Helderheid
Wortels (overtuigingen) – doorbreken

Fusie

Je ervaringen bij gebeurtenissen in je leven worden gekoppeld aan gedachten en emoties. Nu je bezig bent met het verwerken van je emoties en deze los te koppelen van die gebeurtenissen is het ook belangrijk dat je je gedachten gaat loskoppelen. Want zolang je gedachten nog ‘gefuseerd’ zijn met de emoties bij gebeurtenissen zullen die gedachten zelfstandig allerlei emoties gaan opwekken. Daardoor kun je bijvoorbeeld al zenuwachtig zijn de dag voordat je een presentatie hebt, maar nog gewoon thuis op de bank zit. Maar ook kan het dus gebeuren dat je je gekwetst, boos en verdrietig voelt bij de gedachte dat je het idee hebt dat de ander jou waarschijnlijk te druk vind en wil dat jij wat rustiger doet.

Ook kun je bang zijn om flauw te gaan vallen in de bus, terwijl dat nog nooit is gebeurt. Je kunt dus met je gedachten ook emoties oproepen bij gebeurtenissen die nog nooit zijn gebeurt.

Je gedachten hebben dus ontzettend veel zegkracht gekregen en kunnen heel veel vervelende emoties oproepen. Dit kan heel erg disfunctioneel zijn en zelfs zorgen voor grote psychische problemen.

Ook op het moment dat jij probeert te zorgen voor jezelf kan het zijn dat er allerlei gedachten in je hoofd komen die je blokkeren en belemmeren.

Gedachten zijn voor ons eigenlijk heel vanzelfsprekend en normaal. Doordat wij een verstand hebben en kunnen redeneren en plannen en oplossen hebben wij de maatschappij opgebouwd zoals hij nu is. Maar we zijn ook in onze gedachten gaan geloven. Alsof we de gedachte ‘zijn’. ‘Ik ben waardeloos’ is een gedachte (een overtuiging) over bepaalde ervaringen, maar we kunnen zo samenvallen met deze gedachte dat we ervaren dat de gedachte realiteit is. We ervaren het niet meer als gedachte, maar als werkelijkheid. We zijn op allerlei manieren dus gefuseerd, samengevallen, met onze gedachten!

Defusie

In dit thema ga je aan de slag met defusie: gedachten die gefuseerd zijn met emoties en gebeurtenissen ga je weer loskoppelen van die emoties en gebeurtenissen.

Je kunt de negatieve lading van gedachten afhalen en de gedachten in een andere context plaatsen waardoor ze niet meer persé die ene emotie oproepen.

Je gaat niet leren om ‘positief te denken’. De ervaring leert namelijk dat dit niet echt werkt. Je kunt wel van een negatieve gedachte een positieve gedachte maken, maar de gekoppelde emotie is al getriggerd! Je gaat dus niet leren om anders te denken, maar je gaat leren om anders naar je denken te kijken!

Binnen dit thema zal je minder werkbladen tegenkomen, omdat je vooral heel veel oefeningen krijgt die je moet ‘doen’. Want alleen door te ervaren kun je anders naar je gedachten gaan kijken.

[ld_video]

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 10:06)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema

Helderheid
Wortels (overtuigingen) – losmaken

Je losmaken

[ld_video]

Als je grip hebt op je emoties dan is het vervolgens ook belangrijk dat je je gaat losmaken van gebeurtenissen, gedachten en ‘de mening van anderen’. Want wat zitten wij soms vast aan ‘de mening van anderen’ of ‘de zorg van anderen’.

Zo hebben we vaak erkenning nodig van anderen of willen we graag dat de ander ons ruimte geeft om onszelf te uiten. Of we hebben de intimiteit van anderen nodig. Of we trekken ons heel veel aan van wat anderen over ons zeggen, oordelen en vinden.

Al vanaf onze geboorte hebben we allerlei behoeften. Er zijn zo al 56 behoeftenkaartjes in een behoeftenspel en dat is niet nog niet alles. Het is nagenoeg onmogelijk voor jouw ouders om in al jouw behoeften te voorzien. We zijn allemaal immers ook maar mensen. En je ouders hebben vanuit hun verleden en ervaringen ook hun eigen patronen ontwikkelt. Dat betekent dat de één meer in zijn/ haar behoeften is voorzien door zijn/ haar ouders dan de ander. En elke behoefte die niet vervuld is in je jonge jaren wordt een soort bodemloze put. Als je ouders jou niet de erkenning konden geven die je nodig hebt dan kan die behoefte een bodemloze put worden. Je hebt steeds opnieuw erkenning nodig omdat het steeds weer wegzakt.

Ook als je een heftige gebeurtenis meemaakt op latere leeftijd kan de bodem onder zo’n ‘behoefteput’ weggeslagen worden. En dan kan een bepaalde behoefte ook weer zo’n bodemloze put worden waar je steeds weer op zoek bent naar de vervulling van die behoefte.

Je bent dan in feite afhankelijk van ‘de zorg van anderen’ en dat ‘de ander voor jou zorgt om in jouw behoefte te voorzien’.
Je losmaken betekent dat je op je eigen benen komt te staan en niet meer last hebt van de mening van anderen of afhankelijk bent van de zorg van de ander.

En dan worden je (ondertussen gezonde) emoties een signaal worden voor iets waar jij dringend behoefte aan hebt. Je emoties doorvoelen en als een golf ervaren brengt je dan in contact met waar je behoefte aan hebt. Een onvervulde behoefte vraagt aandacht van je en het is dus belangrijk om deze te voelen en daarin voor jezelf te zorgen.

In dit thema ga je daarom aan de slag met het ontdekken van je behoeften, het losmaken van ‘de ander’ en het zorgen voor jezelf.

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 6:41)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema

Helderheid
Wortels (overtuigingen) – opruimen

Emoties

Opruimen betekent dat je de wortels van je leven die nog vast zitten aan heftige gebeurtenissen (en jouw huidige leven daardoor nog voeden met negatieve gedachten en onvervulde behoeften) los te maken en in jouw goede bron (zie de eerste rubriek: Bron) te leggen.

En het losmaken van je wortels begint bij het onderzoeken van je emoties en het opruimen van ‘rommel’ uit je verleden die deze emoties hebben veroorzaakt.

[ld_video]

Een emotie wordt getriggerd en beïnvloed door onze ervaringen in het verleden en door de cultuur waarin je opgroeide. Vervolgens wordt er snel gesorteerd en wordt er een actie-systeem in werking gezet waardoor een reeks ’emotionele gedragingen’ ontstaat: Veranderingen in je (a) lichaam, (b) gelaatsexpressie, (c) stem, (d) overige fysieke uitingen. Deze gedragingen geven energie en helpen je om een richting te bepalen¹.

We ervaren allemaal emoties en het is dus ook heel gezond om emoties te voelen! Er zijn 7 basis-emoties die ons iets vertellen en je uitdagen om een bepaalde actie te ondernemen¹.

  1. Schaamte (poortwachter van het schaduwgebied) – brengt een waarschuwing voor afwijzing, het vraagt een keuze: klopt dit?
    Varianten in volgorde van intensiteit: Ongemak – Verlegenheid – Schaamte – Gêne – Vernedering
  2. Verdriet (loslaten wat voorbij is) – brengt een plek van empathie en verwerking, het vraagt om waardig afscheid te nemen van wat voorbij is.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Teleurstelling – Droefheid – Verdriet – Verslagenheid – Verscheurdheid
  3. Angst (pas op: gevaar!) – brengt een waarschuwing om goed na te denken voor je beslist, het vraagt om dit serieus te nemen en te onderzoeken.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Onzekerheid – Bezorgdheid – Angst – Ontreddering – Paniek
  4. Walging (je innerlijke weerstand) – brengt een gezonde afstand van de situatie/ persoon, het vraagt dat je omkeert en weggaat.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Weerstand – Afkeer – Walging – Misselijkheid – Afschuw
  5. Boosheid (bewaken van je grenzen) – brengt energie om je grenzen aan te geven, het vraagt om haar kracht te doorvoelen en ervaren.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Irritatie – Ergernis – Boosheid – Nijd – Woede
  6. Blijdschap (je zit op de goede weg) – brengt energie en ontspanning, het vraagt toestemming en ruimte om écht te vieren.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Tevredenheid – Vrolijkheid – Blijdschap – Geluk – Euforie
  7. Nieuwsgierigheid (zin om te onderzoeken) – brengt beweging naar het onbekende, het vraagt dat je het onbekende leert kennen.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Verwondering – Nieuwsgierigheid – Verbazing – Geschoktheid – Verbijstering

Deze emoties zal je gedurende je leven altijd voelen en zullen, naar gelang de situatie dat vraagt/ oplevert, regelmatig bij je opkomen. Dat is gezond en goed! Emoties zetten ons in beweging! Een gezonde emotie ontstaat plotseling, duurt maar heel kort, is duidelijk te onderscheiden van andere emoties, komen al voor bij baby’s en ze activeren je lichaam.

Maar soms zijn emoties die we voelen buiten proportioneel of merken we dat er steeds een zelfde emotie getriggerd wordt die vervolgens allerlei belemmerende patronen aanwakkert – zie de onderwerpen: ‘De bron van je pijn’ en ‘Inzicht in gedrag’. Het zijn emoties die niet kortdurend zijn en die je bij baby’s nog niet ziet. Ze activeren je niet, maar ze verlammen je!

Dan hebben we iets ‘op te ruimen’, zodat we niet meer buitenproportioneel voelen en niet steeds op dezelfde oude emotie worden getriggerd. Deze emoties hoeven we niet te ervaren als we de bron ervan gaan opruimen.

  • Eenzaamheid
  • Machteloosheid
  • Ellendig
  • Geagiteerd
  • Gefrustreerd
  • Moedeloos
  • Verschrikkelijk
  • Rusteloos
  • Paniekerig
  • Wanhopig
  • Miserabel

Enzovoort!

Deze emoties zijn er vaak langduriger en worden vaak getriggerd door persoonlijke ervaringen in ons leven en kunnen we opruimen en hoeven we niet meer te voelen.

Een emotie als ‘angst’ hoeven we eigenlijk niet te hebben, want de Bijbel zegt: Wees niet bevreesd!. Toch kan angst soms een hele nuttige emotie zijn! Als je een leeuw tegenkomt is het goed om angst te voelen en het signaal te krijgen: ‘Pas op: gevaar!’ Het zet je in actie om weg te gaan. In deze situatie is het een gezonde emotie: hij komt plotseling op, duurt kort en zet je in beweging!
Maar veel mensen hebben voortdurend angst en zorgen. En dan is het geen gezonde ‘basis-emotie’. Ze ervaren de emotie langdurig en (bijna) dagelijks. Ze komen er niet persé door in actie maar gaan juist vermijden, onzichtbaar worden of terugtrekken.

Bij dit thema en de bijbehorende onderwerpen ga je aan de slag met het opruimen van de gebeurtenissen in je leven en het verwerken van oude emoties. Je hebt daarvoor nodig wat je hebt genoteerd en gevonden bij het thema: ‘Oorzaak’.

Acties

  • Bekijk de video (duur 11:44)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen bij dit thema.

 

Bagage en afscheid

Bagage

In het leven verzamel je een heleboel bagage van herinneringen, gebeurtenissen en bemoedigingen. Je rugzak kan er soms heel zwaar van zijn geworden. In deze week gaan we op een rij zetten welke bagage je allemaal hebt meegekregen in je leven. Vanaf deze week ga je echt de diepte in en begint eigenlijk je reis al een beetje. Deze week gaan we verder met het opruimen en loslaten, zodat je goed op weg kunt gaan.

De kans is groot dat je gaat ontdekken dat je rugzak ontzettend vol zit en misschien echt zwaar is. Je kunt geen kilometers lopen met een te zware rugzak, je lichaam gaat het dan laten afweten. Zo werkt het ook met mentale bagage. Ons lichaam laat het soms letterlijk afweten als we teveel mentale bagage met ons meedragen. Het verleden is een belangrijke bron van zware mentale bagage die we met ons meedragen. Belangrijk dus om dar goed naar te kijken deze week. Eerlijk al je bagage aan te kijken en afscheid te nemen van wat te zwaar is. Afhankelijk van hoe zwaar je verleden is kun je dit heel goed zelf met de opdrachten die je aangereikt krijgt. Maar soms is het gewoon te zwaar om het zelf te kunnen en heb je hulp nodig. Een coach kan jou helpen om je verleden in kaart te brengen zonder erin te  verdrinken. Je kunt mij altijd bereiken voor een coachgesprek. We spreken elkaar telefonisch of face-to-face.

Afscheid

Afscheid nemen is loslaten wat bekend is. Je verlaat je veilige of onveilige thuishaven.
Afscheid nemen wordt echter nooit afgedwongen! Hoe gek dat ook klinkt als je bijvoorbeeld verlaten wordt! Je kunt wel ‘afgescheiden’ worden van iemand, maar afscheid nemen is dat niet!

Om werkelijk los te komen van iemand moet je zelf de beslissing maken om afscheid te nemen. Je moet jezelf daarvoor toestemming geven. De herinneringen gaan wel mee en worden een reisgenoot van je, maar de gebeurtenissen en personen zijn geen loden last meer in je rugzak.

Deze week ga je ook nadenken over het afscheid nemen van dingen uit je verleden. Om het niet meer met je mee te dragen als zware lasten in je rugzak, maar als herinneringen die als reisgenoot naast je mee oplopen.

Bedenk dat alles wat je hebt meegemaakt jou heeft gevormd tot wie je nu bent! Jij bent nu wie jij bent doordat je dit allemaal hebt meegemaakt. Je bent er sterker van geworden misschien, maar wellicht heb je ook jouw onzekerheden daardoor gekregen. Besef dat jij je nu niet meer hoeft te laten leiden door de gebeurtenissen uit jouw verleden. Je kunt nu je eigen keuzes maken!

Zet een streep onder je verleden, weet dat je erdoor geworden bent wie je bent en dat jij nu je eigen keuzes kunt maken over hoe je ermee omgaat en wat je ermee doet. Sluit het af en ‘laat de doden de doden begraven’. Rakel het dus niet steeds opnieuw op, zodat je het weer opnieuw moet begraven! Begraaf het nu en laat het daar.

Dit is best spannend, want dit betekent ook dat je vanaf nu niet meer kunt zeggen: ik kan er niets aan doen, want ik heb …. meegemaakt. Het is de schuld van die gebeurtenis (bijv. ik kan er niets aan doen want ik ben gepest en daardoor durf ik niet in een groep te spreken).

Nee vanaf nu kun je enkel zeggen: Ja, ik ben door die gebeurtenis zo geworden en vanuit mijzelf ben ik daardoor geneigd om … te doen, maar ik kies ervoor het anders te doen en ik kies ervoor om nu … te doen (bijv. ik ben door het pesten  geworden zoals ik nu ben en daardoor ben ik geneigd om niet in een groep te spreken, maar ik kies ervoor om nu… wel/ niet … te spreken in deze groep).

Het onderstrepen van je verleden en verder gaan in je eigen kracht kan soms wat meer tijd kosten dan deze ene week. Zorg dat je echt goed naar je verleden hebt gekeken en niet te snel denkt dat je het nu wel voldoende hebt aangekeken. Het kan een pijnlijk en moeilijk proces zijn. Vraag er hulp bij, dat is echt heel belangrijk! Investeer in jezelf, het zal je helpen in je leven. Gun jezelf om nu één keer volledig naar je verleden te kijken, alles aan te kijken, inzichten eruit te halen en emoties te verwerken. Je verleden één keer volledig en goed aankijken helpt je te zien waar patronen vandaan komen en is de enige manier om ervoor te zorgen dat het je niet blijft achtervolgen. Zoek hulp hierbij, zodat je er daadwerkelijk alles uithaalt, zeker weet dat je het volledig aanpakt en je gaat zien en ervaren dat je verleden geheeld mag worden! Het zal maken dat je meer uit deze reis kunt halen!  Je kunt gewoon op reis gaan terwijl je coach gesprekken hebt. Neem je verleden serieus, sluit het, op een goede manier en na de juiste acties en verwerking, af en zet die streep. Ga in jouw eigen kracht, die je hebt gekregen, verder.

Pelgrimslied

Pelgrims zingen vaak pelgrimsliederen onderweg. Het is iets dat blijkbaar van nature in ons zit om te zingen onderweg. Kijk maar naar de avondvierdaagse. Kinderen zingen samen met elkaar om het hardst allerlei vierdaagse liederen. Het houd je in beweging. Het zingen helpt je om door te gaan en niet op te geven. Als de vermoeidheid optreed, verzuring misschien zelfs, dan helpt het om te zingen. Het leid je af van de pijn en vermoeidheid en concentreert je op het doorgaan tot het doel is bereikt.

Pelgrims zingen van oudsher onderweg allerlei liederen. Deze liederen zijn vaak bewaard gebleven en kennen we nu als pelgrimsliederen. De liederen gaan over het onderweg zijn en de teksten van toen geven ons inspiratie voor nu om ook onderweg te gaan en te blijven.

In deze week ga je zinnen en samenvattingen van pelgrimsliederen lezen ter inspiratie voor jouw eigen pelgrimslied.

Weekoverzicht

Dag 1: Bagage van dankbaarheid
Dag 2: Bagage van bemoediging
Dag 3: Bagage van herinneringen
Dag 4: Bagage van waarden, eigenschappen & talenten
Dag 5: Pelgrimslied
Dag 6: Afscheid nemen

Weekopdrachten:

  • Checklist
  • Je bagage op ‘bagagepapier’ schrijven om mee te kunnen nemen in je rugzak
  • Loslaten van wat je niet meer mee wil nemen

Acties

  • Bepaal jouw ‘rustdag’. Op deze rustdag doe je steeds de ‘weekopdrachten’.
  • Doe op jouw ‘rustdag’ de weekopdrachten van deze les
  • Doe de 6 dagen erna de opdrachten van week 1 t/m 6.
  • Voor informatie over gedichten schrijven en loslaten als je verstrikt raakt – zie het tabblad materialen (bovenaan)

Afhankelijk van wanneer jij jouw ‘rustdag’ plant zal je wel/ niet gelijk lopen met het vrijvallen van de nieuwe thema’s.
5 dagen na inschrijving valt dit thema vrij en vanaf dat moment valt er elke dag iets nieuws vrij (de weekopdrachten en informatie om op de rustdag te lezen OF de dagelijkse opdrachten op de overige 6 dagen van de week). 
Voorbeeld:
Inschrijving op vrijdag -> deze weekopdrachten voor inpakken & wegwezen vallen op woensdag vrij -> donderdag lees jij de weekopdrachten -> vrijdag is je eerste dagelijkse opdracht. 
Wil jij nu toch op zondag een rustdag? Lees dan de weekopdrachten niet op donderdag, maar op zondag en start op maandag met je eerste dagelijkse opdracht. Steeds op woensdag zal het volgende thema vrijvallen, maar jij negeert dit even en leest het dan pas op de zondag erna. 

De thema’s blijven een half jaar lang beschikbaar voor je!

 

Helderheid
Bron (inspirator) – Oorzaak

Ontdekken waar je last van hebt en hoe dat is ontstaan

De bron van je pijn ontdekken

Als jij steeds maar weer tegen dezelfde dingen aanloopt in je leven dan wordt je leven een constante strijd. Je verliest de ontspanning en je verliest je gevoel van vrijheid. Je blijft maar tobben en het leven voelt als een constant zwoegen.
Je ervaart geen innerlijke rust en twijfelt of je wel doet wat je moet doen. Misschien verlies je, voor je gevoel, wel de verbinding met de mensen om je heen en voel je je daardoor overal alleen voor staan. Of je vraagt je steeds af ‘of dit het nu is’ en of je wel ‘op de juiste plek zit’ op bijvoorbeeld je werk. Je hoofd zit vol gedachten en je ervaart de onrust in jezelf.

Het is zeker mogelijk om te gaan doen wat écht bij je past. De reden dat het veel mensen niet lukt is omdat ze niet bij de bron beginnen. Ze roeien hun problemen niet met wortel en al uit en ze worden daardoor nog gevoed door gebeurtenissen, ervaringen of woorden die zijn gebeurd en/ of uitgesproken. Ze worden nog niet gevoed vanuit een gezonde bron die hen voedt met inspiratie over wie ze zijn, wat voor hen belangrijk is en wat werkelijk bij hen past.

Hoe kun jij dus een ontspannen leven krijgen en innerlijke rust vinden? Door bij de bron te beginnen!

[ld_video]

  1. Ontdek de bron van jouw pijn

Het is belangrijk om eerst te ontdekken in welke bron jouw wortels nu terecht komen en wat jou nu nog voedt in je leven. Wordt je nog gevoed door gebeurtenissen, ervaringen en woorden uit je ‘verleden’?

Pas als jij weet wat de bron van jouw pijn is kun je je wortels definitief losmaken daarvan.

  1. Elastieken uit je verleden doorknippen

De gebeurtenissen, ervaringen en woorden uit je verleden kunnen je als elastieken steeds weer terugtrekken. Het is dus belangrijk om je daarvan los te maken!

Het is belangrijk dat je je losknipt van je verleden en in ‘het nu’ gaat staan. Alleen dan kun jij helemaal jezelf zijn op de manier zoals jij gemaakt bent.

  1. Je laten inspireren door de juiste bron

Als je los bent van je verleden is het wel belangrijk dat de wortels van je boom op een plek komen te liggen waar ze wel gezonde voeding kunnen vinden om in leven te blijven. Je moet gevoed worden als mens om vanuit innerlijke rust te kunnen leven. Het is daarom belangrijk jouw inspiratiebron te vinden.

Je hebt bij het thema ‘herberg’ nagedacht over jouw bron en nu is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de bron van je pijn. Naar de oorzaak. Bij de onderwerpen van dit thema ga je daarmee aan de slag.

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur8:13)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen bij dit thema