid nodig; wil je het nog aan mij uitleggen en met mij samen bespreken?”
“Het bewegen doet mij pijn, doordat ik eergisteren de marathon heb gelopen en nog veel spierpijn heb; wil je mij vooral even laten zitten?” Of: “Ik heb zo’n pijn, wil je mij even vasthouden en er even voor me zijn?”

Het is belangrijk dat we zo duidelijk leren communiceren en onszelf, inclusief onze kwetsbaarheid, laten zien. Dat is belangrijk, omdat we alleen dan alles van onszelf laten zien. We zijn geweldig geschapen en iedereen mag alles van ons zien; iedereen mag zien hoe geweldig ook wij gemaakt zijn. We zijn niet bedoeld om ‘halve mensen’ te zijn.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Leef je eigen leven

4 stappen naar grip op jezelf, je keuzes en prestaties

Gratis E-boek – LEEF je eigen leven t.w.v. 12,95
+ Gratis 5-daagse videotraining ‘Balansweek’!

Schrijf je dus snel in voor de waardevolle mails

Ik ontvang graag het e-boek: LEEF je eigen leven


De 3 stappen naar zichtbaar worden

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om jezelf beter zichtbaar te maken en daardoor ook meer gedaan te krijgen.

  1. Onderzoek je dieper liggende zelfbeeld.
    Wat ben jij bang dat anderen bij jou zien en wil je niet dat anderen over jou zouden kunnen denken? Dat is het stuk van jezelf dat je probeert te verbergen met jouw masker.
  2. Bekijk jouw masker.
    Wat laat jij zien aan de buitenwereld? Wat wil je graag dat mensen wel over jou denken? Hoe ziet jouw masker er precies uit?
  3. Onderzoek waar je behoefte aan hebt

Maak connectie met je eigen innerlijk om te ontdekken waar jij eigenlijk ontzettend behoefte aan hebt. Alleen als je precies weet wat jij nodig hebt kun je ook duidelijker communiceren naar de anderen.

Masker af en zichtbaar worden!

Uiteindelijk willen we allemaal goed begrepen worden. En soms is het écht zo dat de ander jou niet kan horen en begrijpen door eigen problemen of ervaringen die dat tegenhouden. Vaak is het ook zo dat we vast zitten in een eigen vicieuze cirkel waardoor we steeds opnieuw iets laten zien dat bepaalde reacties geeft bij anderen die we niet voor ogen hadden. Als we ons masker opzetten gaan anderen ons niet geven wat wij eigenlijk nodig hebben. Zij zien namelijk niet de échte behoefte achter het masker.

Maskers af dus!

Helemaal jezelf zijn… Wees helemaal eerlijk en oprecht naar jezelf en naar de ander. Word zichtbaar.

Laat via een berichtje onderaan deze pagina eens weten wat jouw masker is en of het je al lukt om deze af te zetten.

Elzemarij ‘t Hart

Coach, Therapeut & Trainer.
Oprichter Instituut voor Persoonlijke Coaching

Ik begeleid sinds 2008 professionals met levensvragen, stress en/ of (chronische) ziekte. Neem contact met mij op, dan maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek


Kan ik je misschien verder helpen?

#1 GRATIS e-boek (en mini-training cadeau)

Download mijn gratis e-boek met tips en informatie over hoe jij grip kunt krijgen op je leven, je keuzes en je prestaties. Je krijgt er zelfs een gratis 5-daagse mini-training bij cadeau: De Balansweek!

Downloaden gratis e-boek

#2 Minitraject: Rust in je leven

3 weken lang, elke werkdag, een mail met tips, opdrachten en vragen die je helpen om je leven waardevol te maken wat er ook gebeurt! Ontdek hoe jij rust kunt vinden tijdens dit minitraject!

Aanmelden minitraject: Rust in je leven

#3 Online training: Start to…Dream

Jezelf zijn, de juiste keuzes maken en jezelf ontwikkelen: het begint met ‘dromen’. Dit is een training waarin jij op onderzoek uitgaat naar de droom voor jouw leven. Het traject heeft 3 modules en in totaal 8 thema’s. Om de week valt er een nieuw thema vrij waarmee je aan de slag kunt gaan.

Aanmelden Start to...Dream
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie