3 ont-wikkelstappen om patronen te doorbreken

Met deze 3 ont-wikkelstappen doorbreek jij je belemmerende patronen moeiteloos.

Ken je dat? Dat je graag wil veranderen en dat het niet lukt, zodat je in je patronen blijft hangen?!
Niet alleen bij hele concrete gedragsveranderingen zoals gezonder eten, maar ook als het gaat om grenzen stellen, minder perfectionistisch zijn, zelfverzekerder zijn. Je probeert steeds heel bewust te kiezen om gezond te eten, je grens aan te geven of zelfverzekerd te reageren. En het lukt je ook wel een tijdje, maar elke keer val je weer terug in je oude patroon. Zodra het moeilijk wordt, je tegenslag krijgt of de situatie of omgeving verandert val je weer terug. Patronen doorbreken is heel moeilijk. Dat ervaar ik zelf ook regelmatig.

Je wil gezonder eten en je let dagenlang heel bewust op wat je eet. Het kost je best wel inspanning want je bent het niet gewend en je moet heel bewust kiezen voor je nieuwe gedrag. En na een paar weken ben je op een dag erg moe, je hebt niet lekker geslapen en er gebeurde veel op je werk. Je at altijd patat op vrijdag en nu je zo’n zware dag hebt gehad val je terug in dat oude patroon en haal je een lekker patatje.
Of je wil je grenzen gaan aangeven en je gaat daarvoor naar een coach. Je leert van je coach om je grenzen aan te geven en bespreekt het ook met je collega’s. En het lukt je om je grenzen steeds beter aan te geven. Maar dan raak je je werk kwijt en vind je gelukkig snel weer een nieuwe baan. Maar op je nieuwe werk lukt het je ineens niet meer goed om je grenzen aan te geven. Patronen doorbreken is niet zomaar iets…

Waarom patronen doorbreken

Je leven lijkt een vicieuze cirkel te zijn. Steeds weer krijg je niet de erkenning die je nodig hebt, krijg je niet de ruimte om je te uiten zoals jij nodig hebt of krijg je niet de reactie die je graag had gewild. En gedachten die je ooit hebt meegekregen die tegen je zeggen dat je niet goed genoeg bent, dat je iets niet kunt of dat je beter zou moeten weten spelen op. En automatisch geef je je grenzen weer niet aan, pas je je aan, ben je streng voor jezelf, zoek je naar perfectie, etc. Je laat zien aan anderen dat je sterk bent, dat je rustig en introvert ben of dat je zelfverzekerd bent en anderen zien dat en hebben het idee dat jij geen erkenning nodig hebt, ruimte nodig hebt om je grenzen aan te geven of dat je blij bent met de reactie die je krijgt. En jij krijgt het gevoel: ‘Zie je wel…. Ik krijg niet wat ik nodig heb… en je valt terug in je oude patronen.

En als je wel erkenning krijgt voor wie je bent of écht gezien wordt en ruimte krijgt om je te uiten dan zakt dit al snel weer weg. Op één of andere manier wordt je er niet zelfverzekerd van als iemand je erkenning geeft voor wat je hebt bereikt of je écht ziet voor wie je bent. Hoe kun jij dan je patronen doorbreken als je niet zelfverzekerder wordt?

tekst gaat onder afbeelding verder...


Leef je eigen leven

4 stappen naar grip op jezelf, je keuzes en prestaties

Gratis E-boek – LEEF je eigen leven t.w.v. 12,95
+ Gratis 5-daagse videotraining ‘Balansweek’!

Schrijf je dus snel in voor de waardevolle mails

Ik ontvang graag het e-boek: LEEF je eigen leven


Persoonlijk vind ik het belangrijk om mijn cliënten diepgaand te begeleiden om hun patronen wel los te kunnen laten. Want ik gun iedereen een ontspannen leven en innerlijke rust en ik weet dat het ook voor iedereen mogelijk is. Het leven is te waardevol om in de cirkel van je patronen te blijven hangen. En als patronen doorbreken jou gaat lukken dan kun je écht gaan doen wat bij jou past en waarvoor jij gemaakt bent.

De reden dat het niet lukt om patronen te doorbreken is dat je oude emoties nog niet hebt verwerkt, nog niet voldoende voor jezelf kunt zorgen of de oude gedachten die je bij eerdere situaties hebt meegekregen nog niet hebt kunnen loslaten.

Stap 1: Emoties verwerken

Vaak worden we nog getriggerd door bepaalde emoties die steeds weer terugkeren. Deze emoties trekken ons terug in onze oude patronen. Als je je eenzaam voelt val je terug in een oud patroon van je aanpassen aan anderen in de hoop dat ze in je buurt willen blijven bijvoorbeeld.

Veel mensen denken dat het steeds geraakt worden ‘bij het leven hoort’, maar je kunt écht loskomen van deze emoties.

Het is nodig om je emoties te verwerken, want alleen dan kun je écht voor jezelf gaan leren zorgen. Heb jij al je emoties al verwerkt? Of zijn er toch nog een paar emoties in je leven die je steeds triggeren?

Stap 2: Behoeften vervullen

Veel mensen zijn afhankelijk van anderen. Ze vinden bijvoorbeeld de mening van de ander heel belangrijk. Ze vallen terug in hun oude patronen omdat ze nog zoeken naar erkenning van hun ouders of omdat ze hopen dat hun leidinggevende hen dan ruimte geeft in een vergadering om hun mening ook te delen.

Vaak vinden we het moeilijk om zelf die ruimte in te nemen of onszelf helemaal te erkennen voor wie we zijn.

Pas wanneer jij jezelf kunt bevestigen en voor jezelf kunt zorgen zal het je gaan lukken om je gedachten en overtuigingen te veranderen. Kun jij jezelf geven wat jij nodig hebt? Aan rust, ontspanning, erkenning, harmonie, vrede, bevestiging, expressie, ruimte, etc.?

Stap 3: Gedachten loslaten

We worden vaak belemmerd door allerlei gedachten en overtuigingen. Ergens in ons leven zijn deze gedachten en overtuigingen, dat jij je bijvoorbeeld niet mag aanstellen of niet goed genoeg bent, in ons brein terecht gekomen. Door deze overtuigingen vallen we ook terug in onze oude patronen.

We vinden het best moeilijk om te zien dat we ook belangrijk zijn en dat we er ook mogen zijn.

Maar alleen als jij jezelf even belangrijk vindt als ‘de ander’ kun je ander gedrag laten zien zonder dat het je enige moeite kost. Hoe denk jij over jezelf? Wat zijn jouw gedachten over hoe de wereld in elkaar zit en wat is jouw overtuiging over ‘hoe het hoort’?

Patronen doorbreken

Wil jij je patronen doorbreken en zelfverzekerder worden, je grenzen gaan aangeven, minder perfectionistisch zijn, gezonder eten, of iets dergelijks? Ga dan eerst eens aan de slag met een onderzoek naar welke emoties jij al verwerkt hebt en welke je nog moet verwerken. Leer vervolgens hoe jij datgene waar jij behoefte aan hebt ook aan jezelf kunt geven, zodat je niet meer afhankelijk bent van (de mening van) de ander. Je zult merken dat het veranderen van je overtuigingen vervolgens al een stuk makkelijker wordt.

Als je dit proces aangaat dan zal het veranderen van je gedrag een minder groot gevecht zijn. Gezond eten is niet meer elke dag een bewuste keuze voor nieuw gedrag, maar is een automatisme vanuit positieve emoties, liefde voor jezelf en de wetenschap dat jij goed bent zoals je bent. Je grenzen aangeven doe je vanzelf, omdat je ontspannen bent, de mening van de ander niet belangrijk meer is en je weet dat jij ook belangrijk bent.

Meld je aan voor het vrijblijvende inzicht-gesprek en dan maken we samen kennis met elkaar. Je krijgt in dat gesprek inzicht in de werkelijke patronen waarin jij vastzit en wat jou persoonlijk kan helpen om die te doorbreken. Ik maak elke week tijd voor 5 van deze gesprekken.

Laat via een berichtje onderaan deze pagina eens weten of jij de richting van jouw leven hebt gevonden en hoe jij denkt over het ‘maximale uit jezelf halen’.

Elzemarij ‘t Hart

Coach, Therapeut & Trainer.
Oprichter Instituut voor Persoonlijke Coaching

Ik begeleid sinds 2008 professionals met levensvragen, stress en/ of (chronische) ziekte. Neem contact met mij op, dan maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek


Kan ik je misschien verder helpen?

#1 GRATIS e-boek (en mini-training cadeau)

Download mijn gratis e-boek met tips en informatie over hoe jij grip kunt krijgen op je leven, je keuzes en je prestaties. Je krijgt er zelfs een gratis 5-daagse mini-training bij cadeau: De Balansweek!

Downloaden gratis e-boek

#2 Minitraject: Rust in je leven

3 weken lang, elke werkdag, een mail met tips, opdrachten en vragen die je helpen om je leven waardevol te maken wat er ook gebeurt! Ontdek hoe jij rust kunt vinden tijdens dit minitraject!

Aanmelden minitraject: Rust in je leven

#3 Online training: Start to…Dream

Jezelf zijn, de juiste keuzes maken en jezelf ontwikkelen: het begint met ‘dromen’. Dit is een training waarin jij op onderzoek uitgaat naar de droom voor jouw leven. Het traject heeft 3 modules en in totaal 8 thema’s. Om de week valt er een nieuw thema vrij waarmee je aan de slag kunt gaan.

Aanmelden Start to...Dream
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie