talenten en gaven gebruiken om impact te hebben

Met welke gaven en talenten ga jij impact hebben in je omgeving?

Ken jij je valkuilen ook zo goed? Veel mensen weten heel goed wat ze niet kunnen en werken hard aan het verbeteren van deze valkuilen en slechte eigenschappen. Maar tegelijk willen we ook graag impact hebben en vragen we onszelf af hoe het komt dat we het gevoel hebben dat we meer zouden kunnen bereiken. We weten niet goed wat nu écht onze gaven en talenten zijn.

We zijn meestal veel meer bezig met wat er (nog) niet is in plaats van met wat er al wel is. Dat is een standaard werking van ons brein. Het wijst ons vooral op ‘wat niet is’. We willen van een 4 een 6 maken en van een 6 een 7. Maar we zijn niet bezig met datgene te doen waar we al een 9 voor hebben gehaald, we doen veel te weinig met onze gaven en talenten.

In plaats van in alle ontspanning te handelen vanuit wat we goed kunnen zijn we druk met het verbeteren van onszelf. In de huidige maatschappij moeten we immers gelukkig zijn en ontwikkelen wat we nog niet kunnen zou daar aan kunnen bijdragen. Sowieso worden we blootgesteld aan de verleiding om altijd maar beter en beter te willen en groter en groter. Eigenlijk zegt dit verlangen naar beter, groter en geweldiger alleen maar dat we eigenlijk vooral gefocust zijn op wat we nog niet hebben. Er zit, ook wat onszelf en onze talenten betreft, een ‘armoede denken’ in ons. We zien de overvloed van alle talenten en gaven die we gekregen hebben vaak niet.

Wat als je je gaven en talenten nog niet helder hebt?

Als we onze talenten, onze vaardigheden en onze gaven niet goed kennen dan kunnen we ook geen impact hebben in de wereld om ons heen. We zijn vooral aan het werk om onze slechte eigenschappen te verbeteren en van onze vieren een zes te maken, omdat we graag iets willen betekenen in de wereld om ons heen, in ons leven en in onze persoonlijke omgeving. Als we onze negens niet gaan ontdekken; ofwel als we onze talenten niet gaan zien, dan zullen we blijven hangen in ‘verbeteren’ in plaats van ‘impact hebben’. Alleen als we onze gaven en talenten gaan gebruiken in inzetten gaan we ervaren dat we iets toevoegen in plaats van strijden. Strompelen en vallen.

Het is zwaar als je niet met je gaven en talenten werkt

Ik vind het vaak jammer om te zien hoe mensen strijden en vechten om dat wat ze niet goed kunnen te leren en te oefenen. En dat terwijl er al zoveel geweldige gaven en talenten zijn die zij zo kunnen gebruiken en inzetten. En ze zien vaak van alle dingen die ze niet goed kunnen de kwaliteiten niet. Want als je de kwaliteit van je onverschilligheid, van je slordigheid, van je startheid, van je manipulatie of je losbollheid kent, dan weet je ook dat je niet meer zo hoeft te vechten tegen deze valkuilen. Dan zie je hoe je kunt groeien in de kwaliteit die er bij hoort. We zijn dan veel meer bezig met datgene wat we gekregen hebben en kunnen volwaardiger onszelf zijn.

Laatst ontdekte een cliënt dat zij bepaalde dingen niet goed kan, omdat zij gewoon niet zo gemaakt is en anders in elkaar is gezet. Toen ze ontdekte dat zij dat gewoon niet zou kunnen en dus ook niet hoefde te leren kwam er zo’n ontlading. Al die jaren zo hard gevochten om het te leren, maar dat zou ze nooit leren. Als je gemaakt bent met slordigheid dan ga je nooit gestructureerd worden. Dat geeft zo’n ontspanning. Je hoeft niet gestructureerd te worden! Je hoeft alleen maar je kwaliteit van bijvoorbeeld loslaten (die bij de valkuil slordigheid kan horen) en ontspannen te laten groeien en slijpen.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Leef je eigen leven

4 stappen naar grip op jezelf, je keuzes en prestaties

Gratis E-boek – LEEF je eigen leven t.w.v. 12,95
+ Gratis 5-daagse videotraining ‘Balansweek’!

Schrijf je dus snel in voor de waardevolle mails

Ik ontvang graag het e-boek: LEEF je eigen leven


Gaven en talenten ontdekken en inzetten

Stop dus dat wat je niet kunt alsnog te leren! Stop ermee! Ontspan en rust! Zoek de vrede en sluit vrede met jezelf. Het is ok om niet alles te kunnen.

  1. gaven en talenten gebruiken door je kwaliteiten ontdekken

Vervolgens kun je wel gaan ontdekken wat jouw valkuilen en slechte eigenschappen zeggen over waar je dan wel goed in bent. Een valkuil is altijd een doorgeschoten kwaliteit. Waar schiet jij in door? Welke kwaliteit hoort bij jou?

  1. gaven en talenten gebruiken door je passie te vinden

Onderzoek voor jezelf eens waar jij nou heel blij van wordt. Welke activiteiten doe je waar je van geniet en heel blij thuis komt. Wat zijn de kenmerken van die activiteit waar jij zo blij van wordt. Waar ben jij gepassioneerd voor?

  1. gaven en talenten gebruiken door te vinden wat jou motiveert

Ga eens na welke omstandigheden voor jou heel motiverend zijn. Vind je het fijn als mensen je bemoedigen? Heb je een gezellige sfeer nodig? Wil je vrijheid en je eigen ding kunnen doen? Of wil je juist een rustige stille plek om te concentreren. Wat motiveert jou? Wat moeten mensen doen om jou te motiveren en hoe moet de omgeving zijn om jou te motiveren.

Als jij je kwaliteiten gaat inzetten vanuit je passie en op de plek en met de mensen die jou motiveren, dan ga je impact hebben in jouw omgeving.

Laat via een berichtje onderaan deze pagina eens weten wat jouw gaven en talenten zijn en hoe jij ze vanuit je passie kunt inzetten en welke plek en mensen jou dan motiveren om lekker aan de slag te zijn.

Elzemarij ‘t Hart

Coach, Therapeut & Trainer.
Oprichter Instituut voor Persoonlijke Coaching

Ik begeleid sinds 2008 professionals met levensvragen, stress en/ of (chronische) ziekte. Neem contact met mij op, dan maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek


Kan ik je misschien verder helpen?

#1 GRATIS e-boek (en mini-training cadeau)

Download mijn gratis e-boek met tips en informatie over hoe jij grip kunt krijgen op je leven, je keuzes en je prestaties. Je krijgt er zelfs een gratis 5-daagse mini-training bij cadeau: De Balansweek!

Downloaden gratis e-boek

#2 Minitraject: Rust in je leven

3 weken lang, elke werkdag, een mail met tips, opdrachten en vragen die je helpen om je leven waardevol te maken wat er ook gebeurt! Ontdek hoe jij rust kunt vinden tijdens dit minitraject!

Aanmelden minitraject: Rust in je leven

#3 Online training: Start to…Dream

Jezelf zijn, de juiste keuzes maken en jezelf ontwikkelen: het begint met ‘dromen’. Dit is een training waarin jij op onderzoek uitgaat naar de droom voor jouw leven. Het traject heeft 3 modules en in totaal 8 thema’s. Om de week valt er een nieuw thema vrij waarmee je aan de slag kunt gaan.

Aanmelden Start to...Dream
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie