De ander is belangrijk

[ld_video]

Soorten input van andere mensen

  • Opmerkingen van anderen
  • Wat jij denkt dat de ander van jou vindt

Wanneer je wortels in een vuile bron liggen, dan komen emoties niet tot rust en behoeften worden niet vervuld. Dus haak je jezelf vast aan andere mensen in de hoop dat zij jou helpen tot rust te komen en zij jouw behoeften vervullen.

Andere mensen versterken vuil water

De input die je krijgt van andere mensen versterkt wat de voeding vanuit de bron in je leven met je doet.
Je verlangt naar erkenning, voelt je eenzaam en denkt: ‘ik ben niets waard’. Opmerkingen als: ‘Dat kun jij niet’ versterken dan je verlangen naar erkenning, je gevoel van eenzaamheid én je gedachte dat je niets waard bent. Je gedachten worden dan overtuigingen.

Gevolgen

– moeite met keuzes maken
– afhankelijk van mensen
– mening van anderen belangrijk vinden
– kritiekloos luisteren


Troep die jouw voedingsbron in komt

[ld_video]

Soorten troep

  • Sociale media, televisie, boeken, etc. -> dingen die je zelf je eigen bron in gooit.
  • Ervaringen -> dingen die anderen jou aandoen en waar je geen grip op hebt.
    Ervaringen worden vicieuze cirkels en dat zijn in feite onbewuste verhalen.
    Die onbewuste verhalen bevatten emoties en behoeften die je nog triggeren…

Voorbeeld:

Behoefte aan erkenning -> beïnvloedt je zelfbeeld -> je negatieve zelfbeeld beïnvloedt hoe je spreekt en hoe je anderen begrijpt -> je maakt keuzes op basis daarvan en vindt het moeilijk om, bijvoorbeeld, relaties vast te houden.

Je krijgt niet wat je nodig hebt (je behoeften worden niet vervuld) en dat vervuilt jouw bron. Je neemt vervolgens dat gebrek dus op met je wortels en dat beïnvloedt je zelfbeeld dat vervolgens negatief wordt. Dat negatieve zelfbeeld gaat je stam in langs je karkater, eigenschappen, talenten, competenties en kennis en deze worden dan ook negatief. De voeding komt in je kruin terecht en bepaald nu je gedrag. Je maakt keuzes vanuit je negatieve zelfbeeld en plukt daar vervolgens de vruchten van – verkeerde vruchten! Je bent een corrupte boom geworden.

Aandacht
Wortels (identiteit) – zelfbeeld

Een hoogsensitief brein hebben

Als je een hoogsensitief brein hebt dan verwerk je informatie anders dan anderen. Je merkt meer stimuli op dan anderen (waarnemen via zintuigen, opmerken emotionele signalen en bemerken van nuances in de omgeving). Je verwerkt al deze stimuli ook diepgaand (je combineert informatie, legt verbanden en voelt wat er in je lichaam gebeurt). Tijdens het verwerken van de stimuli spelen vooral sociale overwegingen een rol -> de optimale-optie-ambitie, je hebt de ambitie om de meest optimale optie te vinden. En je reageert met meer emotie, ervaart na je reactie meer emoties, waardoor je meer stress ervaart na een taak. Vervolgens doe je altijd aan zelfreflectie en overpeins je ook je eigen rol in de nieuwe ontstane situatie: heb ik het wel goed gedaan, wat had ik anders kunnen doen, waar kon het beter.

Deze ‘andere manier van informatie verwerken’ zorgt ervoor dat  je je niet altijd begrepen voelt of niet gewaardeerd. Ook als je niet hoogsensitief bent kun je je soms niet begrepen en gewaardeerd voelen. Als je dit ervaart dan beinvloed dat je functioneren. Je kunt op deze onderwaardering en onbegrip op verschillende manieren reageren:

  1. concluderen dat je niet getalenteerd bent/ niet de moeite waard bent – negatief zelfbeeld ontwikkelen! (freeze-reactie)
  2. proberen te ontsnappen door je gevoelens te onderdrukken met bijv. verslavingen (flight-reactie)
  3. in opstand komen tegen mensen die je talenten niet begrijpen, jezelf overschreeuwen, je talenten opblazen (fight-reactie)
  4. het de ander naar de zin maken, goed voor de zander zorgen en hopen dat je zelf dan ook gezien gaat worden (tend-to-be-friend-reactie)

Deze reacties zijn niet goed voor je zelfbeeld en helpen je niet verder. Ook als je hoogsensitief bent is het belangrijk dat jij in de spiegel je daadwerkelijke hoogsensitieve zelf gaat zien en niet een foutief spiegelbeeld gaat zien.

Talenten

  1. Subtiel waarnemen – je neemt heel gedetailleerd waar en kunt vroeg dingen signaleren
  2. Genieten van kleine dingen – enorm genieten van kleine dingen zoals een kopje thee of de zon, hiermee vul je je energie makkelijk aan
  3. Perspectief van anderen begrijpen – groot inlevingsvermogen, je stemt je automatisch op de ander af
  4. Het grote geheel kunnen zien – omdat je even tijd nodig hebt om de informatie te verwerken zie je beter het grote geheel en leg je verbanden.
  5. Weloverwogen beslissingen nemen – doordat je tijd neemt weeg je dingen beter af, signaleer je samenhang en breng je voors en tegens in kaart. Je overziet de risico’s.
  6. Intuïtief beslissen – je hebt een sterke intuïtie, gevoeliger interoceptie (zintuig dat sensaties uit je lichaam waarneemt). Omdat je de sensaties uit je lichaam beter waarneemt kun je beter intuitief beslissen.
  7. Sociale context lezen – je voert standaard een check uit: hoe valt mijn actie in de groep; leidt dit tot beloning of afwijzing? wat zijn de belangen van de groep?
  8. Verantwoordelijkheid nemen – doordat je de sociale context kunt lezen en de belangen van de groep mee kunt nemen heb je ook een groot  verantwoordelijkheidsgevoel. Ook heb je een groot maatschappelijk bewustzijn.
  9. Creatief denken – je legt onverwachte verbanden en kunt loskomen van gebaande paden en ‘vaste’ procedures.
  10. Zelfreflectie en verbetering – je hebt een sterk ontwikkelde zelfreflectie en dat is een motor voor zelfontwikkeling.

Acties:

  • Maak het werkblad

Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt kun je deze altijd in een persoonlijk gesprek stellen. Als je (nog) geen persoonlijke gesprekken hebt dan kun je altijd een mailtje sturen met je vragen naar [email protected] en dan kijken we samen of het via de mail kan of dat we één of meer afspraken plannen voor persoonlijke begeleiding. 

Aandacht
Wortels (identiteit) – zelfbeeld

Firma I Feel Good

In ons lichaam hebben we een fantastisch systeem dat men ook wel het ‘stress – systeem’ noemt, maar eigenlijk is het gewoon een energiesysteem, want het helpt bij het maken van energie, opslaan van ervaringen, aanzetten emoties, etc. – ook als we ons niet gestrest voelen!

Ons brein, maar ook onze bijnieren bijvoorbeeld, zijn onderdeel van dit stresssysteem. In het boek: De kracht van stress (2018,  S. Kuijsten, C. Hamming, uitgeverij Drukwerk) wordt dit stresssysteem de Firma I FEEL GOOD genoemd. Van deze Firma ben jij de eigenaar.

Bestuur Firma: Het brein (leden van de Raad van Bestuur zijn de directeuren: Emotie, Ratio en Fysiek)
Voorzitter bestuur: Emotie
Missie: (over)leven
Strategie: We doen altijd eerst wat NU nodig is (lange termijn is minder belangrijk)
Core business: Bescherming bieden en behoeftes vervullen (veiligheid bevorderen)
Activiteiten/ afdelingen: STRESS (inspanning) & HERSTEL (ontspanning)

Directeur Emotie

Alle informatie die je brein binnenkomst wordt razendsnel door de directeur Emotie beoordeeld. De directeur Emotie heeft een belangrijke rol bij nieuw binnengekomen informatie en heeft daarnaast ook het laatste woord (dat maakt Emotie de voorzitter van het bestuur). De directeur Emotie krijgt hulp van je interne veiligheidsdienst, waar miljarden extreem slimme data analisten werkzaam zijn. Het screenen van de informatie gebeurt volledig automatisch en, voor een groot deel, buiten ons bewustzijn om. De analisten maken daarvoor gebruik van een gigantische database waarin al onze eerdere ervaringen en emotionele en feitelijke herinneringen zijn opgeslagen.

Als de directeur Emotie ontdekt dat er gevaar is (de binnengekomen informatie blijkt een gevaarlijke tijger te zijn) dan geeft de directeur Emotie direct een beschermopdracht – er gaat een veiligheidsprotocol in werking van vechten, vluchten of bevriezen. Om dit voor elkaar te krijgen is veel inspanning nodig en dus geeft Emotie een ‘kom nu in actie’ opdracht aan de manager van de afdeling STRESS.

Zowel de afdeling STRESS als de afdeling HERSTEL zijn altijd wel een beetje actief en doen her en der kleine klusjes. De afdeling STRESS om bij te dragen aan je energie-aanmaak en je afdeling HERSTEL om bij te dragen aan de reparatie die nodig is (je energiefabrieken slijten door het maken van energie).

Maar zodra er dus informatie komt dat er meer inspanning nodig is dan gaat de afdeling STRESS heel hard aan de slag en dat betekent dat de afdeling HERSTEL moet bezuinigen en even stil komt te liggen. De afdeling HERSTEL neemt soms zelfs even vrij.

Directeur Ratio

Als een situatie het label ‘geen acuut gevaar’ heeft gekregen van de directeur Emotie dan worden de denktanks van directeur Ratio ingeschakeld. Zij beoordelen de situatie opnieuw en interpreteren de informatie opnieuw, vooral om te overzien wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Ook hier wordt het uitgebreide archief in de database van de veiligheidsdienst geraadpleegd. Mocht de directeur Ratio toch tot de conclusie komen dat er gevaar is dan kan er alsnog een beschermopdracht naar de afdeling STRESS worden gestuurd.

Beren op de weg

De directeuren kunnen echter geen onderscheid maken tussen wat ‘echt’ is en wat ‘niet echt’ is. Als jij je levendig inbeeld dat er een beer voor je op de weg staat dan geeft de directeur Emotie een beschermopdracht af aan je afdeling STRESS. Veiligheid voor alles!

Behoefte

Als je brein een tekort aan een (levens)behoefte signaleert, zoals tekort aan water of voedsel, dan geeft de directeur Emotie het sein: ‘niet-ok’ af. De directeur Ratio gaat dan aan de slag om het signaal ‘niet-ok’ te verbinden aan herinneringen, ervaringen of fantasieën en probeert een samenhangend beeld van de situatie te krijgen. De directeur Ratio gaat hard op zoek naar een oplossing en geeft vervolgens de afdeling STRESS een zoek-opdracht.

Als het niet lukt om je behoefte te vervullen dan krijg je een ‘gefrustreerde zoek-opdracht’. Je blijft dan rondlopen met een gespannen, ongemakkelijk gevoel. Mensen gaan dan vaak wanhopig op zoek naar manieren om van dat gestreste gevoel af te komen. Bijvoorbeeld door schijnbeloningen (eten, alcohol, drugs, cafeïne, etc.)

Hofleverancier van stress: Negatief (voor)oordeel over jezelf

In de loop van jouw leven heeft je database heel wat informatie en indrukken over jezelf verzameld. Je hebt miljarden signalen uit je omgeving opgevangen en daar vanzelf bepaalde conclusies uit getrokken over: je successen, je mislukkingen, je imperfecties, je teleurstellingen en hoe je daar mee om bent gegaan. Over de vraag of je goed genoeg bent, wat je toevoegt aan de wereld, hoe mensen je aanspreken je behandelen, etc.

Al deze mentale aantekeningen in je database bij elkaar bepalen je zelfbeeld.

Bij het verzamelen van die informatie kan sabotage plaatsvinden. Sla je vooral negatieve informatie op en vergeet je de positieve informatie dan vorm je een negatief vooroordeel. Door dat negatieve vooroordeel komt negatieve informatie nog makkelijker binnen, negatieve informatie weegt dan zwaarder. De laden van je database puilen uit van de negatieve informatie en bewijslast. Zo wordt je negatieve zelfbeeld steeds bevestigd.

Om vertrouwen in jezelf te krijgen moet je dus eerst uit dat draaikolkje raken. Dat is lastig.

De manier waarop je naar jezelf kijkt, wordt altijd werkelijkheid!

Ben je negatief bevooroordeeld dan ga je vanzelf aan jezelf twijfelen. Daardoor wordt de druk op de afdeling STRESS ook groter.

En eenmaal opgeslagen informatie gaat er niet meer uit. Je kunt het niet verwijderen!
Gelukkig kun je wel een nieuwe la aanmaken met positieve informatie waarin je een map kunt zetten met het label: ‘ik ben goed genoeg’. Het kost echter veel tijd (volgens Britse onderzoekers minimaal 66 dagen), inzet en moeite om die nieuwe map te maken.

Als jij jezelf: ‘ja maar…’ hoort zeggen dan kun je er vanuit gaan dat je aan het saboteren bent in je brein en je negatieve vooroordelen hebt in je database.

Acties:

  • Maak het werkblad
  • Lees het boek: Gek op stress, S. Kuijsten & C. Hamming, 2018, uitgeverij Drukwerk – om een nog completer beeld te krijgen van hoe jouw Firma I FEEL GOOD werkt en tegelijk ook te ontdekken hoe je de afdelingen STRESS en HERSTEL in balans met elkaar kunt laten werken om niet overspannen te raken, of als je al burn-out bent hoe je jouw firma weer kunt reorganiseren zodat het weer goed gaat functioneren.

Aandacht
Wortels (identiteit) – zelfbeeld

Een reëel zelfbeeld vormen

Het hebben van een goed zelfbeeld is nodig voor het maken van reële plannen en deze plannen ook ten uitvoer brengen. Het verhaal van de kippenjongen van Fiji maakt dit duidelijk.

  • De kippenjongen

    Sujit Kumar is na de dood van zijn moeder en de moord op zijn vader als klein kind door zijn opa jarenlang in het kippenjong gehouden zonder aan noemenswaardig menselijk contact blootgesteld te zijn. Toen hij na verloop van tijd door een welzijnswerker werd gevonden en bevrijd is hij, omdat er niet echt andere voorzieningen voorhanden waren, naar een bejaardentehuis gebracht. Daar is hij vervolgens meer dan twintig jaar aan een bed vastgebonden, verwaarloosd en mishandeld. Toen hij na al deze verschrikkelijke jaren werd gered door Elizabeth Clayton, die hem toevallig ontdekte, is hij door haar opgenomen en met ongelooflijk veel liefde omringd.

    Hoewel Sujit sindsdien door de zorg van velen een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt betreffende motoriek, emoties en sociale vaardigheden, bleef het altijd nog de vraag of hij een zelfbeeld ontwikkelde. aangezien Sujit niet kan praten en geen gebarentaal kan gebruiken of over een andere manier beschikt om vragen te beantwoorden was de vraag: hoe komen we hierachter? Om te kijken of een dier een zelfbeeld heeft wordt in de diergedragskunde vaak gebruikgemaakt van de spiegeltest die in 1970 is ontworpen door Gordon Gallup. Bij de spiegeltest laat je een dier in de spiegel naar zichzelf kijken, soms nadat je ongemerkt een stip op het hoofd van het dier hebt gezet. Als het dier de relatie legt tussen zijn eigen bewegingen en datgene wat hij in de spiegel ziet, bijvoorbeeld door de stip op zijn eigen hoofd aan te raken, dan geeft dat een indicatie voor de gedachte dat het dier begrijpt dat de spiegel een reflectie van zichzelf is en dat de reflectie geen ander dier is. Sommige mensapen en waarschijnlijk ook sommige olifanten, dolfijnen en zelfs een vogelsoort, de Euraziatische ekster, hebben een zekere mate van zelfbeeld.

    Afgaande op de reactie van Sujit op zijn eigen spiegelbeeld, denken we niet dat Sujit een zelfbeeld ontwikkeld heeft. Hij is gefascineerd door de spiegel, maar reageert niet op zijn eigen spiegelbeeld alsof hij naar zichzelf kijkt. Zo aait en kust hij bijvoorbeeld zijn eigen spiegelbeeld en als je een stip op zijn voorhoofd tekent zonder dat hij het merkt probeert hij nooit om de stip op zijn voorhoofd aan te raken. Ook lijkt hij niet echt verbaasd over die stip te zijn. In andere gedragingen zien we eveneens geen indicatie dat er bij Sujit sprake zou zijn van een zelfbeeld. Dit ontbreken van een zelfbeeld is een van de oorzaken voor het uitblijven van bepaalde ontwikkelingen bij Sujit, zoals het oplossend vermogen of het maken van plannen en het werken aan iets toekomstigs. Sujit lijkt altijd in het moment te leven en zich te laten sturen door de krachten van dat moment. Deze krachten komen vooral neer op het willen ervaren van genot en het vermijden van pijn. Op basis van deze krachten wil hij iets op het moment, bijvoorbeeld eten bij honger of het zien van eten, of iets willen vermijden, zoals iemand die boos is of een brandend vuur. Het ontbreken van een zelfbeeld zorgt er mede voro dat hij altijd afhankelijk van anderen zal blijven.

    (uit: IK, de beste versie van jezelf, Margriet Sitskoorn, 2016 Vakmedianet Deventer, blz 63-64)

Het is dus belangrijk dat we überhaupt een zelfbeeld ontwikkelen om te kunnen functioneren en als je de juiste richting op wil in je leven dan is ‘een zelfbeeld’ alleen niet voldoende: een reëel zelfbeeld, een zelfbeeld dat klopt bij hoe jij gemaakt bent, is dan belangrijk.

Als je zelfbeeld niet klopt, als jij in de spiegel iets anders ziet dan de werkelijkheid dan ga je ook plannen maken en acties ondernemen die horen bij een beeld dat niet klopt. Dan ga je dus dingen doen die niet bij je passen.

Het is belangrijk dat jij jezelf in de spiegel gaat zien zoals je werkelijk bent. Alleen dan kun jij de juiste keuzes voor je toekomst maken en de juiste richting in slaan…

Acties:

  • Maak het werkblad

Aandacht
Wortels (identiteit) – Zelfbeeld

Niet ‘doen’, maar ‘zijn’

We denken vaak dat we allerlei dingen moeten DOEN om iemand te kunnen ZIJN. We moeten onze talenten benutten, nuttig zijn en anderen helpen. We leven alsof we niet ‘zomaar’ mogen bestaan. We zitten in een doen-modus (Edel Maex). Accepteer dat je bent! Vind je zijn-modus. We zijn niet ons beroep, onze leeftijd, onze nationaliteit en ook niet onze gedachten! Als dat weg valt zijn we nog steeds iemand, maar wie?

Je bent iemand, gewoon omdat je bent! Niet om wat je doet. Jouw eigenschappen blijven van geboorte tot je sterven hetzelfde. Ook als je de bijbehorende talenten niet gebruikt ben je nog steeds die persoon die je vanaf je geboorte al was.

Je hebt ook talenten gekregen waarvan het zonde is om ze te begraven, je hebt ze immers niet voor niets gekregen! Maar zorg dat je eerst weet wie je bent zonder al je prestaties en acties! En ga vervolgens zo investeren in je talenten dat ze groeien!

Het is handig en goed om te ontdekken wat jouw eigenschappen zijn en wat jouw talenten zijn. Noteer ze ook gerust voor jezelf. Maar belangrijk is ook om te beseffen dat ‘wie jij bent’ nooit helemaal in woorden zal zijn uit te drukken. Nogmaals: ‘Je bent gewoon’.

Om jezelf te kunnen zijn is het dus belangrijk om uit je ‘doe-modus’ te stappen en in je ‘zijn-modus’ te gaan staan.

Stap uit je ‘doe-modus’ en stap in je ‘zijn-modus’

Je zult meer jezelf kunnen zijn als je gewoon even stopt met alles wat je aan het doen bent en even gaat zitten ‘zijn’. De stilte opzoeken, de rust en even niets moeten, maar gewoon even ‘er zijn’ – ademhalen is genoeg. Hoe vaker en langer je dit kunt, hoe meer jij een indruk van je zelfbeeld zult gaan krijgen waar je rust bij zult voelen. Je zult meer en meer gaan ontdekken dat jij niet bent wat je doet!

Je moederschap is niet je identiteit, je werk is niet je identiteit, je schone huis is niet je identiteit, je auto is niet je identiteit, je prestaties zijn niet je identiteit…

Jij ‘bent gewoon’…

Acties:

  • Ga deze week elke dag even de natuur in om op een bankje te gaan zitten en te ‘zijn’… Begin met 5 minuten stil te zitten (als je het niet gewend bent is dit best lang!) en als je ervan geniet: bouw het op! Een half uur stil zitten en ‘zijn’ per dag zal je echt gaan helpen.

Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt kun je deze altijd in een persoonlijk gesprek stellen. Als je (nog) geen persoonlijke gesprekken hebt dan kun je altijd een mailtje sturen met je vragen naar [email protected] en dan kijken we samen of het via de mail kan of dat we één of meer afspraken plannen voor persoonlijke begeleiding. 

Aandacht
Wortels (Identiteit) – Eigenschappen

Waar kom jij van tot rust?

Iedereen ontspant natuurlijk van slapen. Slapen is de enige activiteit die je écht energie geeft. Maar iedereen heeft ook activiteiten die mentaal ontspannend zijn en ook dat is heel erg belangrijk! Als je mentaal niet ontspant en je niet dingen doet waar je blij van wordt dan kun je ook instorten.

Het is belangrijk om te beseffen dat iedereen op een eigen manier ontspant. Kijk ook hierin dus niet naar ‘de ander’, maar naar jezelf. Naar jouw eigenschappen en motiverende omstandigheden en bedenk dan welke manier bij jou past.

Directe mensen ontspannen écht van bewegen, sporten, wandelen, etc. Invloedrijke mensen ontspannen van gezellig samenzijn en veel gezelligheid. Stabiele mensen ontspannen van op de bank zitten en ‘niets doen’ en consciëntieuze mensen ontspannen met muziek of een goed boek.

Ikzelf heb weinig eigenschappen in de stabiele hoek en ik kan me dan ook niet voorstellen dat je ontspant van op de bank zitten en ‘niets doen’. Dat lijkt me écht heel saai! Maar gezelligheid vind ik wel heel ontspannend. Door mijn chronische ziekte heb ik geen energie voor heel veel gezelligheid, herrie en prikkels. Maar even lekker kletsen met iemand, gewoon rustig één op één, dan vind ik dat ontzettend ontspannend! Dat kan een vriendin die vooral stabiel is dan weer niet begrijpen …

Acties

  • Word je bewust van wat jou nu écht ontspanning geeft!
    • Bewegen – Ga lekker wandelen, regelmatig sporten, de natuur in, etc.
    • Gezelligheid – Nodig regelmatig iemand uit, ga op het terras een drankje drinken, bel iemand
    • Rust – Zorg dat je regelmatig tijd hebt om even ‘niets te doen’ en gewoon even voor je uit te starten
    • Diepgang – Maak tijd voor een goed boek, luister naar muziek, etc.

Volg jij deze online module zonder persoonlijke begeleiding en merk je dat je toch graag die persoonlijke begeleiding zou willen? Meld je dan via deze link aan voor een GRATIS kennismakingsgesprek en dan bespreken we de opties!

Aandacht
Wortels (Identiteit) – Eigenschappen

Niet geliefd voelen

Tegenover mij zit een een ietwat verlegen en timide vrouw. Ze vertelt me over de reden dat ze hulp heeft gezocht en wat ze graag uit het traject met mij zou willen halen. Tijdens dit uur komt er direct al een stukje van haar pijn los. Ze vertelt dat ze de problemen heeft waar zij tegenaan loopt doordat haar moeder nooit van haar heeft gehouden. Haar moeder had blijkbaar wel altijd veel van haar zusje gehouden, maar nooit van haar.

Ik vraag haar waaruit zij op heeft gemaakt dat haar moeder niet van haar hield, want mijn ervaring is ondertussen dat het niet vaak voorkomt dat een moeder écht niet van haar kind houd. Vaak ligt het meer aan een onvermogen, een niet juist kúnnen handelen, waardoor een kind zich niet geliefd voelt. “Mijn zusje zegt dat zij wel liefde van mama heeft gekregen en zij heeft ook een hele goede band met mijn moeder. Maar tegen mij zei ze nooit dat ze van me hield dus bij mij was het blijkbaar anders”, vertelt de vrouw tegenover mij.

Een verhaal zoals hierboven kom ik regelmatig tegen in mijn praktijk. En de kans is zeer groot dat al deze moeders wel van hun kind hebben gehouden, maar niet de juiste manier hebben gevonden om dat te uiten.

Verschillende manieren

We hebben allemaal een eigen manier waarop wij ons het meest geliefd voelen. De één voelt zich super geliefd als er ‘ik hou van jou’ gezegd wordt, maar voor een ander hebben deze woorden veel minder waarde. Een ander voelt zich juist weer super geliefd als je samen kwaliteitstijd hebt en bijvoorbeeld een wandeling met goed gesprek samen hebt. Weer een ander voelt zich juist geliefd als er geknuffeld wordt.

En andersom werkt het ook zo. Als jij je het meest geliefd voelt als er ‘ik hou van jou’ wordt gezegd dan zal je dit ook snel zeggen tegen anderen waar jij écht van houdt. Je hebt een ‘overtuiging’ dat liefhebben betekent dat je dit hardop uitspreekt en dus zal jij automatisch je liefde via woorden uitdrukken.

In het verhaal van de dame in het voorbeeld hierboven kwamen we later in het traject tot de ontdekking dat haar moeder elke dag even een rondje ging wandelen en om de beurt mocht één van de kinderen mee. En precies dat was hetgeen waardoor haar zus zich zo geliefd voelde door haar moeder. Haar zus voelt zich vooral geliefd als er onverdeelde aandacht voor haar is. Aan de andere kant sprak haar moeder nooit de woorden ‘ik hou van jou’ uit en juist door woorden voelt deze dame zich geliefd. Haar moeder voelt zich ook geliefd door onverdeelde aandacht en gaf dit dus ook automatisch aan haar kinderen. Haar ene dochter voelt zich daardoor ook geliefd en haar andere dochter had eigenlijk iets anders nodig.

De toekomst

Gelukkig had deze dame een hele goede relatie verder met haar moeder en kon ze goed met haar praten. Nadat zij haar moeder hierover had ingelicht ging haar moeder oefenen met het regelmatig zeggen met woorden dat zij van haar dochter houd. Dit lukt niet in elke situatie.

Soms zijn ouders al overleden, soms is er geen goede relatie en soms lukt het ouders niet, ook al weten ze hoe het in elkaar zit, om op een andere manier dan ze gewoon zijn hun liefde te uiten. Soms is veranderen niet meer mogelijk. Dan is het belangrijk dat je hier begrip voor krijgt, je ouders vergeeft en op je eigen benen gaat staan.

Acties

  • Maak het werkblad

Aandacht
Wortels (Identiteit) – Eigenschappen

Waar trap jij in?

We kennen allemaal onze valkuilen. Dingen waar we niet zo goed in zijn. Het zijn dingen waar we steeds weer intrappen.

Als je onder druk staat ga je toch weer perfectionistisch te werk. Of als het moeilijk wordt ga je toch weer pleasen. Als er heftige dingen gebeuren in je leven ga je toch weer controle proberen te krijgen. Je had net gedacht dat je jouw patronen had doorbroken en dat je los was gekomen van deze valkuilen. Maar zodra het écht moeilijk wordt val je toch weer terug in die oude valkuil.

Het loskomen van je patronen is ook écht een proces. Dat gebeurt niet van het ene op het andere moment. En in het begin is je valkuil een snelweg en het gedrag dat je eigenlijk wil laten zien (je kwaliteit) is nog een smal jungle paadje. Als het moeilijk wordt in je leven, je krijgt tegenslag of het is even heel pittig dan pak je zonder nadenken ineens weer de snelweg.

Ken je valkuilen

Het is dus belangrijk dat jij jouw valkuilen kent. Iedereen heeft zijn eigen valkuilen. En elke valkuil is een doorgeslagen kwaliteit.
Het is belangrijk dat je een lijstje kwaliteiten maakt waarbij je gaat nadenken voor welke valkuil jij moet opletten (die bij deze kwaliteiten hoort). Niet dat je dit nu al doet, maar alleen om je bewust te worden en te voorkomen dat je er in de toekomst in gaat trappen bij moeilijke situaties.
En daarnaast kun je een lijstje valkuilen maken waar je nu wel eens intrapt om te kijken wat de kwaliteit daarvan is om te ontdekken hoe jij weer in je kwaliteit kunt gaan staan in plaats van in je valkuil trappen.

Kwaliteit:

 

Valkuil (teveel van je kwaliteit, je schiet erin door):

 

Allergie (tegenovergestelde van je kwaliteit): Uitdaging: (wat heb jij nodig om uit je valkuil te blijven en meer in je kwaliteit te gaan staan):

 

Acties

  • Maak het werkblad

 

Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt kun je deze altijd in een persoonlijk gesprek stellen. Als je (nog) geen persoonlijke gesprekken hebt dan kun je altijd een mailtje sturen met je vragen naar [email protected] en dan kijken we samen of het via de mail kan of dat we één of meer afspraken plannen voor persoonlijke begeleiding. 

Aandacht
Wortels (Identiteit) – Eigenschappen

Het verhaal van de eend en de eekhoorn

De eend liep al dagen door het bos. Hij mijmerde en twijfelde. Al dagenlang voelde hij twijfel en een ‘vaag gevoel’. Hij had het gevoel dat er meer mogelijk moest zijn in zijn leven en dat er iets niet klopte. Maar hij kon echt wel lopen, die competentie had hij de afgelopen tijd goed ontwikkeld en uitgebreid.

Terwijl de eend om zich een keek zag hij op een gegeven moment de eekhoorn die heerlijk door de bomen heen sprong en elke boom in en uitklom. De eekhoorn zag er super gelukkig uit. De eend vroeg aan de eekhoorn hoe het met hem ging en of hij gelukkig was en de eekhoorn bevestigde dit. “Ik ben heerlijk aan het klimmen en klauteren en springen door de bomen. Het is leven is hecht goed”. “Heb je geen twijfels over je leven?” vroeg de eend? “Nee, absoluut niet!” zei de eekhoorn, “ik weet zeker dat ik doe wat ik moet doen”.

De eend dacht erover na om ook in de bomen te gaan klimmen en van de ene tak naar de ander te gaan springen. Maar toen hij het uitprobeerde lukte het niet goed en hij voelde zich nog veel vervelender dan toen hij nog door het bos liep.

Wat doe jij?

Veel mensen ervaren dit in hun leven. Je hebt je werk, je doet het eigenlijk best goed en je hebt leuke collega’s, maar je vraagt je toch af of dit het is in je leven. Je twijfelt of je wel doet wat je zou moeten doen. Wil je niet eigenlijk iets anders?

Wat veel mensen dan doen is om zich heen kijken naar andere mensen die wel gelukkig zijn. Ze richten hun focus op iemand waar ze tegenop kijken en niet veel later willen ze ook doen wat diegene doet. De ander is gelukkig en heeft het gemaakt en dat willen wij ook. We hopen dat als wij datzelfde doen wij ook gelukkig zullen worden.

De kans is echter best groot dat je teleurgesteld zult raken en dat het je niet lukt.

Wat dan…?

Hoe kun jij datgene gaan doen wat je gelukkig maakt? Dat je net als de eekhoorn het gevoel hebt dat je doet wat je moet doen en je je daarover zelfverzekerd voelt. Geen twijfel meer en ‘vaag gevoel dat er iets niet klopt in je leven’.

Als je naar de eend kijkt weet je het wel: de eend zal zich veel prettiger voelen in het water dan in het bos of in de boom! In die omgeving kan hij datgene doen waarmee hij geboren is: zwemmen!

In welke omgeving voel jij je het meest prettig? Welke omgeving motiveert jou?
In welke omgeving kun jij jouw eigenschappen volledig inzetten (zie vorig onderwerp)?

Acties:

  • Maak het werkblad