
Helderheid
Wortels (overtuigingen) – doorbreken
Knip het door
Al die gebeurtenissen in je leven waar jij trigger emoties door kreeg, waar behoeften niet zijn vervuld en waar allerlei overtuigingen in je hoofd zijn gebracht, daar kun je van loskomen. Ze hebben je tot nu toe gevoed door je steeds in je emoties en gedachten te brengen die je niet wilde of die niet functioneel voor jou waren. Ze hebben je zo gevoed dat je steeds in hetzelfde patroon, in je valkuil, trapte.
Het zijn eigenlijk elastieken die je steeds terugtrekken naar die ene gebeurtenis waar ze ontstonden.
Bij het programma ‘Dreamschool’ deden ze op een gegeven moment een oefening waarbij overtuigingen over zichzelf werden opgeschreven en de deelnemers aan elastieken daaraan verbonden werden. Een medeleerling ‘speelde’ die overtuigingen en trok hard aan de elastieken de deelnemer waarover het ging terug. Ze kregen allemaal een schaar om die elastieken door te knippen, zodat ze niet steeds terug getrokken zouden worden. Een hele mooie symbolische oefening.
Knip jouw elastieken ook door!
In de persoonlijke gesprekken zullen we daar samen ook heel bewust aandacht aan schenken, zodra de tijd daarvoor klaar is. Je gaat een streep onder je verleden zetten, zodat je weer door kunt!
Energie opbouwen | voor jezelf zorgen
Het is belangrijk dat je goed voor jezelf kunt zorgen en daarvoor is het eerst belangrijk dat je de controle durft los te laten (waarmee we zijn begonnen) en dat je accepteert wat zich in je leven aandient (waar we ook mee aan de slag zijn geweest). Vervolgens is het ook belangrijk dat je regelmatig actief bestaansrecht geeft aan alles wat je denkt, voelt en ervaart. Het helpt je niet van je angstige gedachten en gevoelens af. Het bestaansrecht geven aan je gedachten en gevoelens zorgt er ook niet voor dat je je beter voelt, maar wel dat je je beter leert voelen…
Het heeft er dus alles mee te maken dat je alles intens en ongebonden ervaart. Dat je volledig toelaat wat er op dat moment gebeurt en dat je opgaat in het moment.
Denk eens terug aan de mooiste momenten uit je leven. Wat deed je toen? Was je vooral met jezelf bezig, of met wat er op dat moment gebeurde? Denk terug aan de geboorte van je kind, die prachtige zonsondergang in dat idyllische oord, of dat moment in de Sixtijnse kapel, toen je even echt contact leek te hebben met Michelangelo. Allemaal ervaringen waarin je opging in het moment.
Contact hebben en bestaansrecht geven aan wat je denkt en voelt helpt je. En de bereidheid om niet te oordelen en om de ervaring zelf zijn werk te laten doen, zorgt voor een diep gevoel van verbondenheid met jezelf, en met alles en iedereen om je heen.
Eenvoudige manier om aanwezig te zijn
Niet iedereen heeft of maakt de tijd om lange meditatieoefeningen te doen of gebedstijd in te plannen. De volgende oefeningen zijn lekker kort, en daarom makkelijk in te zetten in je dagelijks leven (er is dus geen excuus om niet te oefenen).
Starten met stoppen
Als je aan een nieuwe activiteit wilt beginnen, wacht dan even en doe eerst de volgende oefening:
- Sta even stil bij je eigen lijf. Hoe voelt dat?
- Sta vervolgens even stil bij je eigen hoofd. Wat denk je allemaal? Hoe voelt dat?
- Richt nu weer je aandacht op de buitenwereld. Wat merk je op? Gebruik je zintuigen om de prikkels in je op te nemen. Ga nu alsnog doen wat je van plan was.
Tien keer ademhalen
Dit is een simpele oefening om je met je omgeving te verbinden, als je merkt dat je vastzit in gedachten en gevoelens.
- Haal tien keer langzaam en diep adem. Probeer zo langzaam mogelijk uit te ademen, tot je longen helemaal leeg zijn, wacht eventjes en laat ze dan vanzelf weer volgstormen.
- Merk op hoe het voelt als je longen leegstromen. Merk op dat ze zich weer vullen. Merk op dat je borstkas op en neer gaat. Merk op dat je schouders iets omhoog en laag gaan.
- Kijk of je je gedachten kunt laten komen en gaan (gebruik een metafoor die bij je past. Bijvoorbeeld: Auto’s die voor je huis langsrijden | Bijen die je hoofd in-zoemen, je gedachten (bloemen in je hoofd) langsgaan om verbanden te leggen (bestuiven) en weer wegvliegen | Vliegtuigen die voorbij vliegen | Wolken die voorbij drijven | Auto’s op een snelweg die voorbij razen en af en toe kun je er één de afslag laten nemen naar een parkeerplaats waar je er even rustig naar kunt kijken.
- Breid je bewustzijn uit: merk tegelijk je ademhaling en je lichaam op. Kijk daarna weer om je heen in de ruimte en merk op wat je ziet, hoort, ruikt, aanraakt en voelt.
Stilte wandeling
Ga naar buiten en begin te lopen. Wees tijdens het wandelen stil en zet je telefoon uit. Geef de omgeving waarin je je bevindt, de ruimte om bij je binnen te komen.
- Richt tijdens je wandeling eerst je aandacht op het lopen zelf. Hoe voelt dat?
- Richt je aandacht eens op de beweging, op het ritme. Wat neem je waar?
- Hoe voelt de ondergrond waarop je loopt? Voel de lucht die door je haar waait. Hoe voelt dat? Hoe is de temperatuur buiten? Is het warm, of koud? En hoe voelt de lucht in je longen?
- Richt je aandacht op de omgeving. Kijk eens goed om je heen. Wat is er allemaal te zien? Kijk wat er dichtbij te zien is en kijk vervolgens in de verte. Wees nieuwsgierig!
- Blijf stilstaan en doe je ogen even dicht. Wat is er allemaal te horen? Welke geluiden komen van dichtbij. Richt je aandacht daarna op de geluiden die van veraf komen. Zijn er dingen die je opvallen?
- Ga verder met wandelen en probeer alles in je op te nemen. Neem de tijd en sta stil als je iets bijzonders ziet of hoort. Bekijk een boom of huis aandachtig, of ruik aan een bloem. Alles draait om de ervaring van dit moment.
Stress ervaren
Ga zitten en observeer hoe je ademhaalt. Als je stress ervaart, zul je waarschijnlijk merken dat je een snelle ademhaling hebt, en dat je vooral vanuit je borst ademhaalt. Haal in dat geval een paar keer diep adem vanuit je buik.
Kijk vervolgens naar je handen, en voel hoe de stress en spanning door je handen stromen. Merk op of je handen trillen en of ze warm of koud aanvoelen. Verzet je niet tegen dit gevoel en geef je gedachten en emoties de ruimte, terwijl je stil blijft staan bij het gevoel in je handen.
Richt je aandacht nu op je nek, en beweeg je hoofd van links naar rechts om te ontdekken of je nek gespannen is. Leg je handen op je nek, en laat de stress toe in je lijf, zonder dat je deze probeert te vermijden.
Toelaten van angst
‘Liefde sluit de angst uit’, ‘wees niet bevreesd’ en ‘wees niet bezorgd’. Door deze teksten in de Bijbel zou je kunnen denken dat je geen angst mag voelen, omdat God ons erop wijst dat we niet angstig hoeven te zijn. Toch is er een verschil tussen angst en angst. Er is een ‘kortdurende angst’ die gezond is. God heeft ons gemaakt met AL onze emoties en ‘angst’ is er daar één van. Als er gevaar is dan is het handig dat je angst voelt, zodat je gaat handelen (vluchten, vechten, bevriezen).
Het is de langdurige angst die ons ‘kapot’ maakt en juist omdat we tegen onze angst vechten maakt de angst ons nog meer kapot dan het al deed. Langdurige angst op zichzelf is dus al niet goed voor ons en het ertegen vechten werkt averechts en maakt het erger! Toch is het dus belangrijk dat we leren om te gaan met deze angsten, zodat we in vertrouwen op God kunnen leven zonder vrees, angst of zorgen.
Het vervelende is dat je angst nooit zal doen wat jij zegt, het is niet te controleren. Het is er zomaar ineens, soms nog voor je er erg in hebt. Wat je wel kunt proberen te doen, is een soort voelen met voorbedachte rade. Als je weet dat je angst niet kunt controleren, dan kun je in plaats daarvan proberen om die angst wat meer ruimte te geven. Dit doe je door het gevecht tegen deze gevoelens actief te staken. Let hierbij op het woordje ‘actief’. Denk niet dat het stoppen met strijden iets heel lamlendigs is, alsof je je willoos naar de slachtbank van je eigen angsten laat leiden.
Zodra je hart besluit om te veranderen in een spontane angst-partij, dan vraag je je dus af of dat even mag. En dan nog even. En dan nog even. Je maakt dus bewust ruimte, zodat jouw angst er gewoon even mag zijn. Je hoeft dus niet ontspannen te zijn, je mag dat paniekerige gevoel gewoon even hebben. Het is de strijd tegen onze angst die ervoor zorgt dat deze echt een probleem gaat vormen in ons leven. Angst hoort er nu eenmaal bij. Het leven is soms uitdagend, pijnlijk en eng. De vraag is dus vooral of je daar ruimte voor wilt maken.
Dee techniek beperkt zich niet tot fysieke angst, maar kun je ook toepassen bij (chronische) pijn, het verlies van je baan, de dood van een geliefde of andere moeilijke situaties. Voor mij was het heel belangrijk om te erkennen dat het leven soms gewoon best wel rot kan zijn. Dat we soms in een ‘woestijn’ terecht komen waar het dor en droog is. Of dat we soms ineens midden op een snelweg staan waar auto’s langs ons heen razen. Of welke beeldspraak ook maar passend is voor jouw nare situatie waarin je je kunt bevinden.
Gevoelens toelaten, ruimte maken
Situatie: Je hebt een vervelende ervaring, of je hebt net een vervelende ervaring achter de rug. Voorbeelden: Je hebt net vervelend gesprek met je baas gehad, je hebt hoofdpijn, je maakt je zorgen om de toekomst, enzovoort. Wat kun je doen?
Merk het op.
- Richt je aandacht op wat de ervaring met je doet.
- Wat gaat er door je heen?
- Sta hier aandachtig bij stil.
Let op je ademhaling. Probeer je voor te stellen dat je dit nare gevoel in-en uitademt. Hou het gevoel dicht bij je en probeer het niet van je af te blazen. Wees aanwezig met het nare gevoel, terwijl je adem haalt.
Geef het gevoel bestaansrecht. Probeer het gevoel niet kwijt te raken of te veranderen. Probeer juist om het gevoel uit te nodigen. Niet omdat dit leuk is, maar omdat je bereid bent om vervelende gevoelens te ervaren.
Hoe ging dat?
[1] Bron: Gijs Jansen, Tim Batink, Time to ACT! (2014, Thema)
[2] Bron: Lichter leven – Gijs Jansen
Volg jij deze online module zonder persoonlijke begeleiding en merk je dat je toch graag die persoonlijke begeleiding zou willen? Meld je dan via deze link aan voor een GRATIS kennismakingsgesprek en dan bespreken we de opties!