Zolang jij geen perspectief hebt ga je nooit impact hebben in je werk

Voel jij je regelmatig futloos? Iedereen wil graag impact in het werk en leven hebben en iets bijdragen en betekenen. Maar soms hebben we niet meer het gevoel dat we iets bijdragen of impact hebben. De impact in het werk is weggevloeid. Wat maakt dat we geen perspectief meer zien en we ons helemaal niet vervuld voelen? Hoe komt het dat wij niet de impact hebben die we graag zouden willen hebben?

Vaak gaan we maar door met datgene dat we al deden, omdat we dat kennen en niet weten hoe het anders zou moeten. We hebben geen impact in het werk en ons leven omdat we niet meer bewust zijn van wat we eigenlijk aan het doen zijn. Vaak hoor ik mensen zeggen: “gewoon doorgaan” of “ik moet nog even door”. Op de automatische piloot gaan wij gewoon maar door…. We denken niet teveel na en doen gewoon wat er van ons verwacht wordt. En uiteindelijk voelen we ergens wel aan dat we niet helemaal doen wat we zouden moeten doen. In ieder geval voelen we dat we niet helemaal op onze plek zitten of van ons werk niet helemaal maken wat we ervan zouden kunnen maken.

Gevolgen van geen impact in het werk hebben

Zolang je zonder nadenken gewoon doorgaat ga jij je steeds meer onvervuld en rusteloos voelen. Je schakelt eigenlijk je lichaam uit en ontvangt niet meer de signalen die jouw lijf je geeft. Vermoeidheid, pijn en emoties komen niet meer zo door. En dat is ook nodig om door te kunnen gaan. Als jij je de hele  tijd bewust zou zijn van alle lichaams-signalen dan zou je het niet redden, want dan voel je elke keer de frustratie, de irritatie, je zucht, je hebt spierpijn, je krijgt die ‘misselijkheid’ van ‘geen zin’ hebben. Je puft, je klaagt, je zucht en je steunt. En dat wil je niet. Dus is het veel functioneler om zonder na te denken door te gaan en je lichaam even te negeren. En dus hebben we geen impact in het werk en ons leven meer.

Maar eigenlijk wordt je daar niet gelukkig van. Je voelt je rusteloos en ongemakkelijk. Je wil meer uit je leven halen, maar je weet niet hoe. God heeft jou gemaakt en Hij heeft een doel voor jou. En je voelt wel aan dat het belangrijk is Gods wil voor jouw leven te volgen. Niet dat dit  betekent dat je een perfecte, briljante, geweldige of fantastische werknemer, ondernemer of huismoeder moet zijn die ontzettend veel succes heeft (dat kan, maar hoeft niet). Nee, het betekent dat jij de richting op gaat die God voor ogen heeft en helemaal jezelf bent daarin.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Leef je eigen leven

4 stappen naar grip op jezelf, je keuzes en prestaties

Gratis E-boek – LEEF je eigen leven t.w.v. 12,95
+ Gratis 5-daagse videotraining ‘Balansweek’!

Schrijf je dus snel in voor de waardevolle mails

Ik ontvang graag het e-boek: LEEF je eigen leven


Hoe krijg je de impact in het werk terug

Bewust zijn van jouw richting en deze volgen gaat je dus helpen om weer perspectief te zien en te ontdekken hoe jij je werk invulling kan geven of welke baan beter bij jou zou passen. Je krijgt dan weer perspectief op hoe jij impact in het werk, maar ook in je hele leven terug kunt krijgen.

Het is daarom allereerst ontzettend belangrijk dat je gaat ontdekken wat God eigenlijk van jou vraagt (zie mijn vorige blog: Ontdek het fundament om te gaan doen wat écht bij je past). Vanuit dat fundament ben je stevig geworteld en kun je gevoed worden met de juiste richting voor jouw leven. God kan jou dan duidelijk maken welke kant je op mag gaan en dat gaat perspectief geven en uiteindelijk meer impact in het werk. De grote paraplu is Gods weg voor ons en daaruit komt een richting voor ons leven voort. En die richting vertaalt zich, op een later moment, weer door in concrete doelen.

Als je dat fundament, die paraplu, helder hebt kun je gaan ontdekken en begrijpen welke richting God in jouw hart heeft gelegd. En die richting dat zijn onze ‘kernwaarden’; die dingen die voor ons heel erg belangrijk zijn in het leven. De waarden die in ons hart voorop staan en waar we éigenlijk heel graag vorm aan willen geven.

Richting geeft impact

Een richting, een waarde, is geen doel op zich. Dat is belangrijk om je te beseffen. Het is als reizen naar het oosten, je zult nooit aankomen. Je kunt altijd door blijven reizen in die richting. Een ‘leven naar een kernwaarde’ is dus als ‘reizen naar het oosten’. Op een later moment kun je binnen jouw richting doelen krijgen. Als je richting het oosten reist, dan kun je Berlijn als doel hebben, maar ook Moskou. Maar het doel kan ook dichterbij liggen in Drenthe.

In ons leven is dat net zo: als je leeft naar een kernwaarde van bijvoorbeeld betrokkenheid dan kun je binnen deze kernwaarde verschillende doelen hebben. Eerst heb je misschien het ene doel en als je dat bereikt hebt een volgend doel. Maar je hoeft nooit alle doelen die mogelijk zijn binnen betrokkenheid op je lijst te zetten. Je kunt als je naar het oosten reist immers ook niet alle plaatsen die aan de oostelijke kant van jou liggen als doel hebben, dat is onmogelijk.

Het begint dus bij een duidelijke richting! Dat geeft perspectief en als je de juiste richting op gaat in je leven dan ga je merken dat je veel meer impact in het werk gaat krijgen, maar ook in je hele leven. De vraag is dus: ‘wat is jouw richting’? Wat zijn jouw kernwaarden?

Wat vind jij heel belangrijk in jouw leven? Wat leeft er in jouw hart?

Kernwaarden ontdekken geeft je impact in het werk

Veel woorden die eindigen op ‘(h)eid’ zijn kernwaarden: gastvrijheid, betrokkenheid, eenvoudigheid, puurheid, etc., maar ook woorden als: waardevol, diepgaand en ontwikkeling zijn kernwaarden. Datgene dat voor jou een waarde is in je leven is jouw kernwaarde. En als jij jouw kernwaarden gaat toepassen in je werk en in je leven dan ga je impact krijgen. Weest betrokken in je werk als dit je kernwaarde is, of wees gastvrij. Of zorg ervoor dat wat je doet diepgaand is, of werk aan ontwikkeling van jezelf en anderen.

Soms moet je creatief zijn om je kernwaarden vorm te geven in je werk. En je hoeft niet al je kernwaarden in je werk vorm te geven. Sommigen passen bij je werk, anderen thuis en weer anderen in bijvoorbeeld de kerk. En sommige kernwaarden kun je overal toepassen. Maar je zult merken dat het vooral belangrijk is om niet meer dan 3-5 kernwaarden te kiezen die de richting van jouw leven gaan bepalen. Deze 3-5 zijn de richtingaanwijzers voor jouw leven en de keuzes die je maakt in je leven.

Wil jij jouw kernwaarden duidelijker krijgen?

Zoek een coach die jou hierbij kan helpen, want je hoeft het niet alleen te doen. Je mag mij altijd benaderen voor een coachgesprek.

Laat via een berichtje onderaan deze pagina eens weten of jij de richting van jouw leven hebt gevonden en wat jouw kernwaarden zouden kunnen zijn.

Elzemarij ‘t Hart

Coach, Therapeut & Trainer.
Oprichter Instituut voor Persoonlijke Coaching

Ik begeleid sinds 2008 professionals met levensvragen, stress en/ of (chronische) ziekte. Neem contact met mij op, dan maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek


Kan ik je misschien verder helpen?

#1 GRATIS e-boek (en mini-training cadeau)

Download mijn gratis e-boek met tips en informatie over hoe jij grip kunt krijgen op je leven, je keuzes en je prestaties. Je krijgt er zelfs een gratis 5-daagse mini-training bij cadeau: De Balansweek!

Downloaden gratis e-boek

#2 Minitraject: Rust in je leven

3 weken lang, elke werkdag, een mail met tips, opdrachten en vragen die je helpen om je leven waardevol te maken wat er ook gebeurt! Ontdek hoe jij rust kunt vinden tijdens dit minitraject!

Aanmelden minitraject: Rust in je leven

#3 Online training: Start to…Dream

Jezelf zijn, de juiste keuzes maken en jezelf ontwikkelen: het begint met ‘dromen’. Dit is een training waarin jij op onderzoek uitgaat naar de droom voor jouw leven. Het traject heeft 3 modules en in totaal 8 thema’s. Om de week valt er een nieuw thema vrij waarmee je aan de slag kunt gaan.

Aanmelden Start to...Dream
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie