
Helderheid
Bron (inspirator) – Oorzaak
Bereidheid
Waar zou je spijt van hebben?
Veel mensen blijken aan het eind van hun leven spijt te hebben of dingen te hebben die ze achteraf graag anders hadden aangepakt. Er blijken veel overeenkomsten te zijn in de zaken die mensen aangeven.
De volgende reacties komen het meest voor:
- Ik zou willen dat ik de moed had gehad om een leven te leiden trouw aan mezelf, in plaats van dat ik heb gedaan wat anderen van mij verwachtten.
- Ik zou willen dat ik niet zo hard gewerkt had.
- Ik zou willen dat ik mijn gevoelens meer geuit had.
- Ik wou dat ik mijn vriendschappen meer gekoesterd had.
- Ik wou dat ik de moed had gehad om dingen te veranderen, of om gekke dingen te doen.
Herken je jezelf in één of meer van deze spijtbetuigingen? Wat als jij morgen zou komen te overlijden? Waar zou jij dan spijt van hebben?
Doorbreek de regels
Het is verleidelijk om te denken dat we controle hebben. Het gevoel dat je alles zelf in de hand hebt, is weliswaar gebaseerd op gebakken lucht, maar gebakken lucht kan soms best lekker ruiken. Kijk gewoon heel simpel of het werkt wat je doet, en vooral ook of het op de lange termijn nog steeds werkt. Geeft controle alleen tijdelijk verlichting, of zorgt het daadwerkelijk voor een oplossing?
Het goede nieuws is dat je die controle helemaal niet nodig hebt. Wat je wel nodig hebt, is het diepe besef dat controle echt niet werkt. Aanvullend op dit idee en besef dat controle uitoefenen niet of zelfs averechts werkt, volgt het thema bereidheid. De vraag is waar je voor wegloopt en wat je allemaal niet mag denken en voelen. Vervolgens kunnen we proberen om, in plaats van te vluchten of te vechten, stil te blijven staan bij die gedachten, gevoelens en omstandigheden. En door de gesprekken komen emoties, onvervulde behoeften en misschien zelfs heftige situaties bovendrijven.
Het is goed om te noemen dat deze bereidheid om stil te blijven staan een vaardigheid is, geen diep psychologisch inzicht. Het is het bewust doen van dingen die raar voelen. Dit beperkt zich niet alleen tot de dingen waar je echt last van hebt. Je kunt bereidheid toepassen bij het uitnodigen van depressieve of angstige gedachten, maar in de praktijk kun je bereidheid op alles toepassen. Het heeft alles te maken met het doorbreken van bestaande gedragspatronen. Denk aan het nemen van een verrassingsmenu als je helemaal niet van verrassingen houdt, douchen met yoghurt in plaats van een lekker stukje zeep, een week lang je kopjes koffie overslaan of met een ongeopende paraplu door de regen lopen.
Het idee is dat deze vaardigheid op den duur ook de moeilijke ervaringen in je leven zal binnendringen. Als het makkelijker wordt om rare dingen te doen, is het misschien ook makkelijker om moeilijke gevoelens toe te laten. Probeer stapje voor stapje te kijken naar wat je anders kunt doen en begin vandaag nog. Wie weet ervaar je dan op den duur dat je niet meer weg hoeft te lopen van je angsten, en dat je moeilijke gedachten plek zat hebben naast je op de bank.
Bereidheid vs willen
Bereidheid om de keerzijde van het leven te omarmen, wordt vaak gelijkgesteld aan willen, maar dat gaat niet op. Want als we eerlijk zijn, dan willen we die vervelende dingen eigenlijk niet omarmen. We hoeven onszelf dan ook niet voor te liegen; het is helemaal niet leuk om bang te zijn, of om tegenslagen te verwerken. Als het aan onze wil lag, gebeurden al die dingen helemaal niet.
Bereidheid is dan ook iets heel anders dan willen. Bereidheid is een keuze, terwijl willen een wens is.
We willen allemaal een leven zonder obstakels. Hoe mooi zou het wel niet zijn als we gevrijwaard waren van alle ellende die hoort bij het leven!? Maar als we de wil als uitgangspunt nemen op onze tocht naar een waardevoller bestaan, zullen we nooit echt ergens uitkomen. Wat we dan namelijk gaan doen, is dingen vermijden die we diep van binnen eigenlijk helemaal niet willen.
‘Willen’ zou je kunnen zien als een soort regel. Met ‘willen’ zeggen we in feite dat we alles willen doen om de omstandigheden naar onze hand te zetten. We zeggen daarmee niet dat we bereid zijn om toevalligheden te accepteren. We willen bijvoorbeeld niet vermijden en daardoor doen we er alles aan om het vermijden te vermijden. Maar wat nu als je echt voor het blok gezet wordt door de omstandigheden? Wat nu als er met de beste wil van de wereld niet gebeurt wat jij wilt?
Bereidheid heeft veel te maken met het begrip onthechting. Om een eenheid te kunnen maken van de tegenpolen van het leven, is het nodig dat we het principe omarmen dat deze polen met elkaar verbindt.
- Je kunt alleen dingen vasthouden als je bereid bent om dingen ook weer los te laten
- Geluk vloeit voort uit de bereidheid om je tranen te omarmen
- Zonder slechte dag zou het goede niet bestaan
- Als je niet bereid bent om te vallen, is er ook geen weg naar boven
De kern is: lijden is een noodzakelijke voorwaarde voor de herkenning van geluk. Hoe kunnen we weten of het goed met ons gaat als we dat niet kunnen vergelijken met de periodes waarin het slecht met ons gaat? Laat dit idee even rustig op je inwerken.
Intern alarm
Je hebt een overgevoelig alarmsysteem dat steeds zomaar afgaat. Oftewel, je hebt vaak zomaar angstige gevoelens, zonder duidelijke reden.
Je rent steeds naar het alarmkastje en typt de code in, maar het alarm blijft steeds weer opnieuw loeien. Je sust je angstige gevoelens, maar ze steken continu de kop weer op.
Daarnaast zorgt het rennen naar het kastje en het driftig intypen van de code ervoor dat het alarm maar blijft loeien. Oftewel, de manier waarop je met je verstand probeert om je angstige gevoelens te laten verdwijnen, zorgt ervoor dat ze blijven bestaan en zelfs erger worden.
Wat zou je veel beter kunnen doen dan telkens naar dat kastje rennen? Wat houdt dat alarm actief? Juist: Stroom!
En die stroom is te vergelijken met de mate waarin je je verstand serieus neemt. Iedere keer als je naar het kastje loopt en de code driftig intoetst, laadt de batterij van het kastje automatisch op. Als je bereid bent het alarm te laten loeien (en je angstige gevoelens volledig toe te laten), laat je je verstand links liggen en kun je overgaan tot de orde van de dag.
Video bereidheid: Intern alarm
Controle knop
Als je angst toeneemt, terwijl je beseft dat je hier geen controle over hebt, wat dan?
Naast het alarmkastje is nog een andere knop waar je wel aan kunt draaien en die wél werkt. De bereidheidknop. Als je angst toeneemt, kijk dan of je bewust je bereidheid om deze te verdragen kunt vergroten.
Situatie:
Je hebt een vervelende ervaring, of je hebt net een vervelende ervaring achter de rug. Voorbeelden: Je hebt net vervelend gesprek met je baas gehad, je hebt hoofdpijn, je maakt je zorgen om de toekomst, enzovoort. Wat kun je doen?
Merk het op. Richt je aandacht op wat de ervaring met je doet. Wat gaat er door je heen?
Sta hier aandachtig bij stil. Let op je ademhaling. Probeer je voor te stellen dat je dit nare gevoel in-en uitademt. Hou het gevoel dicht bij je en probeer het niet van je af te blazen. Wees aanwezig met het nare gevoel, terwijl je adem haalt.
Geef het gevoel bestaansrecht.
Probeer het gevoel niet kwijt te raken of te veranderen. Probeer juist om het gevoel uit te nodigen. Niet omdat dit leuk is, maar omdat je bereid bent om vervelende gevoelens te ervaren. Hoe ging dat?
Acties:
[1] Bron: Denk wat je wilt, doe wat je droomt – Gijs Jansen
[2] Bron: Gijs Jansen, Tim Batink, Time to ACT! (2014, Thema)