Zonder een gezond zelfbeeld kun je geen innerlijke rust vinden

Wie ben jij? Is dit een vraag die jij jezelf wel eens stelt? Veel mensen vragen zichzelf af: “wie ben ik eigenlijk?”. Omdat ze niet goed weten wie ze zijn hebben ze moeite met hun zelfbeeld. Soms hebben ze een heel negatief zelfbeeld en soms is het zelfbeeld niet heel negatief, maar gewoon heel vaag… Ze hebben geen idee. Daardoor voelen ze zich rusteloos.

Voel jij je rusteloos? Heb je last van energielekken in je leven? Je bent niet de enige. Je bent waarschijnlijk rusteloos omdat je niet weet wie je eigenlijk bent.

Veel mensen willen graag innerlijke rust ervaren en zolang je niet weet wie je écht bent zal het lastig zijn om die innerlijke rust te vinden. Als je jezelf nog dom vind of niet goed genoeg dan kun je gewoon geen vrede in jezelf ervaren. Een vaag of negatief zelfbeeld is dus echt het recept voor onrust in jezelf.

Daarom vind ik het heel belangrijk dat mensen rust krijgen over hun identiteit en zelfbeeld. Het maakt hun leven zoveel meer ontspannen. Je krijgt meer innerlijke rust en je zult je leven als veel waardevoller ervaren.

Rust over wie jij bent

Alleen als je rust hebt over ‘wie je bent’ is er ruimte om je ook te verbinden met jezelf. Dan kun je in contact zijn met jezelf en kun je heel dicht bij jezelf blijven in je keuzes, communicatie en handelen. Je zult dan ook pas ruimte krijgen om je te verbinden met de ander en in dat contact helemaal jezelf te zijn. Dat betekent dat je tevreden bent met wie je werkelijk bent.

De reden dat weinig mensen rust over hun identiteit hebben is dat ze er een verkeerd beeld bij hebben. Veel mensen denken dat ze hun identiteit woorden moeten kunnen geven en gewoon positiever over zichzelf moeten denken. Mensen denken ook dat ze negatieve eigenschappen van zichzelf moeten afleren, zodat ze beter worden en ze positiever naar zichzelf kunnen kijken.

Je identiteit is echter helemaal niet te omvatten in woorden en als je negatieve eigenschappen van jezelf afwijst dan haal je een deel van jezelf weg, waardoor je niet meer een ‘heel mens’ bent.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Leef je eigen leven

4 stappen naar grip op jezelf, je keuzes en prestaties

Gratis E-boek – LEEF je eigen leven t.w.v. 12,95
+ Gratis 5-daagse videotraining ‘Balansweek’!

Schrijf je dus snel in voor de waardevolle mails

Ik ontvang graag het e-boek: LEEF je eigen leven


Wat is identiteit?

Je identiteit bestaat niet alleen uit je eigenschappen. Je bent eigenlijk helemaal je eigenschappen niet! Je bent niet enthousiast, maar je hebt veel enthousiasme. En als je écht goed naar je identiteit gaat kijken dan zou je zelfs niet meer zeggen dat je enthousiasme hebt, maar dat je ‘iemand ziet die veel enthousiasme in zich heeft’.

Wat kun je dan wel met je zelfbeeld en je identiteit?
Er zijn daarvoor een paar fasen die je moet doorlopen.

Fase 1: Energievreters verwijderen

Wat kost je energie? Welke patronen zit jij nog in die je eigenlijk meer energie kosten dan nodig. En welke ‘slechte eigenschappen’ van jezelf zou je willen afwijzen?

Stop met datgene dat je energie kost! Doe de dingen die je niet leuk vind niet zelf, maar delegeer ze. Zoek coaching bij het doorbreken van je patronen die je energie kosten en ga op zoek naar het juweel in jouw ‘negatieve eigenschappen’. Als je al je energievreters achter je hebt kunnen laten en je focust op datgene dat je wel energie oplevert dan kun je op zoek gaan naar je eigenschappen.

Fase 2: Eigenschappen ontdekken

Wat zijn jouw sterkten? Waar ben je écht goed in? En wat motiveert je in het leven?

Ga op zoek naar je persoonlijke eigenschappen en motiverende omstandigheden. Als je jouw drijfveren ontdekt dan kom je dichter in de buurt van je eigen identiteit. Als dit helder wordt zul je merken dat je veel beter jezelf kunt gaan zijn! Je weet nu wat wel en niet bij je past en je kunt datgene gaan doen dat bij jouw identiteit past.

Fase 3: Helemaal jezelf zijn

Wees gewoon jezelf! Als je jouw energievreters hebt los gelaten en je eigenschappen hebt ontdekt dan zal je merken dat je positiever over jezelf bent gaan denken. Je zelfbeeld is verbeterd! En nu ervaar je innerlijke rust als je probeert helemaal jezelf te zijn! Probeer niet te veranderen, maar probeer datgene te doen dat bij je past, zoals jij gemaakt bent.

Nu kun je helemaal jezelf zijn zonder onrust te voelen. Je ervaart nu meer innerlijke rust als het gaat over je identiteit en je zelfbeeld.

Dit proces is soms best wel moeilijk en het kan soms ook wat tijd kosten voor je zover bent. Er ontstaan in het begin soms meer vragen dan antwoorden en je moet het proces soms de tijd geven. Gun jezelf die tijd!

Laat via een berichtje onderaan deze pagina eens weten of jij al helemaal jezelf kunt zijn en weet wie je werkelijk bent… En als je dat weet, kun je dan vertellen hoe jij jouw identiteit hebt gevonden? Wellicht kunnen we van jou leren!

Elzemarij ‘t Hart

Coach, Therapeut & Trainer.
Oprichter Instituut voor Persoonlijke Coaching

Ik begeleid sinds 2008 professionals met levensvragen, stress, angst en/ of (chronische) ziekte. Maak een afspraak voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek


Kan ik je misschien verder helpen?

#1 GRATIS e-boek (en mini-training cadeau)

Download mijn gratis e-boek met tips en informatie over hoe jij grip kunt krijgen op je leven, je keuzes en je prestaties. Je krijgt er zelfs een gratis 5-daagse mini-training bij cadeau: De Balansweek!

Downloaden gratis e-boek

#2: GRATIS Persoonlijke Analyse

Krijg helder waar je nu staat in je leven, waar je last van hebt en wat je eigenlijk zou willen. Na dit gesprek heb je al direct helder welke eerstvolgende stappen jij kunt nemen, ook als ik geen passend aanbod voor jou heb. Ik doe je, alleen als dit bij jouw situatie en vraag past, een aanbod voor één van mijn diensten.

Plannen vrijblijvend gesprek

#3 Minitraject: Rust in je leven

3 weken lang, elke werkdag, een mail met tips, opdrachten en vragen die je helpen om je leven waardevol te maken wat er ook gebeurt! Ontdek hoe jij rust kunt vinden tijdens dit minitraject!

Aanmelden minitraject: Rust in je leven
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord