Helderheid
Bron (God)

Helderheid

Helderheid hebben over wie je bent en vooral ook wat je wil en wat jij betekenisvol vindt (wat je verlangt in je leven dus) helpt om te starten met je dromen vorm te geven.

Heb jij je verlangen al helder?
Wat doe jij als je je onzeker voelt over je verlangen?

[ld_video]

Veel mensen zijn ‘bang’ om hun verlangen hardop uit te spreken of op te schrijven, omdat ze bang zijn dat het ‘niet haalbaar’ is. Wishfull thinking. Onmogelijk. Of het is misschien wel mogelijk, maar ze vragen zich af of het wel een goed verlangen is. Mag ik dit wel verlangen voor mezelf? En is het leven niet gewoon zo dat je een hoop kunt verlangen, maar niet alles kunt krijgen in het leven?

Verlangen mag zeker altijd, maar dat wil inderdaad niet zeggen dat je het ook allemaal ‘krijgt’. Je verlangen uitspreken zegt niets over of je daarnaast niet ook met ‘de ander’ bezig kunt zijn. Wel is het zo dat als je je verlangen wel uitspreekt je onbewust meer stapjes zet in de richting van je verlangen, terwijl negatieve ideeën over je toekomst onbewust ervoor zorgen dat je stapjes achteruit zet in je leven. We noemen dat ook wel een selffulfilling prophecy. Wetenschappelijk is dit onderzocht en bewezen. Het was zelfs zo dat als in een onderzoek tegen proefpersonen werd gezegd dat zij een gen hadden waardoor ze minder dik kunnen worden (dat gen bestaat, maar de helft van deze proefpersonen had dit gen stiekem helemaal niet), zij allemaal minder gingen eten en minder aankwamen.

Je verlangen uitspreken betekent dat je hem bestaansrecht geeft. Als je het hardop uitspreekt dan zit het niet meer stiekem in je hoofd en in je hart (wat je voor jezelf makkelijk kunt ontkennen), maar is het ‘echt’ en heeft het dus een bestaan gekregen. Dat hardop uitspreken en opschrijven geeft dus het psychologische effect dat we ons er al een beetje naar gaan gedragen. Zo heeft God dat gemaakt. En daarom waarschuwt de Bijbel al voor onze menselijke verlangens. Het is dus belangrijk dat je bestaansrecht geeft aan het verlangen dat God voor jou heeft. God legt zijn verlangen diep in je hart en je kunt deze toetsen aan de Bijbel.

Het belangrijkste verlangen is het verlangen om in Christus te blijven. Om vanuit Gods woord te leven.

Wat is verlangen?

Verlangen is datgene dat nog ‘ver’ is. Niet onbereikbaar, maar moeilijk te bereiken. Verlangen is iets anders dan ‘willen’. Iets dat je ‘wil’ is iets dat dichtbij is, direct bereikbaar en direct te grijpen. 

Ik wil een kopje thee en kan dat nu, direct, voor mezelf regelen en organiseren. Als je iets ‘wil’ dan ligt dat voor het grijpen en kun je het vragen, regelen, organiseren, verzoeken, etc. Je kunt daar zelf een rol in hebben of mensen in je omgeving doen iets voor jou dat jij graag wil. Willen is daarmee dus iets dat je zou kunnen beschouwen als ‘dichtbij’.

Verlangen is ver weg. Het is niet onmogelijk om het te regelen, organiseren of krijgen, maar het ligt verder buiten je bereik. Ik verlang naar verdieping en dat betekent dat ik bezig blijf met verdiepende en inspirerende boeken lezen, cursussen volgen en regelmatig diepgaande gesprekken voeren. Het is niet iets dat ik nu direct kan vervullen, maar wel iets waar ik nu direct al de eerste stappen in kan gaan zetten.

Het zit ook in het woord verborgen: VER – LANGEN. Je langt naar iets dat ver is.

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 3:44)
  • Maak het werkblad
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema.

 

Helderheid
Bron (God)

De Herberg

Een herberg is een plek van rust, een goede maaltijd en een eenvoudig bed. Het is eenvoudig, maar het is meer dan voldoende om weer bij te komen van de reis en je op te laden voor een nieuwe dag.

Herbergen in jouw leven zijn personen waar je naar toe kunt om tot rust te komen en je verhaal te doen. Maar het zijn ook de rust momenten op de dag, de momenten waarop jij even bij kunt komen van al je activiteiten. Zo heb ik zelf elke middag mijn middag rust moment. Even uitrusten om de dag weer verder in te kunnen.

Je kunt ook zelf een herberg zijn voor anderen. Door je gastvrijheid en betrokkenheid op anderen.

[ld_video]

Geborgenheid van de herberg

De herberg biedt geborgenheid. Een veilige plek waar je bij kunt komen van de reis. Alle gevaren zijn buiten en blijven op afstand.

Voor mij, Elzemarij, is het een uitdaging geweest om ook mijn eigen herberg te zijn en geborgenheid bij mijzelf te vinden. Ik zocht vroeger graag bevestiging, erkenning en liefde bij anderen. Het liefst bij iedereen. Graag wilde ik dat iedereen mij begreep en erkende en lief vond. Dat bracht ook met zich mee dat ik gekwetst kon worden, teleurgesteld kon raken en pijnlijke momenten kon meemaken.

Nu ik niet meer afhankelijk ben van de erkenning van anderen en mezelf de benodigde erkenning en bevestiging kan geven blijven die moeilijke momenten mij bespaart. Lief zijn voor mezelf, een ware uitdaging!

  • Hoe is dat voor jou?
  • Kun jij lief zijn voor jezelf?

Behaaglijk in je herberg

In de herberg is het behaaglijk. Lekker warm, prettig en fijn. Een fijne omgeving.
Je kunt zelf zo’n herberg zijn voor jezelf en voor anderen. Bijvoorbeeld door je gastvrijheid en betrokkenheid op anderen.

  • Hoe behaaglijk is het in jouw leven eigenlijk?
  • En ben jij een prettige en fijne plek voor anderen om bij jou te zijn?
  •  Wat voor herberg ben jij voor anderen?

Er is wel één kleine ‘maar’ aan een fijne en behaaglijke herberg. Je wil niet meer weg!

De volgende ochtend weer de koude of hete weg op. Weer door de regen heen moeten. Weer die zware rugzak op je rug en weer die schoenen aan waar je voeten, alleen al bij de gedachte eraan, van in de kramp schieten. Weer de kans om te verdwalen, heel lang geen dorp, stad en restaurant tegenkomen en dus honger hebben onderweg en nog zoveel meer ontberingen die je onderweg tegen kunt komen.

Je blijft liever in de behaaglijke herberg.

Kom uit je bed, van de bank en stap je leven in! Kom uit de behaaglijkheid en ga het ongemak van de reis aan.

Wij zitten soms ook heel behaaglijk in ons leven. Ons werk is wel behaaglijk, we hebben inkomen en hoeven ons geen zorgen te maken. Eigenlijk weten we dat we niet op onze plek zitten, dat we in het leven zijn om iets anders te doen. Maar Het is wel makkelijk zo. Veranderen is spannend, moeilijk en onzeker. We blijven liever behaaglijk waar we zijn.

Ons leven kan op verschillende manieren behaaglijk zijn en ons afhouden van verandering, ergens voor gaan en dat gaan doen waarvan we diep van binnen weten dat we daarvoor in de wieg zijn gelegd.

Meestal brengt het volgen van je ‘roeping’ onzekerheden en moeilijkheden met zich mee. Juist dat doorgaan levert ons nieuwe inzichten op en maakt ons gelukkig. Het doorgaan van onze pijn levert ons vaak meer op dan het vermijden ervan. Als je echt af wil vallen dan moet je ook door de pijn van je dagelijkse fitness uur heen. Maar als je het echt wil dan is juist het doorgaan van die, soms zware, momenten van fitness hetgeen wat je gelukkig kan maken. Het behaaglijk op de bank blijven liggen maakt je juist ongelukkig. Je gaat jezelf steeds lelijker vinden en ook zwak dat het je niet lukt om van die bank af te komen.

Vaak hebben we hulp nodig om ons uit de behaaglijke herberg te krijgen. Daarom is de regel voor pelgrims onderweg ook dat je maar maximaal één nacht mag blijven en dat je dus persé door moet de volgende dag (tenzij je echt ziek bent natuurlijk). Niet iedereen heeft het nodig, maar veel van ons vinden het toch moeilijk om het zelf te doen. Zelf de keuze te maken.

In het leven wordt je plotseling ontslagen waardoor er toch ruimte komt om dat andere werk te gaan doen. Of je krijgt diabetes waardoor je toch echt van de bank moet komen en aan de slag moet. Of je neemt een personal trainer die je bij de les houd en je gemotiveerd houd. Daarbij geldt: wat voor de één motiverend is om de behaaglijkheid uit te gaan is dat voor een ander niet. En voor sommige mensen is het ontzettend moeilijk, door bijvoorbeeld ziekte, om de behaaglijkheid uit te komen. Ieder is anders! Maar we hebben vaak wat zachte of stevige druk van buitenaf nodig om uit de behaaglijke herberg naar buiten te stappen en het stormende leven aan te gaan.

Een herberg in je leven vinden

Herbergen in jouw leven zijn ook personen waar je naar toe kunt om tot rust te komen en je verhaal te doen. Maar het zijn ook de rust momenten op de dag, de momenten waarop jij even bij kunt komen van al je activiteiten. Zo heb ik zelf elke middag mijn middag rust moment. Even uitrusten om de dag weer verder in te kunnen.

  • Welke herbergen heb jij in jouw leven
  • Wat voor herberg in het leven zoek jij?
  • Bij wie kom jij thuis?

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 5:15)
  • Maak de werkbladen (tabblad materialen)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen: ‘Leven vanuit de Bijbel’ en ‘Dagelijks gebed’.

 

H.A.R.T.s-tocht
De H van je Hart

Thema: De Herberg
23 kilometerbladzijdes

Herbergen

In deze eerste week gaat het over je Hart en over Herbergen. Een herberg is een plek van rust, een goede maaltijd en een eenvoudig bed. Het is eenvoudig, maar het is meer dan voldoende om weer bij te komen van de reis en je op te laden voor een nieuwe dag.

Herbergen in jouw leven zijn personen waar je naar toe kunt om tot rust te komen en je verhaal te doen. Maar het zijn ook de rust momenten op de dag, de momenten waarop jij even bij kunt komen van al je activiteiten. Zo heb ik zelf elke middag mijn middag rust moment. Even uitrusten om de dag weer verder in te kunnen.
Welke herbergen heb jij in jouw leven?

Je kunt ook zelf een herberg zijn voor anderen. Door je gastvrijheid en betrokkenheid op anderen. Wat voor herberg ben jij voor anderen?

Weekoverzicht

Dag 1: Vaarwel – Troost
Dag 2: Troost – Behaaglijk
Dag 3: Behaaglijk – Geboorte
Dag 4: Geboorte – Ontdekking
Dag 5: Ontdekking – Woensdagmiddag
Dag 6: Woensdagmiddag – Benul

Weekopdrachten:

  • Jij als herberg
  • Wat voor herberg zoek jij?
  • Rust vinden

Helderheid
Bron (God)

Het Startpunt

Deze eerste twee weken beginnen we met ‘het startpunt’. Als jij de droom voor jouw leven wil ontdekken dan moet je ‘ergens beginnen’. Het is belangrijk om eerst je bewust te worden van het punt waarop jij start, zodat je straks ook kunt zien welke weg je hebt afgelegd.

In de video vertel ik daarover.

[ld_video]

Geef jij jezelf toestemming om je droom te gaan ontdekken? Is het voor jou helemaal ‘ok’ om met jezelf aan de slag te gaan? Niet voor jezelf, maar juist voor je Schepper en de mensen om je heen?! Bij de materialen vind je een link naar een blog hierover die interessant is om te lezen!

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur:3:30)
  • Maak het werkblad (tabblad materialen)
  • Lees de blog (tabblad materialen)
  • Ga aan de slag met het onderwerp: Analyse (te vinden onder ‘lesinhoud’)

 

  • Meld je aan voor jouw persoonlijke gesprek
    Je krijgt een persoonlijk gesprek met één van onze coaches. Persoonlijk betekent dat het gesprek zal gaan over jouw persoonlijke vragen, moeiten en situatie. Je kunt dit gesprek ook met 1 of 2 andere vrouwen volgen. Dat geeft je extra inzichten en verdiept het gesprek nog meer is onze ervaring. Je haalt meer uit het gesprek! Geef hieronder aan wat jouw voorkeuren zijn:

* Als je aangeeft graag het gesprek in een groepje te willen voeren dan kijken we samen of dit mogelijk is (of er voldoende aanmeldingen zijn en we samen tot een goede datum komen). Lukt dit niet dan spreken we toch individueel af, zodat het gesprek sowieso doorgaat!
* De betreffende coach neemt contact met jou op om een afspraak te maken!

 

Helderheid
Bron (Inspirator) – Herberg

Leren stilstaan, voelen wat er in je leeft en daarin gevoed worden

Jouw herberg

Een herberg is een plek van rust, een goede maaltijd en een eenvoudig bed. Het is eenvoudig, maar het is meer dan voldoende om weer bij te komen van de reis en je op te laden voor een nieuwe dag.

Herbergen in jouw leven zijn personen waar je naar toe kunt om tot rust te komen en je verhaal te doen. Maar het zijn ook de rust momenten op de dag, de momenten waarop jij even bij kunt komen van al je activiteiten. Zo heb ik zelf elke middag mijn middag rust moment. Even uitrusten om de dag weer verder in te kunnen.

Je kunt ook zelf een herberg zijn voor anderen. Door je gastvrijheid en betrokkenheid op anderen.

Je hebt dus herbergen in je leven en je kunt ook een herberg zijn.

Geborgenheid van de herberg

De herberg biedt geborgenheid. Een veilige plek waar je bij kunt komen van de reis. Alle gevaren zijn buiten en blijven op afstand.

Voor mij is het een uitdaging geweest om ook mijn eigen herberg te zijn en geborgenheid bij mijzelf te vinden. Ik zocht vroeger graag bevestiging, erkenning en liefde bij anderen. Het liefst bij iedereen. Graag wilde ik dat iedereen mij begreep, erkende en lief vond. Dat bracht ook met zich mee dat ik gekwetst kon worden, teleurgesteld kon raken en pijnlijke momenten kon meemaken.

Nu ik niet meer afhankelijk ben van de erkenning van anderen en mezelf de benodigde erkenning en bevestiging kan geven blijven die moeilijke momenten mij bespaart. Lief zijn voor mezelf, een ware uitdaging!

  • Hoe is dat voor jou?
  • Kun jij lief zijn voor jezelf?

[ld_video]

Behaaglijk in je herberg

In de herberg is het behaaglijk. Lekker warm, prettig en fijn. Een fijne omgeving. Het is goed om jouw herbergen te hebben in je leven. Om dagelijks gevoed te worden en tot rust te komen. Uitrusten, gevuld worden en ontspannen.
Je kunt daarnaast zelf zo’n herberg zijn voor jezelf en voor anderen. Bijvoorbeeld door je gastvrijheid en betrokkenheid op anderen.

  • Hoe behaaglijk is het in jouw leven eigenlijk?
  • En ben jij een prettige en fijne plek voor anderen om bij jou te zijn?
  •  Wat voor herberg ben jij voor anderen?

Er is wel één kleine ‘maar’ aan een fijne en behaaglijke herberg. Je wil niet meer weg!

De volgende ochtend weer de koude of hete weg op. Weer door de regen heen moeten. Weer die zware rugzak op je rug en weer die schoenen aan waar je voeten, alleen al bij de gedachte eraan, van in de kramp schieten. Weer de kans om te verdwalen, heel lang geen dorp, stad en restaurant tegenkomen en dus honger hebben onderweg en nog zoveel meer ontberingen die je onderweg tegen kunt komen.

Je blijft liever in de behaaglijke herberg.

Kom uit je bed, van de bank en stap je leven in! Kom uit de behaaglijkheid en ga het ongemak van de reis aan.

Wij zitten soms ook heel behaaglijk in ons leven. Ons werk is wel behaaglijk, we hebben inkomen en hoeven ons geen zorgen te maken. Eigenlijk weten we dat we niet op onze plek zitten, dat we in het leven zijn om iets anders te doen. Maar het is wel makkelijk zo. Veranderen is spannend, moeilijk en onzeker. We blijven liever behaaglijk waar we zijn.

Ons leven kan op verschillende manieren behaaglijk zijn en ons afhouden van verandering, ergens voor gaan en dat gaan doen waarvan we diep van binnen weten dat we daarvoor in de wieg zijn gelegd.

Meestal brengt het volgen van je ‘roeping’ onzekerheden en moeilijkheden met zich mee. Juist dat doorgaan levert ons nieuwe inzichten op en maakt ons gelukkig. Het doorgaan van onze pijn levert ons vaak meer op dan het vermijden ervan. Als je echt af wil vallen dan moet je ook door de pijn van je dagelijkse fitness uur heen. Maar als je het echt wil dan is juist het doorgaan van die, soms zware, momenten van fitness hetgeen wat je gelukkig kan maken. Het behaaglijk op de bank blijven liggen maakt je juist ongelukkig. Je gaat jezelf steeds lelijker vinden en ook zwak dat het je niet lukt om van die bank af te komen.

Vaak hebben we hulp nodig om ons uit de behaaglijke herberg te krijgen. Daarom is de regel voor pelgrims onderweg ook dat je maar maximaal één nacht mag blijven en dat je dus persé door moet de volgende dag (tenzij je echt ziek bent natuurlijk). Niet iedereen heeft het nodig, maar veel van ons vinden het toch moeilijk om het zelf te doen. Zelf de keuze te maken.

In het leven wordt je plotseling ontslagen waardoor er toch ruimte komt om dat andere werk te gaan doen. Of je krijgt diabetes waardoor je toch echt van de bank moet komen en aan de slag moet. Of je neemt een personal trainer die je bij de les houd en je gemotiveerd houd. Daarbij geldt: wat voor de één motiverend is om de behaaglijkheid uit te gaan is dat voor een ander niet. En voor sommige mensen is het ontzettend moeilijk, door bijvoorbeeld ziekte, om de behaaglijkheid uit te komen. Ieder is anders! Maar we hebben vaak wat zachte of stevige druk van buitenaf nodig om uit de behaaglijke herberg naar buiten te stappen en het stormende leven aan te gaan.

Het is dus belangrijk dat je een herberg vind, elke dag weer! Aan het einde van je dagreis moet je aankloppen bij een herberg. Je mag elke dag weer tot rust komen en gevoed worden. Maar daarnaast is het ook heel belangrijk dat je ook elke dag weer verder gaat, in actie komt. Elke ochtend verlaat je de herberg en ga je weer op pad.

Een herberg in je leven vinden

Herbergen in jouw leven kunnen personen zijn waar je naar toe kunt om tot rust te komen en je verhaal te doen. Maar het zijn ook de rust momenten op de dag, de momenten waarop jij even bij kunt komen van al je activiteiten. Zo heb ik zelf elke middag mijn middag rust moment. Even uitrusten om de dag weer verder in te kunnen.

  • Welke herbergen heb jij in jouw leven
  • Wat voor herberg in het leven zoek jij?
  • Bij wie kom jij thuis?

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 5:15)
  • Maak de werkbladen (tabblad materialen)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen bij dit thema

Helderheid
De Bron (Inspirator) – Startpunt

Met mildheid vaststellen waar je nu staat in het leven

Wat is jouw startpunt?

Het traject begint met het bepalen van jouw startpunt, want alleen als je weet waar je vandaan komt kun je straks zien of je je hebt kunnen ontwikkelen of je leven hebt kunnen verdiepen. Je gaat ontdekken wat jouw vertrekpunt is en je gaat jezelf toestemming geven om aan de slag te gaan met je ontwikkeling. Ook ga je ontdekken wat jouw stressbronnen zijn.

Het startpunt is een onderdeel van het ontdekken van de bron waaruit jij put in je leven. Ieder mens put uit een bron. Als christen put ik uit ‘de bron van levend water’ en dat is voor mij God. Ieder mens heeft zo’n bron, een bron die voeding geeft aan je identiteit, je missie en de waarden in je leven. De bron waaruit jij put is de basis voor jouw leven die jou gezonde input geeft.

Hij zal zijn als een boom,
geplant aan stromend water.

Psalm 1: 3 (De Bijbel – NBV)

Jouw leven is als zo’n boom, gepland aan stromend water. Je leven is als een boom en de wortels van jouw leven putten uit de bron waar je boom aan geplant staat. Het is dus belangrijk dat je wortels uitkomen in jouw bron, in het stromende water waaruit jij gevoed wordt. En het is dus belangrijk dat de wortels van je leven diep de grond ingaan en daar bij het bronwater uitkomen, want dan put je niet alleen uit een goede bron, maar sta je ook stevig en diep geworteld. Dat geeft je veerkracht in het leven, ook als het moeilijk wordt en het gaat stormen.

Stevig en diep geworteld zijn

Als er stormen in je leven komen dan is het belangrijk dat je stevig en diep geworteld bent. De storm kan zand en aarde weg waaien tussen je wortels vandaan. Je overtuigingen worden zichtbaar, maar je dieper liggende wortels blijven veilig in de aarde verborgen.

Je blijft als boom dan staan, omdat je diep geworteld bent. Je diepste wortels, je kernwaarden en identiteit, zijn zo stevig en diep geworteld in de aarde dat je niet omvalt. Ook als het stormt blijf je overeind.

Hoe diep ben jij geworteld? Sta jij stevig, ook als de storm wat zand en aarde weg waait?

Net zoals de boom op de afbeelding. Tijdens stormen is het zand en de aarde tussen de bovenste wortels weg geblazen en de wortels worden zichtbaar. Maar ook deze boom staat zo stevig en diep geworteld dat een storm hem nog steeds niet omver kan blazen.

[ld_video]

Aan de slag

Begin met de onderstaande onderwerpen en maak je startpunt concreet, geef jezelf toestemming en ontdek dat het belangrijk is om eerst te stoppen met vechten! We hebben allemaal de neiging om controle te willen houden en te vechten in ons leven. We vechten tegen onze patronen, we vechten tegen onze onzekerheid, we vechten tegen onze valkuilen, etc. En als je wil ontwikkelen en verdiepen in je leven is het belangrijk dat je eerst stopt met vechten.

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 3:29)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema