God als voedingsbron

[ld_video]

“Blijf in mij”, zegt Jezus in een metafoor van de wijnstok.

In die metafoor is God de wijnboer. De eigenaar die wijnstokken heeft om later heerlijke wijn van te kunnen maken.
Jezus is de wijnstok. De stok waaraan de wijnranken kunnen groeien.
Wij zijn de wijnranken. De takken waaraan de druiven (de vruchten) kunnen groeien.

Jezus noemt het niet in zijn verhaal, maar langs wijnstokken worden vaak wijnrekken gezet. Deze rekken ondersteunen de ranken, zodat ze niet van de stok af ‘knakken’. Mark John Comer koppelt deze wijnrekken in zijn boek ‘De radicale uitbanning van haast’ aan ‘regels’ en ‘afspraken’ die we met onszelf afspreken – discipline.

  • De wijnbouwer ent de wijnranken op de wijnstok – dat kunnen zij niet zelf doen.
  • De wijnbouwer snoeit de wijnranken, zodat ze meer vrucht zullen dragen.
  • De wijnstok geeft de voeding aan de ranken, zodat zij de vrucht ook kunnen ontwikkelen.
  • Wij mogen vrucht dragen en doen we dat niet dan hakt de wijnbouwer ons af en gooit ons in het vuur.

Door gehoorzaamheid aan afspraken die we maken worden we ondersteund om ‘in Jezus te blijven’. Het latijnse woord voor gehoorzaamheid is ‘obedire’ en het heeft in zijn betekenis iets van letterlijk je ‘oor neigen naar…’ en ‘luisteren naar …’. Kloosterlingen ontdekten daarnaast door hun ervaring ook dat gehoorzaamheid en discipline vrijheid geeft. Het gaat dus niet om een wettische gehoorzaamheid aan regels, maar om een liefdevolle zorg voor God, jezelf en anderen, waarbij je dingen afspreekt met God, jezelf en anderen als ondersteuning.

Weer en wind

We staan als wijnranken in weer en wind op het land. Wijnranken worden niet even van de wijnstok gehaald door de wijnbouwer om in de schuur te staan tijdens stormen. Ook de wijnstok zelf blijft altijd op het land staan, want een wijnrank die eraf gehaald wordt kan het niet overleven.

Dus, ook als we in Jezus blijven zullen we stormen, droogte, wind, regen en hagel ervaren in ons leven. Maar we groeien, dragen vrucht en blijven groen.


De ander is belangrijk

[ld_video]

Soorten input van andere mensen

  • Opmerkingen van anderen
  • Wat jij denkt dat de ander van jou vindt

Wanneer je wortels in een vuile bron liggen, dan komen emoties niet tot rust en behoeften worden niet vervuld. Dus haak je jezelf vast aan andere mensen in de hoop dat zij jou helpen tot rust te komen en zij jouw behoeften vervullen.

Andere mensen versterken vuil water

De input die je krijgt van andere mensen versterkt wat de voeding vanuit de bron in je leven met je doet.
Je verlangt naar erkenning, voelt je eenzaam en denkt: ‘ik ben niets waard’. Opmerkingen als: ‘Dat kun jij niet’ versterken dan je verlangen naar erkenning, je gevoel van eenzaamheid én je gedachte dat je niets waard bent. Je gedachten worden dan overtuigingen.

Gevolgen

– moeite met keuzes maken
– afhankelijk van mensen
– mening van anderen belangrijk vinden
– kritiekloos luisteren


Troep die jouw voedingsbron in komt

[ld_video]

Soorten troep

  • Sociale media, televisie, boeken, etc. -> dingen die je zelf je eigen bron in gooit.
  • Ervaringen -> dingen die anderen jou aandoen en waar je geen grip op hebt.
    Ervaringen worden vicieuze cirkels en dat zijn in feite onbewuste verhalen.
    Die onbewuste verhalen bevatten emoties en behoeften die je nog triggeren…

Voorbeeld:

Behoefte aan erkenning -> beïnvloedt je zelfbeeld -> je negatieve zelfbeeld beïnvloedt hoe je spreekt en hoe je anderen begrijpt -> je maakt keuzes op basis daarvan en vindt het moeilijk om, bijvoorbeeld, relaties vast te houden.

Je krijgt niet wat je nodig hebt (je behoeften worden niet vervuld) en dat vervuilt jouw bron. Je neemt vervolgens dat gebrek dus op met je wortels en dat beïnvloedt je zelfbeeld dat vervolgens negatief wordt. Dat negatieve zelfbeeld gaat je stam in langs je karkater, eigenschappen, talenten, competenties en kennis en deze worden dan ook negatief. De voeding komt in je kruin terecht en bepaald nu je gedrag. Je maakt keuzes vanuit je negatieve zelfbeeld en plukt daar vervolgens de vruchten van – verkeerde vruchten! Je bent een corrupte boom geworden.


Poetsen is dus niet de oplossing

[ld_video]

Je gedrag oppoetsen (veranderen) werkt dus niet. Dat komt doordat er ‘oud zeer’ of ‘trauma’s’ zijn die je steeds weer terugtrekken. Ervaringen en gebeurtenissen blijven aan je trekken. Oppoetsen geeft daardoor altijd een tijdelijk effect.

Er zijn dus diepere lagen die je laten terugvallen in je valkuilen en patronen. Zolang die diepere lagen niet zijn opgeruimd, dan blijven die valkuilen en patronen een probleem.

Wanneer de diepere lagen opgeruimd zijn is het overigens niet zo dat je dan ‘perfect’ bent geworden en geen rotte plekken meer zult hebben. Je weet er alleen beter mee om te gaan. Het blijft bij beurse plekken óf je weet hoe je je vruchten weer gezond kunt krijgen en de rotte plekken weer kunt laten wegtrekken.

De 4 lagen

Ons gedrag is zichtbaar voor iedereen.

 

Onze gedachten (die overtuigingen worden) zijn verborgen, maar we spreken deze wel het snelst uit naar iedereen. Ze liggen nét onder de oppervlakte

Behoeften (hebben invloed op ons zelfbeeld) en zijn verborgen voor de buitenwereld en soms ook zelfs voor onszelf.

Onze emoties zijn diep verborgen en borrelen en bruisen diep in ons. We hebben ze zelf niet altijd door en mensen om ons heen zien ze alleen wanneer wij dat toelaten.

 

Emoties kunnen borrelen en bruisen in ons binnenste, maar we merken dat niet altijd. Een vulkaan kan jaren, zelfs eeuwen, rusten en slapen. Dan lijkt het alsof er niets onder de grond aan de hand is. Wij kunnen onze emoties ook zo onderdrukken en ze kunnen jarenlang slapen. De vulkaan van onze emotieregulatie slaapt.

  • Angst
  • Boosheid
  • Eenzaamheid
  • Machteloosheid
  • Rusteloos
  • Opgelaten
  • Geprikkeld
  • Etc.

Maar ook al slaapt de vulkaan, emoties hebben altijd invloed op wat we verlangen, op wat we denken en op wat we doen. Als we verdrietig zijn verlangen we meer naar aandacht, erkenning, gezien worden, troost, etc., dan wanneer we ons blij en opgewekt voelen.

Wanneer we ons blij en opgewekt voelen hebben we voldoende aan wat we al krijgen, wat we onszelf bieden én aan wat God ons hierin biedt. Maar voelen we verdriet, boosheid, angst, eenzaamheid, machteloosheid, etc., dan hebben we niet meer genoeg en hebben meer nodig van onze behoeften die nog geen bodem hebben gekregen.

Zonder bodem zakken onze behoeften, gedachten en gedrag zo de lava in. De diepere aardlagen moeten dus stevig zijn om niet in te storten in de hete en kolkende stroom van onze emoties.

Wanneer we oud zeer of trauma kennen vanuit onze jeugd, dan is er vaak géén bodem onder sommige behoeften en op die plekken kunnen onze behoeften, gedachten en gedragingen onze emoties in zakken en meegesleurd worden, óf onze emoties kunnen door die zwakke plek in de aarde omhoog spuiten en dan ontstaat er een vulkaanuitbarsting waarbij je niet te troosten bent, ontembaar boos bent, overweldigend in paniek, totaal verlaten en eenzaam, diep machteloos bent.

 


Steeds terugvallen in oude patronen

[ld_video]

Je komt er niet meer vanaf!

Je denkt soms andere keuzes te maken en te weten hoe je uit je valkuilen blijft en dan blijk je toch ineens weer in je valkuil te zijn getrapt. Je leert het nooit! En dat klopt! Je leert het nooit…

Dat wil niet zeggen dat God je niet kan kneden, vormen en steeds verder naar zijn evenbeeld kan maken. Maar wijzelf gaan het niet voor elkaar krijgen. In dit leven, hier op aarde, zullen we imperfect blijven en valkuilen houden. Tegelijk zullen we als wedergeboren christen wel merken dat God met ons aan de slag is.

Gevoeligheden

Fruit is heel gevoelig voor beurse plekken en beurse plekken kunnen rotte plekken worden.
Mensen zijn heel gevoelig voor kwetsingen en beschadigingen en dit kunnen valkuilen en patronen worden.

Je blijft gevoelig voor emoties en behoeften en dat kunnen beurse plekken worden in je leven. Die beurse plekken kunnen je valkuilen en patronen vormen. De vraag is of je hebt geleerd om met beurse plekken om te gaan.

Heb je alleen de oppervlakte aangepakt en maak je alleen andere keuzes in je gedrag, maar zit er nog oude en pijnlijke emoties en openstaande verlangens onder? Dan blijf je steeds weer rotte plekken zien. Zonder triggerende emoties en openstaande verlangens kunnen je valkuilen en patronen wel getriggerd worden, omdat ze nu eenmaal bij je horen, maar het blijven beurse plekken die je, met de juiste manier van omgaan ermee, leert te herstellen.

Vicieuze cirkel

Ik verlang naar erkenning -> maar ik ben het niet waard, ik moet dingen goed doen en ik moet mezelf bewijzen -> dus wordt ik perfectionistisch, want dat geeft me ook rust -> ik laat zien dat ik netjes werk en dingen voor elkaar heb.
Maar ik krijg nog altijd niet de erkenning waar ik zo naar verlang.

Dit is een cirkel die steeds maar weer doorgaat:

Maar ik krijg nog altijd niet de erkenning waar ik zo naar verlang -> maar ik ben het niet waard, ik moet dingen goed doen en ik met mezelf bewijzen -> dus wordt ik perfectionistisch, want dat geeft me ook rust -> ik laat zien dat ik netjes werk en dingen voor elkaar heb.
En nog steeds krijg ik geen erkenning.

En zo blijf je ronddraaien in je eigen cirkels.

Je bent niet meer vrij. Je móet je valkuilen/patronen wel doen, want het is de enige manier om ermee om te gaan dat je iets mist of gekwetst bent. En je gaat twijfelen aan je zelf en aan wat je doet. Je gaat piekeren en krijgt leugenachtige gedachten.

 


Ontevreden met jezelf zijn

[ld_video]

Valkuilen en patronen

Valkuil = iets dat je ‘niet goed kunt’ – vaak teveel van iets goeds.
Patroon = gedrag dat je automatisch doet, zonder erbij na te denken (bijvoorbeeld valkuilen of kwaliteiten).

Valkuilen en patronen belemmeren je. Je wil niet … zijn.

  • Je wil niet … perfectionistisch … zijn
  • Je wil niet … star … zijn
  • Je wil niet … pleasen …
  • Je wil niet … onzichtbaar … zijn
  • Je wil niet … de clown uithangen …
  • Je wil niet … onderdanig … zijn
  • Je wil niet … koppig … zijn
  • Je wil niet … gemakzuchtig … zijn
  • Je wil niet … slordig … zijn
  • Je wil niet … wispelturig … zijn
  • Je wil niet … betweterig … zijn
  • Je wil niet … manipulatief … zijn
  • etc.

Rotte plekken en doffe vruchten

Valkuilen en patronen maken je vruchten niet ‘verkeerd’, zoals in het voorbeeld dat Jezus geeft dat een gezonde boom gezonde vruchten voortbrengt en een corrupte boom verkeerde vruchten. Jezus geeft dan als voorbeeld dat bij een corrupte boom distels in de vijgenboom groeien. Positief gezegd: er groeien vijgen in een vijgenboom wanneer er gezonde vruchten in een gezonde boom hangen. Valkuilen en patronen maken je vruchten dus niet ‘verkeerd’ en in je leven als vijgenboom komen door jouw valkuilen en patronen dus geen distels of druiven te hangen.

Christenen (wedergeboren christenen) dragen gezonde vruchten. Ze hebben vijgen als ze een vijgenboom zijn en ze hebben appels wanneer ze een appelboom zijn.

Niet-christenen óf naam-christenen kunnen (deels) verkeerde vruchten dragen. Er hangen dan wel distels of druiven in een vijgenboom of peren in een appelboom.

Valkuilen en patronen maken de vruchten beurs en dof en wanneer je niet goed met je valkuilen en patronen omgaat, dan worden die beurse plekken en doffe vruchten vanzelf vruchten met rotte plekken. Rotte plekken zitten een vruchtbaar leven in de weg. Vruchten met rotte plekken zijn minder aantrekkelijk en smaken minder lekker.

Oud zeer en trauma

Oud zeer = pijn, zeer, kwetsingen die je opdoet gedurende je leven (vanaf je geboorte) en dat al ‘oud’ is (dus langer geleden opgelopen).
Trauma = beschadiging die je oploopt door ernstige pijn en kwetsingen die je wordt aangedaan door ‘anderen’ of ‘gebeurtenissen’ (bijvoorbeeld mishandeling en grensoverschrijdend gedrag).

Geen enkele opvoeding zal perfect zijn, omdat ouders niet perfect zijn. Elk kind loopt deuken op in het leven. Kinderen kunnen die deuken oplopen door ouders, leerkrachten, familieleden, kinderen in de klas, broertjes/zusjes, etc.

Ieder kind heeft een heleboel behoeften. In een kaartspel dat ik in mijn coachpraktijk veel gebruikte (GROK) zit een stapel met 56 behoefte-kaarten. Al deze 56 behoeften heeft ieder kind. Denk aan behoeften als:

  • Erkenning
  • Gezien worden
  • Aandacht
  • Veiligheid
  • Steun
  • Geruststelling
  • Vrijheid
  • Autonomie
  • Authenticiteit (jezelf zijn)
  • Ruimte
  • Waardering
  • Acceptatie
  • Stabiliteit
  • Inspiratie
  • Helderheid
  • Begrip
  • Etc.

Gedurende het hele leven zal ieder mens soms niet krijgen waar hij behoefte aan heeft én soms zelfs gekwetst worden op iets waar hij behoefte aan heeft. Soms hebben ouders geen tijd om aandacht te geven, terwijl het kind dat net wel nodig heeft. Wanneer dat op een pedagogisch goede manier wordt gecommuniceerd en besproken dan kan het kind leren dat het niet altijd direct alles kan krijgen. Maar soms is de juiste wijze van omgaan met het niet kunnen geven wat een kind nodig heeft afwezig door allerlei omstandigheden (ouders zijn nét mensen). Maar het kan ook zijn dat ouders of andere belangrijke personen in het leven van een kind niet alleen niet kunnen geven wat het kind nodig heeft, maar het kind er ook op kwetsen. Wanneer een kind erkenning nodig heeft, wijzen ze het kind juist af, wanneer een kind veiligheid nodig heeft laten ze het kind juist in de steek, wanneer een kind waardering nodig heeft kraken ze het kind af. Belangrijke personen geven dat het tegenovergestelde van wat het kind zoekt.

Om te kunnen omgaan met het niet ontvangen waar het kind behoefte aan heeft óf omgaan met de pijn van het gekwetst worden op de behoefte, gaat een kind afweer mechanismen ontwikkelen. En daarbij schiet een kind door en ontwikkelt valkuilen en patronen.

Het ‘oude zeer’ of de ‘traumatische ervaring’ veroorzaakt dan de patronen en valkuilen van iemand en iedereen neemt die valkuilen en patronen vervolgens mee het leven in. Als volwassene kan iemand bewust aan de slag gaan met de eigen valkuilen en patronen en leren om daar op een goede manier mee om te gaan.

Soms kan iemand dat zelf en soms heeft iemand daar hulp bij nodig van een coach of therapeut.
Het verwerken van een traumatische gebeurtenis bij een therapeut kan dan een pijnlijk en zwaar proces zijn dat heel veel energie kost. Een trauma of verwonding kan nog een open wond zijn bij een volwassen persoon, maar ook een lelijk hersteld litteken dat heel makkelijk open gekrabd kan worden. Om de pijn niet te voelen beschermen mensen daarom meestal hun littekens, zodat ze niet kapot kunnen gaan en de pijn voelbaar wordt. In therapie wordt dan juist dat litteken open gemaakt, de wond uitgespoeld en netjes verbonden. Praten over trauma’s brengt de oude pijn weer aan de oppervlakte, geeft herbelevingen, emoties en inzicht in verlangens die niet zijn vervuld. Dat is zwaar, maar door het pijnlijke proces heen kan wel heling ontstaan.

Helderheid
Bron (Inspirator) – Herberg

Je zorgen loslaten

Ken je dat? Dat je je zorgen bij God neerlegt en direct weer terug neemt, zodat je je er nog steeds zorgen over maakt?

Corrie ten Boom gaf in haar lezingen een mooie metafoor hiervoor. Ze nam dan een koffer mee vol stenen. We hebben allemaal wel een koffer of rugzak voor zorgen en problemen op onze rug en die problemen drukken zwaar op ons. Als we bidden dan brengen we onze zorgen bij God en Corrie ten Boom haalde dan de stenen één voor één uit de koffer die ze mee had genomen. En ze gaf er voorbeelden bij. Zo zou ikzelf bijvoorbeeld kunnen bidden: “Heer, wilt u mijn zorgen over mijn gezondheid in uw handen nemen?” en dan kan ik een steen uit mijn rugzak halen en wegleggen op tafel. En ik kan bidden: “Heer, wilt u mij morgen kracht geven als ik een training ga geven, want ik heb veel pijn en maak me zorgen of het morgen wel lukt” en ik kan nog een steen uit mijn rugzak halen en op tafel leggen. Zo kan ik alle stenen uit mijn rugzak halen en al biddend voor Gods voeten brengen.
Als Corrie ten Boom dan klaar was en al haar stenen uit de koffer had gehaald zei ze “amen” en raapte ze direct alle stenen weer bij elkaar om ze weer in de koffer te doen….
Zo doen wij het ook vaak… we leggen al onze zorgen bij de Heer neer en zodra we ‘amen’ hebben gezegd nemen we alle zorgen weer terug en gaan we er zelf weer mee aan de slag.

Heel vaak laten we onze zorgen niet écht los en leggen we ze niet écht in de hand van God! Ja, heel even…, maar zodra ons gebed voorbij is laten we het weer los.

Kun jij je zorgen en problemen écht in Gods hand leggen?

Acties:

  • Ga verder met het onderwerp: Overgave!

Helderheid
Bron (inspirator) – Oorzaak

De vicieuze cirkel

Je patronen, valkuilen en problemen zijn over het algemeen een vicieuze cirkel waarin je vast zit. Ik zal het uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Als kind wilde je graag jezelf uiten (behoefte: zelfexpressie), je danste, maakte grappen en lachte (re-actie op je behoefte). Je ouders zeiden echter: “sssstttt!! Doe eens rustig en normaal! Je hoort je rustig te gedragen. Ga maar even op je kamer, dan hebben wij er geen last van” (resultaat).

Als jij behoefte hebt aan zelfexpressie, dan wordt je afgewezen (verhaal). Je voelt je verdrietig, machteloos, overweldigd (emoties).

Je krijgt de gedachten in je hoofd gebracht dat je ‘niet normaal bent’ en dat ‘druk zijn niet hoort’ (overtuigingen).

Je gaat vervolgens je gedrag aanpassen. Je gaat je onzichtbaar maken. Dit doe je steeds en wordt automatisch je gedrag (patroon).

Je gaat ook voor jezelf goedpraten dat je dit doet. ‘Ik wil onzichtbaar zijn, want ik ik heb er behoefte aan om bij te dragen aan anderen en de ander krijgt zo meer ruimte’ (surrogaat behoefte).

Je laat anderen zien dat je een rustige stabiele vrouw bent die de ander ruimte geeft (masker).

De ander ziet een rustige vrouw die niets ‘te uiten’ heeft en daar dus geen ruimte voor nodig heeft (effect).

En jij zegt: “Zie je wel!….” (reflectie)

Als ik behoefte heb om mijzelf te uiten, dan wordt ik afgewezen, want ik ben ook niet normaal en je hoort rustig te zijn, dus ik maak mezelf onzichtbaar en ik wil dat ook om de ander ruimte te geven. Ik laat zien dat ik een rustige vrouw ben – de ander ziet een stabiele vrouw die geen ruimte nodig heeft … zie je wel… als ik behoefte heb om mijzelf te uiten, dan…. (etc.)

En zo zit je vast in jouw cirkel!

Acties

  • Maak je eigen cirkels (zie werkblad)
    • Noteer al je patronen en valkuilen
    • Vul voor elk patroon een cirkel in
  • Bespreek jouw cirkels eventueel met je coach (tijdens de coach gesprekken zijn ze misschien al aan de orde gekomen of komen ze een keer aan de orde, maar breng ze gerust ook zelf in!)

Volg jij deze online module zonder persoonlijke begeleiding en merk je dat je toch graag die persoonlijke begeleiding zou willen? Meld je dan via deze link aan voor een GRATIS kennismakingsgesprek en dan bespreken we de opties!

Helderheid
Bron (inspirator) – Oorzaak

Oude pijn ligt opgeslagen

Je bent dit traject gestart omdat je tegen dingen aanliep in je leven. Je hebt problemen, pijn en/ of belemmerende gedachten en emoties. Je komt daardoor regelmatig in een ‘patroon’ terecht. Gedrag dat je als belemmerend ervaart in je leven noemen we patronen. Patronen zijn eigenlijk doorgeschoten kwaliteiten, je bent in een ‘valkuil’ getrapt. Je vervalt dus in patronen die wel bij jouw persoonlijkheid en karakter passen.

Voorbeelden van patronen zijn onder andere: onzeker reageren, je terugtrekken, perfectionisme, pleasen, controle gedrag, vermijdingsgedrag, manipuleren, ‘flierefluiten’, etc.

Een patroon heeft tot doel om een behoefte die je hebt te vervullen. Behoeften die je als kind al had en die toen niet zijn vervuld en waar je nog steeds erg behoefte aan hebt. En bij die behoeften komen ook emoties vrij en ontwikkel je ook allerlei gedachten. Je patronen kun je indelen in twee categorieën: emotionele patronen en gedachten patronen. Soms heb je gedrag dat je niet kunt stoppen doordat je je heel boos, schaamtevol, angstig of verdrietig voelt. Soms heb je gedrag dat heel erg wordt gestuurd door gedachten.

Omdat veel patronen meestal in je jeugd (eerste 8 jaar van je leven) ontstaan of tijdens een trauma op latere leeftijd noemen we het moment dat je in zo’n patroon vervalt ook wel een ‘kind-modus’ of een ‘ouder-modus’. Je komt weer terug in je kinderlijke emoties of je stapt in de gedachten die volwassenen (ouders o.a.) je van kinds-af-aan hebben meegegeven en die in je hoofd zijn blijven hangen. Als je getriggerd wordt op emoties die je als kind had dan wordt het kind in jou weer aangeraakt en stap je dus in je ‘kind-modi’. En als juist gedachten getriggerd worden die andere mensen je hebben meegegeven dan stap je bij wijze van spreken in een ‘ouder-modus’.

Kind-modi

Je innerlijke kind (die iedereen in zich heeft) komt boven. Wat jij als kind gemist hebt daar is jouw innerlijke kind nog steeds naar op zoek door middel van dat patroon dat jij je eigen hebt gemaakt. Er zijn een aantal kind-modi en deze kind-modi kunnen actief worden wanneer je ervaart dat niet in jouw behoefte wordt voorzien (bijvoorbeeld doordat je wordt afgewezen, in de steek gelaten, onder druk gezet, vernederd, misbruikt, etc.).

Er zijn 3 kind-modi:

  1. Gekwetste kind – sombere en nare gevoelens, zoals schaamte, eenzaamheid, angst, verdriet of je bedreigd voelen. Je voelt je vaak alleen op de wereld, je voelt je zwak en hulpeloos en/of je hebt het gevoel dat niemand van je houdt.
  2. Boze kind of impulsieve kind – boze gevoelens zoals woede, ergernis, irritatie, frustratie, impulsiviteit, koppigheid. Je handelt dan zonder na te denken over de gevolgen daarvan (bijvoorbeeld als je boos bent op een opmerking van je leidinggevende dat je vervolgens te hard rijd op de snelweg en onverantwoorde risico’s neemt). Je kunt je niet  goed beheersen en kunt de controle over jezelf verliezen als je boos bent, je doet wat je wil ongeacht de gevoelens en behoeften van anderen en/of je hebt het gevoel dat de regels waar anderen zich moeten houden niet voor jou gelden.
  3. Gelukkige kind – speelse gevoelens, zoals ongeremdheid, nieuwsgierigheid, genot. Je voelt je geliefd en geaccepteerd, je voelt je tevreden en ontspannen, je vertrouwd mensen meestal en/ of je bent spontaan en speels.
Hoe weet je of je in je kind-modi bent gestapt en niet meer je volwassen zelf bent?

Als je in je kind-modi bent terecht gekomen dan ervaar je heftige emoties. De heftigheid is eigenlijk buiten proportie, niet in verhouding tot wat er aan de hand is. Je kunt je reactie op je gevoelens niet onder controle houden, omdat het te heftig is.

Het is belangrijk dat jij, je volwassen ‘ik’, voor het kind in jou kan gaan zorgen en dat is soms best een uitdaging. Tijdens therapie gesprekken werk ik daar ook aan met cliënten, omdat dit zo’n belangrijk onderdeel is.

Ouder-modi

De naam van deze modi is wat verwarrend, want het gaat er namelijk niet over dat alleen je ouders de schuld zouden zijn voor het feit dat jij in patronen valt. Maar aan de andere kant hebben je ouders vaak wel een grote bijdrage aan jouw patronen. Meestal heeft niet alles wat zij gedaan of gelaten hebben tot problemen geleid. Het gaat om heel specifieke bepaalde gedragingen van je ouders die een slechte invloed op je hadden. Zo kunnen ouders heel veel van je houden en je met liefde opvoeden, maar als ze perfectionistisch en veeleisend zijn dan kun je toch een veeleisende-ouder ontwikkelen. Tegelijk hoeft het niet door je ouders veroorzaakt te zijn, je ouder-modi kunnen ook door anderen in je jeugd zijn ontstaan. Bijvoorbeeld klasgenoten die je hebben gepest.

Er zijn 3 ouder-modi

  1. Veeleisende-ouder – Legt de nadruk op prestaties en succes. Je moet altijd zorgen dat je de beste bent, je vind dat het niets voorstelt als het niet perfect is en/ of als je iets niet hebt/ bent dan krijg je niet wat je nodig hebt. Je moet eerst iets afmaken voor je mag ontspannen, je staat altijd onder druk om te presteren, je mag geen fouten maken en/ of je weet dat er een ‘goede’ en ‘foute’ manier is en je doet je best om alles ‘goed’ te doen, want anders heb je kritiek op jezelf.
  2. Schuld inducerende-ouder – Legt de nadruk op de verantwoordelijkheid voor anderen. Je moet altijd voor anderen klaar staan, je mag je eigen behoeften niet uiten, want dat is egoïstisch en/ of je moet voor de ander perfect zijn. Je doet je best om het anderen naar de zin te maken, je mag niet kwaad worden en/ of je dwingt jezelf om een groter verantwoordelijkheidsgevoel te hebben dan anderen.
  3. Straffende-ouder – Legt de nadruk op je identiteit. Je vind dat je gewoon lastig bént, je denkt dat mensen uit je buurt zullen  blijven als ze je écht kennen, je denkt dat je beter niet geboren had kunnen worden. Je gunt jezelf geen prettige dingen, je hebt een drang om jezelf pijn te doen/ streng voor jezelf te zijn (letterlijk door bijv. te snijden of niet te eten, maar ook figuurlijk door jezelf met gedachten te geselen) en/ of je kunt jezelf niet vergeven.
Hoe weet je of je in je ouder-modi bent gestapt en niet meer je volwassen zelf bent?

Als je in je ouder-modi terecht komt dan zet je jezelf veel te veel onder druk. Je neemt je behoeften niet serieus en vindt je gevoelens belachelijk of stopt ze weg, terwijl dat niet in overeenstemming is met de omstandigheden op dat moment.

Bron onderzoeken:

Waar zijn jouw patronen nu ontstaan?
Welke emoties triggeren jou nog regelmatig? Waar heb jij nog altijd vaak behoefte wat ook steeds weer terug komt? Welke gedachten geloof jij over jezelf, de ander en over de wereld? En waar komen die vandaan?

Vraag aan je innerlijke kind wat het voelt en waar het behoefte aan heeft. Wat heeft het kind in jou vroeger gemist toen je jong was? Of wat is er op latere leeftijd gebeurd waarbij het innerlijke kind in jou alsnog gekwetst is geraakt?

Wat zeiden of deden je ouders altijd? Welke van jouw behoeften die je als kind had konden jouw ouders niet goed vervullen? Door welk gedrag, karaktereigenschap, motto, overtuigingen van je ouders kwam dat? Waren je ouders perfectionistisch, zeiden ze: ‘wie A zegt moet B zeggen’, hadden ze geen aandacht voor jou, waren ze onvoorspelbaar? Maar kijk ook naar andere gebeurtenissen en mensen in je jonge leven.

Wat zijn heftige gebeurtenissen en life events die jij hebt meegemaakt in jouw leven en waardoor kind-modi en ouder-modi zijn ontstaan?

Acties

  • Maak het werkblad
  • Als je coaching sessies hebt, maak de creatieve levensweg en bespreek de bron van je pijn.

Bij de individuele gesprekken help ik je om diepgaand te onderzoeken wat de bron, de wortel, van je pijn is. En bij de extra thema blokken ga je ook op zoek naar de cadeaus die in je geschiedenis liggen. Je gaat nog één keer je tijdlijn af om alles een plek te geven en daar op die plek te laten.

Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt kun je deze altijd in een persoonlijk gesprek stellen. Als je (nog) geen persoonlijke gesprekken hebt dan kun je altijd een mailtje sturen met je vragen naar [email protected] en dan kijken we samen of het via de mail kan of dat we één of meer afspraken plannen voor persoonlijke begeleiding. 

Helderheid
Bron (inspirator) – Oorzaak

De pijn van het leven

De perfecte trein

Veel mensen weten wel ongeveer wat ze belangrijk vinden in het leven. Toch hebben ze geen idee van wat ze dan daadwerkelijk zouden willen gaan doen. Vaak creëren we een geweldige piekerwolk om thema’s als Werk en Relaties heen. We proberen door na te denken een soort van spooktocht uit te zetten in ons hoofd, hopende dat we dan ontdekken waar ons hart ligt.

Niet weten wat je wilt doen met je leven voelt vaak als stil staan, en dus als achteruitgang. Het leven trekt aan je voorbij en je hebt geen idee in welke trein je moet stappen. Met als gevolg dat je op een leeg perron zit te kniezen over hoe het nu verder moet.

Veel mensen die vastzitten in een dergelijke situatie voelen dat de tijd dringt. Het leven is kort en als je (bijvoorbeeld) rond je dertigste nog geen vaste relatie of goede baan hebt, dan beginnen de zorgen meestal al harder te schreeuwen. Deze tijdsdruk wordt vaak gecombineerd met de eis dat, als je een weg kiest, je wel zeker moet weten dat het ook de góede weg is. Een opleiding of baan moet dus perfect passen, want anders ga je weer twijfelen. Alsof je dus onder enorme tijdsdruk een hole in one moet slaan op een golfbaan waar je nog nooit op gespeeld hebt.

Iedereen voelt dat dit een onmogelijke opgave is, dus laten we om te beginnen onderzoeken wat je allemaal van jezelf verwacht en hoeveel druk je jezelf oplegt. Als jij binnen een bepaalde tijd helemaal zeker moet zijn van wat je wilt met je leven, besef dan dat:

  • Tijdsdruk de verwarring alleen maar groter maakt,

En

  • Dat de perfecte keuze niet bestaat.

Ook hier speelt het thema controle een belangrijke rol. We denken (en hopen) controle uit te kunnen oefenen over ons lot, door van tevoren tot in detail te bedenken wat het perfecte plaatje is. Een cliënt dacht dat plaatje bij elkaar gepuzzeld te hebben, tot haar perfecte man ineens vreemd bleek te gaan en het bedrijf waar ze werkte haar ineens ontsloeg. En ze had het allemaal nog juist zo mooi uitgedacht! Daar stond ze dan met al haar schijn-controle.

De perfecte weg bestaat niet. Verdwalen in keuzemogelijkheden en ‘het soms gewoon echt even niet weten’ hoort er dus bij. Als je wacht op de perfecte trein, dan zal je op het perron achter blijven. Als je bereid bent om een trein zonder hele duidelijke of ideale bestemming te pakken, dan kom je in ieder geval in beweging.

De moraal van dit verhaal: Je kunt alleen ontdekken wat je wilt doen met je leven door onderweg te gaan. Dit gaat gepaard met klooien, uitproberen, falen en opnieuw beginnen. Je kunt van alles bedenken en ideale plaatjes blijven schetsen tot je er scheel van gaat zien; uiteindelijk weet niemand waar hij in het leven precies terecht komt. Durf dus om een trein te nemen die niet perfect is. Voor je het weet is je reis echt begonnen.

Omarm je realiteit

Vroeg of laat komen we in ons leven situaties tegen die dusdanig ingrijpend zijn, dat we er gegarandeerd verlamd door zullen raken. Onverwachtse gebeurtenissen kunnen ons dusdanig verrassen dat we op dat moment niet in staat zijn om ons goed te verweren. Ook als we goed kunnen omgaan met stressvolle situaties blijven we kwetsbaar voor de grillen van het leven.

Teleurstelling, angsten en depressieve gevoelens komen meestal voort uit twee belangrijke aannames:

  • We verwachten dat de wereld zich houdt aan onze regels. Iedere keer als een regel in de praktijk niet nagevolgd wordt, raken we van slag.
  • We zijn vaak niet bereid om de realiteit zoals hij is te aanvaarden omdat we denken dat, als we maar hard genoeg knokken, we de realiteit naar onze hand kunnen zetten.

‘Als je piekert over dingen die je niet kunt veranderen, heeft piekeren geen zin.’

Het is moeilijk om te accepteren dat het leven vaak zijn eigen gang gaat, zonder dat jij daar vat op hebt. Het accepteren van wat je niet kunt voorspellen of veranderen is een noodzakelijke voorwaarde als je bestand wilt zijn tegen de grillen van het leven.

In plaats van ons verzetten, kunnen we proberen om een houding aan te nemen waarbij we openstaan voor alles wat op ons pad komt. Het grote nadeel van ons gevecht tegen negatieve gebeurtenissen en gevoelens is dat het vechten de problemen alleen maar vergroot. Als je weigert om jouw realiteit te accepteren zoals die is, zul je iedere keer dat er iets vervelens gebeurt, moeten vluchten en vechten.

Het oordeel van anderen

Vaak zijn we bang voor wat andere mensen allemaal wel niet over ons zullen denken als we onze eigen weg kiezen. De angst dat we worden afgewezen is vaak groot. Al laat je het diamanten regenen, dan nog zullen er mensen zijn die zeggen dat dit slecht is voor de paraplu. Wat je dus ook doet en hoe perfect je ook bent, er zal altijd wel iemand wat over jou te mekkeren hebben. En dus is het zinloos om te proberen het altijd iedereen naar de zin te maken.

Daarnaast is het interessant om je eigen kwetsbare kanten te ontdekken. Want het feit dat je last hebt van een oordeel van een ander, zegt iets over waar je kennelijk gevoelig voor bent.

Een voorbeeld van Gijs Jansen, de ontwikkelaar van het NL ACT programma: “Iemand noemde mij een tijdje geleden hypocriet. Ik ben toen erg geschrokken van mijn eigen, overgevoelige reactie. De wijze les die de persoon in kwestie mij op die manier meegaf, was dat ik het heel vervelend vind als mensen mijn oprechtheid in twijfel trekken. Andersom is het zo dat iemand mij lelijk kan noemen, ik dan mijn schouders ophaal en die opmerking de volgende dag alweer ben vergeten”

Met andere woorden: Mensen kunnen je alleen raken op plekken waar je zelf gevoelig bent.

En dus kun je jezelf trainen in het herkennen van jouw gevoelige plekken.

Acties

  • Maak het werkblad

[1] Bron: Lichter leven – Gijs Jansen
[2] Bron: Denk wat je wilt, doe wat je droomt – Gijs Jansen
[3] Bron: Lichter leven – Gijs Jansen & Bron: Gijs Jansen, Tim Batink, Time to ACT! (2014, Thema)